Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова заочне.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
123.57 Кб
Скачать

2.3. Контроль за дотриманням цінової дисципліни.

Держава в особі відповідних органів здійснює постійний контроль за додержання так званої державної дисципліни цін. Відповідно до ст. 13 Закону України "Про ціни і ціноутворення" [1], державний контроль за цінами здійснюється при встановленні й застосуванні державних фіксованих та регульованих цін і тарифів. При цьому у сфері вільних цін контролюється правомірність їх застосування та додержання вимог антимонопольного законодавства. Контроль за додержанням державної дисципліни цін здійснюють органи, на які ці функції покладено Кабінетом Міністрів України. Ці органи здійснюють контроль у взаємодії з профспілками, спілками споживачів та іншими громадськими організаціями. Державні органи, що здійснюють контроль за цінами, та їх посадові особи мають права, виконують обов'язки і несуть відповідальність, передбачені Законом України "Про державну податкову службу в Україні", крім повноважень, передбачених пп. 6-9 ст. 11 вказаного Закону. В свою чергу закон покладає на господарюючих суб'єктів обов'язок у встановленому порядку подавати необхідну інформацію для здійснення контролю за правильністю встановлення і застосування цін.

Державний контроль за цінами в Україні здійснює Державна інспекція за цінами, яка згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2000 р. № 1432 та від 13 грудня 2000 р. № 1819 функціонує у складі Мінекономіки на правах урядового органу державного управління [8].

Державна інспекція з контролю за цінами (далі – Держцінінспеція) має територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. Кабінет Міністрів України доручив центральним і місцевим органам виконавчої влади, уповноваженим регулювати ціни й тарифи на окремі види продукції, товарів і послуг, надавати Держцінінспекції та її територіальним органам по одному примірнику прийнятих ними нормативно-правових актів з питань регулювання цін і тарифів. Основними завданнями Держцінінспекції є організація та здійснення контрольно-наглядових функцій з питань додержання органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, підприємствами, установами та організаціями вимог щодо формування, встановлення і застосування цін і тарифів.

Держцінінспекція, відповідно до покладених на неї завдань, проводить моніторинг цін і тарифів на товари й послуги споживчого ринку, здійснює перевірки додержання порядку формування, встановлення і застосування цін і тарифів, а також їх економічного обґрунтування, надає за результатами перевірок обов'язкові для виконання приписи щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, вживає заходів за порушення підприємствами, установами та організаціями порядку формування, встановлення і застосування цін і тарифів, а також невиконання вимог органів державного контролю за цінами.

Держцінінспекція має широкі права, зокрема, здійснювати перевірки не тільки в органах виконавчої влади, а й на підприємствах, установах та організаціях незалежно від форми власності бухгалтерських документів, книг, звітів, калькуляцій та інших документів, пов'язаних з формуванням, встановленням та застосуванням цін і тарифів; обстежувати виробничі, складські, торговельні та інші приміщення, що використовуються для виготовлення, зберігання й реалізації товарів і сировини, організації та надання послуг; приймати рішення про вилучення до відповідного бюджету сум усієї необґрунтовано одержаної виручки в результаті порушення державної дисципліни цін та штрафу у двократному її розмірі; розглядати справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням порядку формування, встановлення і застосування цін і тарифів, а також невиконання вимог органів державного контролю за цінами. Рішення про вжиття відповідних заходів впливу приймають начальники державних інспекцій за цінами та їх заступниками, а протоколи про адміністративні правопорушення складають уповноважені особи цих органів, які здійснюють перевірки [8].

Зазначені повноваження державні органи з контролю за цінами реалізують відповідно до ст. 14 Закону України "Про ціни і ціноутворення", згідно з якою вся необґрунтовано одержана підприємством, організацією сума виручки в результаті порушення державної дисципліни цін і чинного порядку визначення вартості будівництва, що здійснюється із залученням коштів державного та місцевих бюджетів, а також коштів державних підприємств, установ та організацій підлягає вилученню в доход відповідного бюджету залежно від підпорядкованості підприємства, організації. Крім того, до місцевих бюджетів стягується штраф у двократному розмірі необґрунтовано одержаної суми виручки. Вказані суми списуються з рахунків підприємств, організацій в банківських установах за рішенням суду.

КпАП України передбачає адміністративну відповідальність у зазначеній сфері, зокрема у ст. 165-2 "Порушення порядку формування та застосування цін і тарифів", ст. 166-1 "Зловживання монопольним становищем на ринку" та ст. 166-2 "Неправомірні угоди між підприємцями".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]