Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовний модуль 3.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
691.2 Кб
Скачать

Львівський національний медичний університет ім. Данила галицького кафедра педіатрії

ПЕДІАТРІЯ

МОДУЛЬ 1. НАЙПОШИРЕНІШІ СОМАТИЧНІ

ЗАХВОРЮВАННЯ У ДІТЕЙ

Змістовий модуль 3. Алергічні захворювання у дітей

Навчально-методичний посібник

Львів - 2009 рік

УДК: 616-053.2

ПЕДІАТРІЯ. МОДУЛЬ 1. НАЙБІПОШИРЕНІШІ СОМАТИЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У ДІТЕЙ.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3. АЛЕРГІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У ДІТЕЙ

/за ред. проф. С.Л.Няньковського, проф. Ткаченко С.К. - Львів, 2009.

Авторський колектив:

д.м.н., проф. Беш Л.В., к.м.н., ас. Єфімова С.В., ас. Боднарчук В.О..

Затверджено Цикловою методичною комісією з педіатричних дисциплін Львівського національного методичного університету ім. Данила Галицького. Протокол №3 від 12 вересня 2008 р.

Рецензенти:

Гнатейко О.З. – професор, зав.кафедри пропедевтики дитячих хвороб Львівського національного методичного університету ім. Данила Галицького

Юрцева А.П. – завідувач кафедри пропедевтики дитячих хвороб Івано-Франківського державного медичного університету

1. АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ

Різноманітні прояви алергічних реакцій і захворювань згідно даних ВООЗ реєструються у 7-20% населення, причому в останні роки постійно утримується тенденція до їх зростання. Існує прогноз, що у 21 столітті дана патологія стане найпоширенішою серед людства.

Відомо, що першим проявом алергічної патології у дітей є харчова алергія, яка найчастіше реалізується як атопічний дерматит і може еволюціонувати в організмі дитини по-різному : або перші прояви поступово регресують; або наступає трансформація за сценарієм так званого “атопічного маршу”, стартом якого є власне харчова алергія, а з віком починає виявлятися підвищена чутливість до інгаляційних алергенів, що співпадає з дебютом респіраторних алергозів. Серед респіраторних алергозів на особливу увагу заслуговує бронхіальна астма. За результатами популяційних епідеміологічних досліджень, її поширеність в більшості країн світу коливається в середньому на рівні 3-7%. Особливо тривожною є ситуація з дитячою астмою, поширеність якої в різних популяціях коливається від майже 0 % до 30%.

Мета заняття: На підставі базових знань з нормальної та патологічної анатомій, нормальної та патологічної фізіологій, мікробіології, фармакології, пропедевтичної педіатрії вдосконалити свої навички в обстеженні, лікуванні та профілактиці атопічного дерматиту, кропив’янки та респіраторних алергозів у дітей.

2. Навчальні цілі:

Студент повинен засвоїти, знати та уміти:

1. Визначати етіологічні чинники та патогенетичні механізми розвитку кропив’янки, атопічного дерматиту, алергічного риніту, бронхіальної астми у дітей.

2. Класифікувати і аналізувати типову клінічну картину кропив’янки, атопічного дерматиту, алергічного риніту, бронхіальної астми у дітей.

3. Складати план обстеження та аналізувати дані лабораторних та інструментальних обстежень у разі типового перебігу даної патології.

4. Демонструвати володіння принципами лікування, реабілітації і профілактики кропив’янки, атопічного дерматиту, алергічного риніту та бронхіальної астми у дітей.

5. Ставити попередній діагноз даної патології.

6. Здійснювати прогноз стосовно перебігу хвороби і життя дітей у разі кропив’янки, атопічного дерматиту, алергічного риніту, бронхіальної астми.

7. Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації.