Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая папка / Области тур.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
100.86 Кб
Скачать

Туристичні ресурси Полтавщини

Полтавська область займає центральну частину Лівобережної України. Північні райони області розташовані в лісостеповій, південні — у степовій зоні.

На Полтавщині налічується 169 територій та об'єктів природно-заповідного фонду, в т. ч. дендропарк у с. Устимівка (створений у 1893 р.), Хомутецький парк у садибі . Муравйових-Апостолів (початок XIX ст.), полтавський міський сад (парк «Перемога»; заснований у 1803 р. з ініціа­тиви генерал-губернатора князя О.Б. Куракіна). В 1820-1841 рр. на території саду діяла Полтавська школа садівництва, яка пізніше разом із прилеглою частиною саду була передана Полтавському інституту шляхетних дівчат, що містився в колишній садибі С.М. Кочубея. На території міського саду в 1852 р. споруджено будинок Полтавського міського театру.

Основою курортних ресурсів області є джерела міне­ральних вод у Миргородському, Великобагачанському, Но-восанжарському, Кременчуцькому, Хорольському районах.

Курорт Миргород функціонує з 1914 р. Перше міне­ральне джерело було відкрите тут у 1912 р. місцевим ліка­рем І.А. Зубковським, який і заснував першу водолікарню. В 1916-1919 рр. створено курортний комплекс, який вклю­чав водолікарню, їдальню-клуб, грязелікарню. Всі ці приміщення були розібрані в 1970-80- і роки.

З 1976 р. функціонує перше в Україні спеціалізоване відділення для лікування хворих на цукровий діабет. На сьогодні «Миргородкурорт» об'єднує санаторії «Хорол», «Миргород», «Березовий гай», «Полтава», які можуть одно­часно прийняти 3,5 тис. хворих.

В області є 44 готелі, один мотель і один готельно-офісний центр. У Полтаві є готель «Турист», мотель «Пол­тава».

Сумська область розташована на північному сході України.Територію області пересікають 165 річок, які належать до ба­сейну Дніпра. Найбільші з них - Десна, Сейм, Ворскла, Псел, Хорол. В області є численні озера (Журавлине, Довге та ін.) і ставки, що використову­ються переважно для розвитку рибного господарства, зро­шення і в рекреаційних цілях

На Сумщині 168 територій та об'єктів природно-за­повідного фонду, в т.ч. відділ Українського степового за­повідника «Михайлівська цілина».

М'який клімат і мальовничі ландшафти сприяють роз­витку рекреації і туризму. В лісостеповій зоні Сумщини діє кліматичний курорт «Баси», розташований на території ве­ликого хвойно-листяного лісового масиву, що простягнувся уздовж р. Псел. В області є 22 готелі.

В області 8 державних музеїв і заповідників. Краєзнав­чий музей заснований у 1920 р. як історико-художній, осно­ву експозиції склали приватні зібрання. Його засновником і директором був український художник і поет Н. Онацький. Серед експонатів музею - унікальні візантійські вази V ст., слов'янські старожитності (зброя, сільськогосподарське, ремісниче знаряддя, посуд, жіночі прикраси тощо). Музей розташований у приміщенні колишнього земства.

У флігелі колишньої садиби Линтварьових у передмісті Сум, де жив А.П. Чехов під час відвідування маєтку в 1888-1889 рр., діє будинок-музей письменника, що є відділом краєзнавчого музею.

Сумський художній музей ім. Н. Онацького, як і крає­знавчий, виділився з історико-художнього музею в 1939 р.

Львівська область розташована на крайньому заході. Область лежить у межах лісостепової зони і українських Карпат, вона має сприятливі умови для розвитку рекре­аційної галузі.

Територію області пересікає 8950 річок, що належать до басейнів Дніпра, Дністра і Західного Бугу. Тут багато неве­ликих озер.

Область має 400 територій та об'єктів природно-за­повідного фонду, в тому числі заповідник Розточчя.

В числі курортних та оздоровчих ресурсів Львівщини -ліси, мальовничі гірські і передгірські ландшафти, міне­ральні води, лікувальні грязі, озокерит.

Прикарпатський курорт Шкло, який існує з 1576 р., є найстарішим в Україні.

З XVI ст. відомі цілющі джерела і лікувальні грязі в се­лищі Великий Любінь. Уже в кінці XVIII ст. це — популяр­ний курорт, реконструйований у середині XIX ст. До цього періоду відноситься спорудження водолікарні, допоміжних приміщень, будинків для відпочиваючих. Селище перетво­рюється на європейський курорт, куди приїздили на ліку­вання європейські вельможі, і навіть сам цісар Франц-Іосиф.

Великий Любінь уперше згадується на початку XIII ст. В XVII ст. тут було споруджено замок, пізніше перебудова­ний на палац. Селище Моршин відоме з 1482 р. В XVI ст. тут були дві соляні шахти. Про лікувальні властивості місцевої соля­ної ропи стало відомо набагато пізніше. В 1875 р. до Мор-шина було прокладено залізницю, а в 1877 р. німецький ку­пець Б. Штіллер відкрив тут курорт. Пізніше поблизу від Моршина були виявлені мінеральні джерела. У 1880 р. ви­дали перші брошури — проспекти, які розповідали про но­вий курорт. Напередодні першої світової війни його назива­ли в числі найкращих європейських курортів.

Моршин — бальнеологічний курорт, який базується на мінеральних джерелах, лікувальних грязях, запасах озокериту. Тут лікуються переважно захворювання органів травлення.

Унікальним курортом є Трускавець, розташований у гірській долині на висоті 350-400 м над рівнем моря. Ото­чений лісами, курорт відзначається м'яким кліматом з відсутністю різких температурних—коливань, характерних для гірських місцевостей. Чисте повітря, цілющі мінеральні джерела створюють винятково сприятливі умови для відпо­чинку і оздоровлення.

Трускавець входив до польських володінь. Після пер­шого поділу Польщі він відійшов до Австрії. В 1772 р. його населення складало 990 чоловік.

З XI ст. Трускавець був відомий як центр видобутку солі. В 1784 р. австрійським урядом встановлено державну монополію на виробництво солі, і трускавецька солеварня була закрита.

В 1814 р. розпочато видобуток нафти. На початку XX ст. Бориславському нафтовому басейну, до якого входив Трус­кавець, належало одно з перших місць у Європі за обсягом видобутку нафти.

В ході геологорозвідувальних робіт у цій місцевості бу­ли виявлені джерела мінеральних вод. У 1827 р. спорудже­но приміщення для прийняття ванн і 4 пансіонати для по­селення приїжджих.

Після 1882 р. Трускавець переходить у віданні спілки, очолюваної шляхтичами Сапєгою і Жолтовським. На її кошти споруджено нову водолікарню, приміщення для інга­ляцій, готелі.

Одеська область розташована на південному заході.На півдні і південному сходіїї територія омивається Чорним моремем.

На території Одещини протікає 225 річок. Головні з них - Дунай (його Кілійське гирло), Дністер, Південний Буг. В заплавах Дунаю і Дністра є озера Кагул, Катлабуг, Саф'ян, Ялпуг та ін. В області 15 лиманів, найбільші з яких - прісноводний Дністровський і солоні Куяльниць-кий, Тилігульський, Хаджибейський, Шагани, Алібей.

В області налічується 92 природно-заповідні території та об'єкти, в тому числі заповідник Дунайські плавні, який лежить у пониззі Кілійського гирла Дунаю, займає частину островів і акваторії Чорного моря. Пам'ятками природи є Михайлівський яр і Одеські катакомби. Наукову і естетич­ну цінність має флористична колекція ботанічного саду Одеського університету.

В північно-західній частині чорноморського узбережжя розташований скелястий острів Зміїний площею 1,5 км2, на якому були давні грецькі поселення

Сприятливі кліматичні умови, тепле море, численні пляжі (довжина Чорноморського узбережжя — більше 300 км), значні запаси лікувальних грязей, джерела мінеральних водобумовлюють розвиток рекреаційного господарства. В об­ласті функціонують курорти: Аркадія, Великий Фонтан, Кароліно-Бугаз, Куяльницький (Куяльник), Лузанівка, Ле-бедівка, Лермонтовський, Малодолинське (Холодна Балка), Хаджибейський (Хаджибей), Чорноморка, Сергіївка.

Одним із найвідоміших і найстаріших курортів, що функціонує на основі лікувальних грязей, є Куяльник. За своїм лікувальним впливом Куяльницький лиман порівню­ється з відомими близькосхідними курортами Мертвого мо­ря. Перший лікувальний заклад — «теплі ванни» — був ство­рений тут у 1833 р. за ініціативою військового лікаря Е. Андрієвського, який використовував грязі для лікування поранених. У 1892 р. засновано найбільшу на той час у Росії грязьову лікарню, яка функціонує й досьогодні.

Нині в Куяльнику три 15-поверхові санаторні корпуси на 3000 місць, курортна поліклініка, грязьова лікарня, куль­турний і торговельний центр. Тут лікують захворювання органів опорно-рухового апарату, центральної і пери­ферійної нервової системи, гінекологічні хвороби. Місцеві мінеральні води використовуються для лікування захворю­вань шлунку, печінки, жовчного міхура, кишечника, регу­лювання обмінних процесів.

Найстаріший в Україні дитячий оздоровчий центр зна­ходиться в Лузанівці. Він заснований у 1923 р. в колишнь­ому маєтку Лузанових для порятунку дітей Одещини, що страждали від голоду, і мав назву «Сонячні табори». Ініціатори його створення — Всесвітня єврейська конфе­ренція допомоги, фонд Нансена і Червоний хрест. У 1935 р. збудовано капітальні кам'яні приміщення. Тут було створе­но хорошу медичну базу, яка згодом дозволила перепро-філювати цей дитячий курорт на один із найкращих у країні дитячих туберкульозних санаторіїв. Після реорганізації са­наторію в 1956 р. на його базі було створено республікансь­кий піонерський табір «Молода гвардія» (з 1992 р. — дитя­чий центр «Молода гвардія»).

В 60 км від Одеси на піщаній косі, яку з одного боку омиває солоне Чорне море, а з іншого — прісноводний Дністровський лиман, розташований кліматичний курорт Кароліно-Бугаз.В області є 44 готелі, один мотель, два кемпінга. В Одесі розміщені комфортабельні готелі — «Чорне море», «Лондонська», «Красна», «Вікторія», «Одеса». В Ізмаїлі туристів приймає готель «Дунай», у Білгород-Дністровсько­му — «Русь». Діють також кемпінг «Дельфін» і готельний комплекс «Турист» в Одесі, кемпінг «Кароліно» в с. Зато­ка, туристичний комплекс «Південний» у с. Сергіївка, тур­база «Чорноморський дельфін» у с. Фонтанка.

В області є один заповідник. Тут функціонують також З музеї з 7 філіалами і відділами, в тому числі перший в Україні музей (створений у 1825 р.) — музей старожитнос-тей в Одесі.

На державному обліку перебуває 7,4 тисяч пам'яток, з яких 1440 — пам'ятки містобудування і архітектури. Пере­важна більшість пам'яток зосереджена в Одесі.