Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
219.14 Кб
Скачать

12

Лекція на тему:

Технологія раннього навчання Миколи Зайцева

Виконала:

студентка 62 групи

ННІ педагогіки

Оліщук Ася

Зміст

1. Концептуальні засади технологій раннього навчання М. Зайцева. 3

2. Особливості змісту педагогічних технологій М. Зайцева для навчання математики 5

3.Значення гри на ранньому етапі розитку дитини. 7

Список використаної літератури 9

1.Новітні методики з читання. – К., 1999. 9

2.Методика М.Зайцева. – М., 2000. 9

3.Раннє навчання за М.Зайцевим. – М., 2001. 9

Тестові завдання 10

7.Гра-посібник… зорієнтована на математичний розвиток дітей. 11

8.Смужки завдовжки…см. 11

9.Скільки пар смужок? 11

10.Діти в … роки опановують навичками читання і письма 11

11.Через… 12

12.Микола Олександрович Зайцев… 12

1. Концептуальні засади технологій раннього навчання м. Зайцева.

Російський психолог Микола Олександрович Зайцев розробив унікальну методику навчання читанню і лічби на основі оригінальних кубиків.

Кубики різних розмірів заповнюються відповідним матеріалом, у залежності від складу (дзвінкі - залізячками; глухі - деревинками; "золоті", голосні - мідними монетками). До того ж за визначеними буквами закріплені певні кольори, які допомагають на асоціативному рівні запам'ятати основні правила фонетичного розбору. Основи методики. Навчання спирається на сприйняття (зір, слух, тактильні відчуття, інтуїцію), мислення активну практичну діяльність дитини, розвиває її пізнавальні здібності.

Ціль:"Кубики Зайцева" дозволяють навчити дитину плавному складовому читанню, минаючи етап складового уривчастого читання, значно скорочують час оволодіння читанням цілими словами, закладають основи грамотного письма.

Матеріали. Навчальний пакет містить у собі: кубики, таблиці, аудіокасету і керівництво для батьків. Посібники Зайцева призначені для організації розвиваючого простору для дітей дошкільного і шкільного віку, що дозволяє бажаючим педагогам творчо підходити до готових програм, змісту освіти, способам 0подачі інформації (методам і прийомам); вносити в роботу елементи дослідницької діяльності; кардинально скорочувати час оволодіння навичками рахунку, читання, грамотного письма. Система Зайцева дає прекрасну можливість для професійного росту вчителів, колективної творчості педагогів і дітей, формування цілісної неспотвореної системи поглядів. І діти, і дорослі при цьому зберігають фізичне і щиросердечне здоров'я (а часто і відновлюють його), тобто ставиться заслін багатьом проблемам і майбутнім хворобам, які ми звикли вважати природними в процесі навчання, таким, як проблеми зору, хребта, купи стресів і комплексів («дидактоневрозу») і, як результат, соматичні захворювання.

Система стає прищепленням від страхів, щиросердечної бідності, звичної тяги до споживацтва (не тільки матеріального, але і взаємин, культурних цінностей, готових знань), відсутності відповідальності за себе і свій спосіб життя і багато чого іншого. Яких же дидактичних результатів можна досягнути за допомогою методик Зайцева? Загальноприйняті результати:

Діти четвертого року життя опановують навичками читання і письма через 6-7 місяців. Діти 6-7-го року життя — через 1,5-2 місяця (за умови проведення занять 2-3 рази в тиждень по 15-30 хвилин). А ті, у кого є можливість не виділяти спеціальний час для таких занять, але грати в міру потреби по кілька разів у день (від 2 хвилин і більше), скорочують цей час у багато разів. І дуже швидко стає їх важко утримати від читання книг і творів (фіксування своїх думок, письмових міркувань). Усю граматику мови (а це значно більше шкільної програми) можна пройти за один рік. А час школярів, що звільнився, можна витратити на що-небудь більш цікавіше, наприклад, на уроки словесності, де на основі «великих текстів» (Н. А. Зайцев) і власних творів дітей у міру необхідності в закріпленні повертатися до граматики мови.

2. Особливості змісту педагогічних технологій м. Зайцева для навчання математики

Гра-посібник "Столік" ("Мільярдер") зорієнтована на математичний розвиток дітей. Базується вона на використанні двох наборів картонних смуг (числових стрічок) завдовжки 65 см по 10 шт. у кожному, з рядами чисел: від 0 до 9, від 10 до 19... від 90 до 99, завширшки від 6 до 23см (ширина смуги зростає із збільпіенням значення числового ряду). Відмінність наборів полягає в тому, Що в одному десяток представлений пірамідкою з кружечків, набраних як 4 + 3 + 2 + 1, у другому — двома рядами квадратиків 5 + 5. Застосовують і дві таблиці — зелену, що знайомить з використанням знаків " + ", "-", " = " на елементарних арифметичних прикладах; і червону, яка допомагає дитині зрозуміти математичні дії множення і ділення.

Крім ознайомлення з цифрами, числами і математичними діями, посібник представляє будь-яке число в в межах сотні у чотирьох образах: звуковому, графічному (цифровому), кількісному та компонувальному (можливості поділу одного числа на інші або його складання.

Дитина сприймає його (як і будь-які інші числа) у сукупності ознак: сорок сім — чує звуки; бачить, скільки предметів представлено (кружалець, квадратиків); як вони скомпоновані: чотири десятки, сім одиниць (сім складається з чотирьох і трьох у кружальцях або з п'яти і двох у квадратиках), до десяти не вистачає трьох; бачить, як це число виражається цифрами.

Для ознайомлення дітей з числовою стрічкою М. Зайцев пропонує низку вправ:

  1. Порахуй, переводячи указку з клітинки в клітинку і голосно називаючи числа, від початку до кінця стрічки.

  2. Порахуй по порядку: 0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 і 100, якщо розташувати картку з написаними на ній цифрами під зображенням нуля. Через деякий час діти можуть рахувати і в зворотному порядку: 100, 90, 80, 70 ... 10, 0, а пізніше — від ста до нуля: 100, 99, 98, 97, ... З, 2, 1, 0. Дітям подобається здійснювати "запуск ракети" із зворотним відліком, щоб, замість "нуль", вигукнути: "Пуск!"

  3. Покажи, скільки тобі років. Дитина на числовій стрічці показує (як правило, з ентузіазмом), скільки їй років. Аналогічні дії діти виконують, відповідаючи на питання про вік братика, сестрички, тата, мами, родичів, номер свого будинку, квартири, телефону тощо. Назву вулиці вони показують по складовій таблиці (посібник "Кубики Зайцева").

За допомогою карток і числових стрічок діти вчаться рахувати двійками, трійками, четвірками і т. д. (17, 34, 51, 68, 85), додавати, віднімати, розв'язувати задачі, освоювати десяткові дроби тощо.

До методичних переваг "Століку" належать логічність побудови, що дає змогу навіть найменшим дітям оволодіти алгоритмами і здійснювати математичні дії з одно- і двозначними числами, та наочність. Гра-посібник допомагає дитині розвивати творчість, рухатися, взаємодіяти з однолітками.

Однією із складових успіху технологій Зайцева є неухильне дотримання принципу "від конкретного до абстрактного, від конкретно-образного до словесно-логічного".

Технології М. Зайцева кардинально відрізняються від традиційних методик розвитку мовлення дітей і формування в них елементарних математичних уявлень. Однак вони засвідчили свою високу результативність, а також можливість застосування не лише в освітніх закладах, а й у домашніх умовах.