Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укр..docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
25.4 Кб
Скачать

4.Значення з «Про мови»

Зако́н «Про мо́ви в Украї́нській РСР», прийнятий 28 жовтня 1989. Згідно зі Статтею 2. Державною мовою Української РСР встановлювалася українська мова. Прийняття Закону «Про мову в Українській РСР» є фактом утвердження демократичних досягнень на території колишнього СРСР. Водночас закріплювалося вагоме значення російської мови в Україні. Зокрема, службові особи зобов'язані володіти як українською, так і російською мовами, акти найвищих органів мають публікуватися обома мовами, вивчення в усіх загальноосвітніх школах української і російської мов є обов'язковим. Останній пункт всупереч Закону послідовно не виконується в незалежній Україні, коли вивчення лише української мови є обов'язковим, а російської — добровільним.

5.В конспекті

6.Інформаційні бар’єри

Інформаційні бар'єри - це сукупність об'єктивних і суб'єктивних факторів, які заважають розповсюдженню, використанню та сприйняттю наукової інформації суб'єктом та становлять загрозу для вільного циркуляції інформації.

Згідно за Лассуелом інформаційні бар’єри бувають декількох видів:

-    географічними, що означають просторове роз’єднання джерела і споживача інформації;

-    історичними, що означають віддаленість подій в часі, що утруднює достовірність інформації про ці події;

-    кваліфікаційними, що пов’язані з підготовкою споживача інформації;

-    відомчими (кожне відомство має власну систему отримання і збереження інформації);

-    режимними, що створюються спеціально з метою попередження від впливу інформації;

-    мовними, що пов’язані з відмінністю мов споживача і джерела інформації;

-    термінологічними, що зумовлені різним розумінням одних і тих самих термінів;

-    економічними, котрі зумовлені тим, що виробник інформації не має засобів для забезпечення споживачів цією інформацією, або ж споживачі інформації не мають можливості отримати необхідну їм інформацію (наприклад неможливість купувати дорогі газети задля отримання якісної інформації);

-    психологічними, що зумовлені суб’єктивним ставленням людей до інформації.

7.Поняття мовної норми

Мо́вна но́рма — сукупність загальноприйнятих правил реалізації мовної системи, які закріплюються у процесі спілкування. Головні ознаки мовної норми — унормованість, обов'язкова правильність, точність, логічність, чистота і ясність, доступність і доцільність.

Усне мовлення - це така форма реалізації мови, яка виражається за допомогою звуків, являє собою процес говоріння і є первинною формою існування мови.

8.Загальнонародна та літературна мова

Загальнонародна мова-це мова,що охоплює діалекти, просторіччя, фольклорні елементи , жаргонізми тощо;тобто це мова,яку використовує народ у спілкуванні. А літературна мова-це обробленна загальнонародна мова,яка є повним протиставленням загальнонародній мові і яка насичена художніми засобами.

9.В конспекті

10.В конспекті

12.Спеціальні функції документа

Оскільки документ виступає як поліфункціональний об'єкт, він виконує низку взаємопов'язаних соціальних функцій. Умовно їх поділяють на три групи: головні, загальні, спеціальні. Спеціальні функції притаманні не всім, а окремим видам і типам документів, де вони проявляються у відповідності до соціальних потреб суспільства. До спеціальних функцій, у свою чергу, можуть відноситись: управлінська (регулятивна), історичного джерела, пізнавальна (когнітивна), обліку, правова, гедонічна.