Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новий Документ Microsoft Word

.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
28.67 Кб
Скачать

33. Поняття про максимально допустимі концентрації та аварійні ГДК хімічних речовин в аварійних ситуаціях для ліквідаторів і населення.ГДК – показник безпечного рівня вмісту шкідливих речовин  в навколишньому середовищі.Відповідає максимальній кількості шкідливої речовини в одиниці об'єму або маси, яка при щоденному впливі протягом необмеженого часу не викликає будь-яких змін в організмі людини. ГДК встановлюються головними санітарними інспекціями в законодавчому порядку або рекомендуються відповідними комісіями на основі результатів наукових досліджень, а також відомостей, одержаних після різних аварій, тривалих медичних обстежень людей на шкідливих виробництвах (хімічні виробництва, АЕС, шахти).Поки існують шкідливі види антропогенної діяльності, щоб обмежити їх вплив на природне середовище, потрібно нормувати кількість шкідливих речовин, які викидаються в повітря, ґрунти, води, постійно контролювати викиди об'єктів прогнозуючи стан довкілля та приймаючи відповідні санкції щодо порушників законів про охорону природи.

34. Заходи, які мають бути скеровані на збереження здоров’я і підвищення працездатності ліквідаторів при надзвичайних ситуаціях.Санітарний нагляд за умовами праці ліквідаторів здійснюється військово-медичною та санітарно-епідеміологічною службами з метою попередження або зменшення негативного впливу шкідливих чинників, які можуть спричинити професійні захворювання, ураження і травми, на здоров’я особового складу формувань, збереження боєздатності військовослужбовців і працездатності

ліквідаторів та населення. Підтримання високої фізичної працездатності у особового складу в звичайних та ускладнених умовах і зняття фізичної втоми після виконання завдання є важливим обов’язком медичної служби. Корекція фізичної працездатності здійснюється трьома шляхами:

– формуванням вольових якостей;

– використанням специфічного і неспецифічного тренування;

– застосуванням медикаментозних засобів з різним механізмом дії.

В основному умови праці ліквідаторів НС залежать від характеру самої надзвичайної ситуації та чинників, що утворилися внаслідок її виникнення. На тривалість їх роботи та стан здоров’я буде також впливати випромінювання радіоактивних речовин, які знаходяться на поверхні грунту, у повітрі та у воді.