Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тест профобізнаності.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
67.58 Кб
Скачать

Тест профобізнаності.

В книге: Боровський А.Б., Потапенко П.М, Щекин Г.В. Система методов профессиональной ориентации. Кн. 2. Методики профориентационной работы(приложение): Учебно – методическое пособие. – К.: МЗУУП., 1993. – 164с. – с. 32-38.

Мета: визначити рівень обізнаності досліджуваного про обрану професію.

Необхідний матеріал: бланк тесту, ручка.

Хід проведення.

Знання про зміст та умови праці в різних видах професійної діяльності впливають на формування в учнів професійних інтересів і є головним фактором у виборі ними життевого шляху.

Про повну обізнаність досліджуваного у професії можна говорити лише в тих випадках, якщо він правильно оцінює професію по-перше, з суспільно – виробничого боку, по-друге, з виробничо-технічної і,по-третє, з виробничо-побутової. Знання лише виробничо-технічного напрямку професії без знання її суспільно-виробничого значення та виробнично-побутових умов, в яких відбувається даний вид професійної діяльності, ще не є показником повної обізнаності досліджуваного про професію. Так само, як і знаня лише виробничо-побутових умов без врахування двух інших сторін є дуже недостатнім для повноцінної орієнтації в професії. Тільки обізнаність всіх сторін дає можливість визначити ступінь обізнаності досліджуваного про обрану професію.

Тест містить в собі такі розділи:

  1. Призначення професії (сутність роботи цього професіонала);

  2. Виробничо-технічні особливості даної професії (якими матеріалами та інструментами користується при роботі);

  3. Виробничо-побутові особливості професії (де і в яких умовах працює);

  4. З яких джерел дізнався про дану професію;

Аналіз результатів тесту дає можливість враховувати не лише обізнаність досліджуваного в професії. Пункт про джерела обізнаності в професії дозволяє встановити вплив школи на розширення професійних горизонтів досліджуваного. Тест складений таким чином, що положення матеріалу виключає будь-яку можливість простого розміщення чи підбору відповідей. Правильне рішення тесту реальне лише у випадку наявності певного кола знань про дану професію.

В програму обстеження профобізнаності включені професії, які найширше представлені у сфері матеріального виробництва. Це такі професії, як : токар, слюсар, моделювальник, електрозварювальник, коваль, суднорозмітник, столяр, стругальщик, формувальник. Тест передбачає вибір досліджуваним відповідей. Окрім вірних, додані ще 10 відповідей, які відносяться до інших професій.

Таким чином, маючи перед собою назви 10 професій, досліджуваний має за порядком їх розміщення підібрать з 20 запропонованих йому відповідей найвірнішу на його думку.

Завдання досліджуваного полягає в тому, щоб у відповідних клітинках на перетині рядків з номерами професій та номерами запитань вписати номери відповідей, обраних ними. Якщо досліджуваний не може знайти відповідь, він повинен поставити мінус. Час на відповідь не обжений

Обробка результатів:

  1. Оцінка правильних рішень теста проводиться за допомогою ключа (див. ключ до тесту профобізнаності);

  2. Аналіз рішень тесту за окремими професіями проводиться за схемою:

  • правильно оцінює всі сторони професії;

  • знає професію з виробничо-технічної сторони. Тут допускаються

такі варіанти: -1-знає лише матеріали; -2-знає лише інструменти;

-3-знає матеріали та інструменти;

  • Знає професію з виробничо-побутового боку;

  • абсолютно не знає професію;

  1. Встановлення найвідоміших досліджуваним професій та якісний аналіз обізнаності: з якого боку досліджуваний краще знає професію; що краще знає всередині виробничо-технічного боку – матеріали, інструменти, чи те й інше.