Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZNO_2014_Istoriya_Ukrayini_Komplexne_vidannya.pdf
Скачиваний:
1107
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
37.79 Mб
Скачать

31. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Факти:

Початок державотворчих процесів. Заснування Збройних Сил. Дострокові вибори до Верховної Ради та вибори Президента України. Прийняття державної символіки, формування інституту громадянства. Ухвалення Конституції 1996 р. Приватизація засобів виробництва. Лібералізація цін. Грошова реформа. Диференціація суспільства. Інтегрування України в європейське та світове співтовариство. Соціально-еко- номічне та культурне життя.

Дати:

6 грудня 1991 р. – заснування Збройних Сил України; липень 1994 р. – обрання Л. Кучми Президентом України; 1995 р. – Україна стає членом Ради Європи; 28 червня 1996 р. – ухвалення Конституції України;

грудень 2004 р. – обрання Президентом України В.Ющенка; січень 2010 р. – обрання Президентом України В.Януковича.

Персоналії: Л. Кучма, В. Ющенко, В.Янукович.

Ви повинні вміти:

#характеризувати дер-

жавотворчі процеси, соці- ально-економічні реформивУкраїнітаїїінтеграцію

усвітове співтовариство, риси економічного, соціального, політичного, національного, культурного життя, здобутки України на шляхуінтеграціїуєвропейський, світовий гуманітарний та освітній простір;

#визначатиосновнітенденції суспільного розвитку України за часів незалежності.

ДЕРЖАВОТВОРЧИЙ ПРОЦЕС. СИМВОЛИ НОВОЇ УКРАЇНИ. У середині січня 1992 р. президія Верховної Ради прийняла указ «Про Державний Гімн України». Приймалася музична редакція національного гімну «Ще не вмерла України і слава, і воля...», автором якої був композитор М. Вербицький. 22 січня у Києві відбувся мітинг громадськості за участю новообраного президента Л. Кравчука, присвячений Дню соборності українських земель. 28 січня, коли почала роботу п’ята сесія Верховної Ради ХІІ скликання, національний синьо-жовтий прапор був затверджений як Державний Прапор України.

19 лютого після тривалих дебатів парламент затвердив тризуб як малий герб України. У постанові зазначалося, що тризуб є головним елементом майбутнього великого Державного Герба України.

24 серпня 1992 р. Л. Кравчук зробив останній крок у переосмисленні історичного минулого: прийняв від президента Державного центру УНР в екзилі (вигнанні) атрибути державної влади – клейноди гетьмана І. Мазепи, а також Грамоту про припинення повноважень Державного центру УНР.

Депутати парламенту з числа колишньої номенклатури не заперечили проти запровадження інституту президентства. Коли Л. Кравчук почав домагатися, щоб наповнити президентську владу реальним змістом, вони поставилися до цього здебільшого негативно.

Протистояння Президента України і Верховної Ради на тлі всеохопної кризи закінчилося рішенням обох сторін достроково припинити повноваження і

звернутися до виборців з проханням підтвердити мандати. У березні і квітні 1994 р. відбулися вибори до Верховної Ради. Вони вперше проводилися на багатопартійній основі, але за мажоритарною системою. Половину місць у парламенті здобули позапартійні кандидати.

У червні і липні 1994 р. відбулися вибори Президента України. Президентом став Леонід Кучма.

СТВОРЕННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ. 6 грудня 1991 р. Верховна Рада ухвалила Закон «Про Збройні Сили України». Проголошувалося, що Україна як незалежна держава і суб’єкт міжнародного права створює власні Збройні Сили: війська наземної оборони, війська оборони повітряного простору і військовоморські сили. Новостворене Міністерство оборони очолив генерал авіації К. Морозов. Під керівництвом нового міністра була розроблена програма скорочення Збройних Сил і за три роки звільнено

взапас понад 100 тис. офiцерів, прапорщиків та мічманів.

Керівництву України не вдалося вплинути на командування Чорноморського флоту, який майже цілком перебував на українських військово-мор- ських базах, щоб флот служив новій державі.

Ужовтні 1993 р. парламент прийняв воєнну доктрину. Вона проголошувала, що Україна не вбачає

всусідніх країнах супротивників і не є потенційним противником жодної держави.

З метою зберегти контроль над колишньою Радянською армією Російська Федерація створила Об’єднане командування країн СНД. Україна не

268 31. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

www.e-ranok.com.ua

увійшла до цієї наднаціональної структури. Суве-

найгірший з усіх можливих варіантів трансформації

ренітет нової держави у воєнній сфері було збере-

командної економіки в ринкову.

жено.

Ринкові реформи почалися в Росії на початку

 

1992 р. з лібералізації цін. Унаслідок цього ціни на

ПРОРАХУНКИ Й УСПІХИ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ.

газ в Україні зросли за 1992 рік в 100 разів, а на на-

Україна успадкувала економічну кризу від радянсь-

фту – у 300 разів. Зростання цін на енергоносії по-

ких часів. Однак тяжкий стан народного господарс-

чало розкручувати спіраль інфляції. За 1992 р. гро-

тва зумовлювався й власними невдачами молодої

ші знецінилися в 21 раз, за 1993 р. – у 103 рази. Та-

держави.

кої гіперінфляції не спостерігалося в цей час у

По-перше, українська управлінська еліта була не-

жодній країні світу. У 1994 р. Національний банк

досвідченою. Вона несміливо приймала рішення,

України розпочав дефляційну політику. Але прибор-

тому що раніше її привчали тільки виконувати

кання інфляції досягалося за рахунок штучного за-

вказівки союзного центру. По-друге, навіть вдалі рі-

тримання виплат заробітків, пенсій, інших соціаль-

шення важко втілювалися в життя. Виконавська вер-

них видатків, зростанням неплатежів за товари й

тикаль радянських часів була зруйнована, а ство-

послуги.

рення нової постійно натрапляло на перешкоди,

Повноцінну національну валюту – гривню – пе-

викликані політичною боротьбою. По-третє, після

редбачалося запровадити ще в 1992 р. Але ситуація

зруйнування попередньої системи управління еко-

в економіці невпинно погіршувалася, курс купоно-

номіка перестала бути командною, але не стала рин-

карбованця стрімко падав. У листопаді 1994 р. в обі-

ковою. Вона перебувала в хаотичному стані. Надто

гу з’явилася 500-тисячна купюра, реальна вартість

тісно пов’язане з російською економікою, українсь-

якої не перевищувала чотирьох доларів.

ке господарство змушене було йти у хвості курсу,

Щоб перешкодити знеціненню купоно-карбо-

який прокладався за межами нової держави. Це був

ванця, уряд запровадив фіксований курс купонів

31. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

269

www.e-ranok.com.ua

 

щодо долара та рубля. Але це призвело лише до зростання «тіньової економіки», колосального посилення корупції в управлінському апараті і відпливу вітчизняних капіталів за кордон.

Прагнучи знайти ресурси для бюджету, уряд почав збільшувати податки. В Україні було встановлено найвищу в світі ставку податку з громадян – 90 % від одержаного прибутку.

СОЦІАЛЬНІ НАСЛІДКИ ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ. Населення різко обмежило купівлю товарів тривалого користування і витрачало кошти переважно на продовольчі товари. Витрати на їжу в сімейних бюджетах у середині 90-х років перевищили 70 %. На інші потреби залишалося не більше 30–25 % чистого доходу сім’ї.

Прогресуюче зубожіння основної маси населення при колосальній концентрації коштів та майна в руках нечисленних скоробагатьків засвідчували явну неспроможність державних інститутів регулювати здійснення ринкових перетворень.

Соціальна поляризація стимулювала економічну стагнацію, гальмувала демократичні перетворення і нагромаджувала в суспільстві небезпечний протестний потенціал.

Економічна та екологічна ситуація негативно впливали на демографічні показники. У 1991 р. кількість померлих в Україні вперше за багато десятиліть перевищила кількість новонароджених. Однак у 1991–1992 рр. кількість тих, хто приїхав в Україну на постійне проживання, перевищувала чисельність тих, хто вибув за її межі. Тому населення ще збільшувалося. Досягнутий на початок 1993 р. максимум становив 52 244 тис. осіб. У наступні роки почалася

депопуляція.

ПЕРЕТВОРЕННЯ НАРОДНОГО РУХУ УКРАЇНИ В ПО ЛІТИЧНУ ПАРТІЮ. Народний рух України постав і розвивався як широке громадсько-політичне об’єднання. На ІІІ з’їзді в лютому – березні 1992 р. було вирішено, що Рух виступатиме за консолідацію сил, які підтримують державотворчий процес, але перебуватиме в конструктивній опозиції до виконавчих структур влади. З’їзд обрав трьох співголів – І. Драча, М. Гориня і В. Чорновола.

Незабаром після з’їзду відбувся розкол Народного руху. Значна частина рухівців вирішила відмовитися від опозиційності. До складу кабінету Л. Кучми у жовтні 1992 р. увійшли І. Юхновський (перший віце-прем’єр), М. Жулинський і А. Пинзеник (віце-прем’єри). Ті, хто згуртувався навколо В. Чорновола, продовжили опозиційну діяльність. На

IV з’їзді Народного руху в грудні 1992 р. завершилося його перетворення на політичну партію. Лідером її став В. Чорновіл.

ЗМІНА ВИБОРЧОГО ЗАКОНУ. Зростання ролі партій у суспільно-політичному житті зумовило зміну виборчого закону.

У жовтні 1997 р. Верховна Рада ухвалила закон про вибори за пропорційно-мажоритарною системою. Половину виборчих округів (225) закон залишив мажоритарними (у виборах 1990 і 1994 рр. всі 450 округів були мажоритарними). Інша половина депутатських місць тепер виборювалася в одному багатомандатному загальнодержавному окрузі. Тут конкурували між собою політичні партії. Право на депутатські мандати одержували партії або виборчі блоки, які в багатомандатному окрузі набирали не менше 4 % голосів. Голоси за партії, які не подолали бар’єру, перерозподілялися між партіями-перемож- цями.

УХВАЛЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ 1996 р. Конституційний процес розпочався з Декларації про державний суверенітет України. Після президентських виборів

1994 р. була створена нова Конституційна комісія з

двома співголовами – Л. Кучмою і О. Морозом. За чотири дні до вичерпання строку дії Конституційного договору, 4 червня 1996 р. Верховна Рада ухвалила в першому читанні доопрацьований проект нового Основного закону. Однак перспектив на його ухвалення в цілому конституційною більшістю голосів не існувало. 26 червня Л. Кучма підписав указ «Про проведення Всеукраїнського референдуму з питання ухвалення нової Конституції України». У ситуації гострої політичної кризи в парламенті була сформована узгоджувальна комісія, яку очолив М. Сирота. 27 червня Верховна Рада почала своє історичне засідання, присвячене розглядові Конституції. Постатейне узгодження проекту тривало день і ніч. Остаточне голосування відбулося вранці 28 червня. Відпрацьований узгоджувальною комісією М. Сироти і вже прийнятий постатейно проект набрав при голосуванні в цілому 314 голосів.

ЗАПРОВАДЖЕННЯ СТАЛОЇ ВАЛЮТИ. Проголошена новообраним Президентом Л. Кучмою стратегія економічних реформ була в принципі схвалена Верховною Радою. Президент залучив нових людей, здатних проводити реформи і розпочав їх з основного: лібералізації цін та валютного курсу. Це означало, що держава відмовилася від невмотивованого втручання в економічні відносини.

270 31. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

www.e-ranok.com.ua

У вересні 1996 р. в обіг була запроваджена гривня, що поліпшило умови для подолання доларизації економіки і припинення «втечі» вітчизняних капіталів за межі країни. Істотною вадою грошової реформи був завищений курс гривні щодо долара та інших валют. Завищений курс підривав можливості експорту і не давав змоги швидко покласти край натуральному обміну (бартеру) у внутрішній торгівлі. Під час запровадження гривні мінiмальна зарплата в Україні була встановлена в розмірі 15 грн і за два роки підвищена до 55 грн (у доларовому еквіваленті – з 8,5 до 26,6). Викликана російським дефолтом інфляція істотно знизила її рівень. Навесні 2000 р. держава змогла підвищити гарантований мінімум зарплати до 90 грн, еквівалентних тільки 16,6 доларам США. Відтоді офіційний мінімум зарплати почав зростати і дійшов на початок 2002 р. до 140 грн (25,7 доларів). Однак він не перевищив рівня 1996 р.

ПРОГРАМА ПРИВАТИЗАЦІЇ. У перші роки незалежності відбувалася приватизація дрібних підприємств. За 1991–1993 рр. у приватну (в тому числі кооперативну) власність перейшло тільки 3,6 тис. підприємств та організацій, переважно дрібних. Стратегія широкої приватизації вперше була накреслена в поданому до Верховної Ради документі «Про основні засади економічної та соціальної політики» (жовтень 1994 р.). Головним у новій економічній політиці ставав принцип керованого формування за участю держави сучасних ринкових механізмів.

У«Основних засадах економічної та соціальної політики» обґрунтовувалася доцільність утворення фінансово-промислових груп (ФПГ). У них повинні були об’єднуватися підприємства, пов’язані між собою єдиним технологічним циклом, а також бан- ки-партнери. Однак Верховна Рада провалила законопроект, підготовлений президентською командою. Цим було перекрито шляхи для реалізації прозорої схеми приватизації важкої промисловості. Замість ФПГ стали створюватися не регульовані законом монополістичні об’єднання. На чолі їх стояли так звані олігархи. Використовуючи зв’язки з представниками виконавчої і законодавчої влади, вони привласнювали об’єкти приватизації за смішні ціни

ізавдавали державі величезних збитків.

Увиступі в березні 1997 р. під час подання річного послання до Верховної Ради Л. Кучма звинуватив уряд П. Лазаренка у непослідовній і невиваженій політиці на ринку енергоносіїв. У результаті заохочуваної урядом монополізації цього ринку

створилася загроза енергетичній та економічній безпеці держави. Президент доручив вивчити становище на газовому ринку Раді національної безпеки та оборони. Розслідування стало початком кінця у політичній кар’єрі П. Лазаренка.

ПЕРШІ ПІДСУМКИ РЕФОРМ. За десятиліття 1991– 2000 рр. валовий внутрішній продукт скоротився в Україні майже на 60 %, обсяг промислової продукції – на 49 %, а сільськогосподарської продукції – на 52 %. Реальна заробітна плата зменшилася у 3,8,

ареальні виплати пенсій – у 4 рази. Отже, падіння обсягів виробництва наполовину викликало чотирикратне зменшення доходів працюючих.

Проте в економічному житті з’явилися перші ознаки того, що контури ринкової економіки вже сформувалися. Приріст валового внутрішнього продукту досяг в Україні 5,9 % у 2000 р. і 9,1 % в 2001 р. Обсяг промислової продукції в 2000 р. зріс на 12,9 %,

ав 2001 р. – на 14,2 %.

Одночасно почала змінюватися в кращий бік якість економічного зростання. Позитивні результати 2000 р. були досягнуті в умовах 26% інфляції. У 2001 р. інфляція знизилася до 6 %, а приріст інвестицій в основний капітал зріс на 17,2 %. Вперше прискорення темпів економічного зростання супроводжувалося скороченням безробіття і випереджаючими темпами підвищення реальної заробітної плати. Наполовину скоротилася заборгованість по зарплаті, майже на третину зросли реальні пенсії. Валютні резерви збільшилися з 1,5 млрд до 3,2 млрд доларів США.

ВИХІД НА МІЖНАРОДНУ АРЕНУ. Найбільш плідні успіхи за все десятиліття 1991–2001 рр. Україна мала на міжнародній арені.

Для США розпад СРСР означав зникнення головного стратегічного противника. Однак адміністрація Дж. Буша (старшого) поставилася з певним острахом до появи в Європі незалежної України. Адже у спадщину від СРСР їй дістався третій за розмірами ракетно-ядерний потенціал (після Росії і США). Проте 25 грудня 1991 р. США визнали Україну і незабаром встановили з нею дипломатичні відносини.

Долаючи різноманітні ускладнення, МЗС України почало створювати мережу посольств. За 1991– 2000 рр. Україну визнали 167 країн. 164 країни встановили з нею дипломатичні відносини. У Києві почали функціонувати посольства 62 держав. Посли 51 держави виконували свої функції в Україні за сумісництвом.

31. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

271

www.e-ranok.com.ua

Україна розбудувала свої дипломатичні представництва та консульські установи в 62 країнах. Вона стала членом 47 міжнародних урядових організацій і бере участь у роботі понад 100 постійних чи тимчасових органів, утворених у рамках цих організацій.

ВІДНОСИНИ З РОСІЄЮ. Найвагомішим для України було визнання її незалежності Росією. Це стало неминучим після референдуму 1 грудня 1991 р. Референдум був легітимним. Україна мала конституційне право поставити й вирішити питання про вихід з Радянського Союзу. Уряд Б. Єльцина, однак, прагнув зберегти за Москвою становище керівного центру на всій території колишнього СРСР за допомогою механізму Співдружності Незалежних Держав. У рамках СНД Росія почала створювати наднаціональні органи, здатні розв’язувати принципові проблеми без узгодження з законодавчими та виконавчими органами влади держав – членів співдружності.

Президент України і Верховна Рада підтримували курс на співробітництво в рамках СНД, але стежили за тим, щоб ця співдружність не переросла у воєнно-політичний блок чи навіть у новий варіант СРСР. За 1992–1993 рр. Рада глав держав і Рада глав урядів СНД прийняли близько 400 угод, рішень та інших документів. Україна підписала не більше половини, а саме ті, які не загрожували її суверенітету.

Переговори про укладення повномасштабного рамкового договору між Україною і Росією тривали роками. Лише 31 травня 1997 р. сталася справді історична подія – підписання Договору про дружбу, співробітництво і партнерство. У договорі зазначалося, що сторони «визнають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів». У квітні 1999 р. президент РФ Б. Єльцин підписав ратифікований Державною Думою і схвалений Радою Федерації ро- сійсько-український договір. Це означало, що завершився процес територіального розмежування України і Росії.

ПРЕЗИДЕНТСЬКІ ВИБОРИ. Президентські вибори відбулися 31 жовтня 1999 р. Результат першого туру не виявив переможця. Країна постала перед вибором: або підтримати курс реформ Л. Кучми, або повернутися в минуле. Ліві претенденти, які програли перший тур, закликали виборців підтримати П. Симоненка. Вирiшальна проба сил 14 листопада мало кого залишила байдужим. На вибори прийшла

272 31. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

молодь. За Л. Кучму проголосувало майже 16 млн виборців, тобто 56,2 %.

Нові вибори у 2004 р. принесли перемогу

В.Ющенку.

Останні вибори президента в січні–лютому

2010 р. дали перевагу лідеру Партії регіонів Віктору Януковичу. У встановлені строки він був проголошений Президентом України. Переговори щодо формування нової парламентської коаліції тривали майже місяць. Нарешті 11 березня коаліція «Стабільність і реформи» у складі 235 парламентарів була сформована. Того ж дня до влади прийшов новий уряд на чолі з Миколою Азаровим.

Тренувальний тест до тем 30-31

Завдання 1–22 мають чотири варіанти відповіді, серед яких лише один правильний. Виберіть правильний варіант відповіді.

1. Укажіть характерні риси доби горбачовської «перебудови»?

1Ліквідація цензури, гласність.

2Поліпшення матеріального добробуту людей.

3«Нове політичне мислення».

4Прискорення темпів економічного розвитку.

5Створення ринкової економіки.

6Демократизація суспільного життя.

А 1, 3, 6 А Б В Г Б 2, 3, 5 В 2, 4, 6

Г1, 4, 5

2.Коли відбулася подія, про яку йдеться в доповідній записці КДБ УРСР, поданій ЦК КПУ?

«У приміщенні 4-го енергоблоку... при підготовці його до планового ремонту відбувся вибух з наступною пожежею, що був незабаром ліквідований. Від вибуху обвалився купол перекриття реакторного й покрівля машинного залів, загорівся також дах 3-го енергоблоку, у зв’язкузчимостаннійбуваварійнозупинений... Населеннямістапрактичновсеевакуйоване(44,5 тис. чоловік)...

Проводяться роботи з локалізації вогнища з використанням вертольотів. З цією ж метою задіяні війська радіаційного й хімічного захисту... Здійснюються заходи щодо недопущення поширення панічних слухів і тенденційної інформації».

А 1986 р.

А Б В Г Б 1997 р.

В1998 р.

Г1999 р.

3.У якому рядку перелічено терміни, які слід уписати на місці пропуску?

«Згортання ВПК (на підтримку якого вже не вистачало валюти) тягнуло за собою масове безробіття, бо для перепрофілювання численних оборонних підпри-

www.e-ranok.com.ua

ємств (конверсії) потрібні були великі капіталовкладен-

нативних проектів і наступного обрання активістів

 

ня. М.Горбачов зробив спробу попередити катастрофу,

руху в парламент республіки».

 

 

ініціювавши низку політичних, економічних та адміні-

А Б

В

Г

А 1989 р.

 

 

 

стративних реформ, які, на його думку, могли врятува-

 

 

 

Б 1990 р.

 

 

 

ти ситуацію. Усі радянські ЗМІ ввели в широкий ужиток

 

 

 

В 1991 р.

 

 

 

нові пропагандистські штампи: _____».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г 1992 р.

 

 

 

 

 

 

А Перебудова, гласність, демократизація,

 

 

 

 

 

 

А Б

В

Г

5. Які з тверджень характеризують процес формування

 

прискорення, нове мислення.

 

 

 

 

Б «Розвинений соціалізм», «радянський

багатопартійності в Україні наприкінці 80-х – на початку

 

 

 

 

народ», «застій», неосталінізм.

90-х років?

 

 

 

 

В Лібералізація, суверенізація, науково-технічна револю-

1 Більшість партій чітко вказували у програмових до-

 

ція, багатопартійність.

кументах, виразникамиінтересівякихгрупнаселення

 

Г Приватизація, русифікація, емісія, гіперінфляція, коруп-

вони є.

 

 

 

 

 

ція.

 

 

 

2 Поява нових політичних партій відбувалася одночас-

 

 

 

 

 

но з наростанням внутрішніх суперечностей у КПУ.

 

4. Коли відбулася подія, проякуйдетьсявуривку зінтер-

3 Новостворені партії були масовими, порівняно з

 

в’ю Б. Гориня кореспондентові радіостанції «Голос Аме-

КПРС.

 

 

 

 

 

рики»?

 

 

 

4 Діяльність більшості новостворених партій набува-

 

«... Сам факт проведення з’їзду – це серйозна поразка

ла опозиційного характеру.

 

 

партійного апарату. Тривалий час Україна була респуб-

5 Переважання в західних областях партій лівого спря-

 

лікою застою й, нарешті, вона сказала своє вагоме сло-

мування, у східних – правого.

 

 

во. Були враховані помилки інших республік і ми прийшли

А Б

В

Г

А 1, 2

Б

2, 3

 

до з’їзду без катаклізмів, які мали місце в Тбілісі, Фергані

 

 

 

В 2, 4

Г

3, 5

 

й інших місцях. З’їзд став консолідуючою силою людей

 

 

 

 

 

 

 

різних поколінь, політичних поглядів, багатьох організа-

6. Укажіть рядок, у якому цифри відповідають назвам

 

цій. Головна задача НРУ – скасувати антидемократич-

заштрихованих на картосхемі областей сучасної України.

 

ний проект закону про вибори, прийняти один з альтер-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

273

 

 

 

 

 

 

 

 

www.e-ranok.com.ua

 

А Б В Г

А Б В Г А 1) Тернопільська; 2) Житомирська;

3)Луганська; 4) Херсонська

Б1) Івано-Франківська; 2) Тернопільська;

3)Херсонська; 4) Луганська

В1) Івано-Франківська; 2) Житомирська;

3)Харківська; 4) Херсонська

Г1) Тернопільська; 2) Житомирська;

3) Харківська; 4) Луганська

7.Які події спричинили появу документа, уривок з якого наведено?

«Секретаріат ЦК Компартії України рекомендує: оперативно зорієнтувати партійний актив, народних депутатів, керівників підприємств, колгоспів, радгоспів, організацій та установ на необхідність забезпечити повсюди спокій, твердий конституційний порядок і дисципліну... В усій роботі необхідно виходити з того, що сьогодні ключовим питанням є збереження СРСР, зміцнення братніх зв’язків з усіма народами нашої країни...

Всі дії, спрямовані на підрив Союзу, порушення радянських законів, прояви регіонального егоїзму повинні припинятися... Зорієнтуйте керівників засобів масової інформації на необхідність утриматися від публікацій матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку».

А Створення у Верховній Раді УРСР парламентської опозиції – Народної ради, яку очолив І. Юхновський.

Б Спроба антиконституційного перевороту в СРСР.

ВУхвалення Верховною Радою УРСР Акта проголошення незалежності України.

ГУхвалення рішення про припинення існування СРСР на зустрічі в Біловезькій Пущі (Білорусь) керівників України, Білорусі, Російської Федерації.

8.Яка з вимог голодуючих студентів під час «Студентської революції на граніті» (жовтень 1990 р.) була виконана владою?

А Надання Декларації про державний су- А Б В Г веренітет України конституційної сили.

Б Призначення навесні 1991 р. нових виборів на основі багатопартійності.

ВУхвалення постанови про націоналізацію майна КПРС та ВЛКСМ на території України.

ГВідставки голови Ради Міністрів УРСР В. Масола.

9. Коли відбулася подія, про яку йдеться в спецповідомленні начальника УКДБ по Житомирській області першому секретареві Житомирського обкому КПУ?

«У зв’язку з намірами активістів НРУ й УГС відзначити 71-ю річницю підписання договору про об’єднання Західноукраїнської народної республіки (ЗУНР) з Українською народною республікою (УНР) шляхом організації т.зв. «живого ланцюга», що символізує «соборність України», з урахуванням особливостей оперативної обстановки в області, наявних даних про прояви

й задуми націоналістичних і антигромадських В елементів, Управлінням КДБ уживалися заходи

274 31. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

для локалізації цієї акції. Був посилений контроль за екстремістськи налаштованими особами з числа лідерів самодіяльних об’єднань націоналістичної спрямованості, разом з органами міліції проведена робота із запобігання можливих антисуспільних проявів. Зроблено стримуючий вплив на конкретних осіб, що виношують екстремістські наміри. Ці заходи, поряд зі здійсненням виховної роботи в трудових колективах, істотно звузили кількість учасників «ланцюга» із числа жителів області».

 

А 1998 р.

А Б В Г

 

Б 1990 р.

 

В1991 р.

Г1992 р.

10.Яка з фотографій датується 1991 р.?

А Б В Г

А

Б

Г

www.e-ranok.com.ua

А Б В Г

11. З якого документа наведено уривок?

«…Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР..., продовжуючи тисячолітню традицію державотворення на Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими між- народно-правовими документами… Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної української держави – УКРАЇНИ».

А «Конституції розвинутого соціалізму» Б Конституції України В Декларації про державний суверенітет України

ГАкта проголошення незалежності України

12.Який рік слід уписати на місці пропуску в джерелі?

«…Не передати словами, з яким хвилюванням зустрів я Акт проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою 24 серпня ____ і підтверджений на Всеукраїнському референдумі 1 грудня. Чи сподівався, страждаючи в польських і радянських концтаборах, що доживу до такого часу, що здійсняться мої найзаповітніші мрії?! Богові було угодно, щоб сталося саме так. І щоб я впевнився: моя причетність до боротьби з поневолювачами України не була марним поривом душі…»

 

А 1989 р.

А Б В Г

Б 1990 р.

 

В1991 р.

Г1992 р.

13.Які події відбулися за часів каденції президента Леоніда Кравчука?

1Підписання угоди про виведення стратегічної ядерної зброї з України.

2Перший візит в Україну глави католицької церкви.

3Перший державний візит в незалежну Україну президента США.

4Введення українського миротворчого контингенту в Ірак.

5ВизнанняурядомСШАУкраїниякнезалежноїдержави.

А 1, 5

А Б В Г Б 2, 3

В 2, 4

Г3, 1

14.Коли вибори до Верховної Ради вперше проводилися за мажоритарною системою.

А 1994 р.

А Б В Г Б 1998 р.

В2002 р.

Г2006 р.

15.Що було характерним для першої каденції президента Леоніда Кучми?

А Законодавче затвердження концепції А Б В Г будівництва збройних сил та оборони

країни.

БПеретворення України з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську республіку.

ВДострокове припинення повноважень Президента Ук-

раїни і Верховної Ради внаслідок політичної кризи.

ГПроведення виборів до Верховної Ради України за змішаною (мажоритарною та пропорційною) виборчою системою.

16.За якого президента України відбулася подія, про яку йдеться в джерелі?

«О 18:30 розпочалося пленарне засідання, яке відкрило знамениту «конституційну ніч» – з цієї миті майже протягом 14 годин без перерви депутати поіменно голосували по кожній окремій (зі 160) статті Конституції. Для затвердження кожної статті потрібно було не менше 300 голосів. Героєм конституційної ночі став депутат Михайло Сирота, який представляв проект Конституції, запропонований погоджувальною комісією – весь цей час він стояв на трибуні та був змушений за регламентом представляти кожну статтю, коментувати й пропоновані поправки, виголошувати стандартну фразу: «Комісія просить прийняти».

А Леоніда Кравчука А Б В Г Б Леоніда Кучми

В Віктора Ющенка

ГВіктора Януковича

17.Які події, що стосуються діяльності Верховної Ради України, відбулися в 1994 р.?

1Затвердження прем’єр-міністром Віталія Масола.

2Ухвалення рішення про проведення Всеукраїнського референдуму.

3Новообраний Президент склав присягу на вірність українському народові.

4УхваленняЗаконупровладутамісцевесамоврядування.

5Підписання Конституційного договору між Президентом та Верховною Радою.

А Б В Г А 1, 5

Б2, 3

В3, 4 Г 1, 3

18.Коли відбулися події, про які йдеться в уривку з виступу голови Верховної Ради України В. Литвина?

«Сьогодні можна скільки завгодно говорити про політичний характер рішень Верховної Ради і Верховного Суду України щодо визнання недійсними результатів другого туру голосування і недовіру Центральній виборчій комісії. Але при цьому не слід забувати, що саме вони відкрили єдиний за даних обставин – правовий і легітимний – вихід, розрядили гранично напружену політичну атмосферу і стали тим проблиском надії, що дав змогу відступити від безодні громадянського конфлікту, зберегти державну незалежність і територіальну цілісність України…».

А Б В Г А 2001 р.

Б 2004 р.

В2010 р.

Г2011 р.

31.УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ 275

www.e-ranok.com.ua

19. Яку з фотографій зроблено на початку 21 ст.?

А Б В Г

А

БВ

Г

20. З якого документа наведено уривок?

«Верховна Рада Української РСР, виражаючи волю народу України, прагнучи створити демократичне суспільство, виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини, шануючи національні права всіх народів, дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України, визнаючи необхідністьпобудовиправовоїдержави, маючинаметі утвердити суверенітет і самоврядування народу України, проголошує державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність вла-

276 31. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ди Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах».

А Б В Г А З Конституції України.

Б З Декларації про державний суверенітет України.

ВІз Закону «Про Збройні сили України».

ГЗ Акта проголошення незалежності України.

21.У якому році вибори Президента України відбулися за один тур?

А 1991 р.

А Б В Г Б 1994 р.

В1999 р.

Г2004 р.

22.У чому полягала суть змін до Конституції України

2004 р.?

1Верховна Рада обирається на 5 років, вибори до парламенту відбуваються на пропорційній основі.

2Парламент дає згоду на призначення всього складу УрядутаодночаснозатверджуєПрограмудіяльності Кабінету Міністрів.

3Кандидатуру прем’єр-міністра Президент України вносить за пропозицією коаліції депутатських фракцій, яка становить більшість у Верховній Раді.

4Урядуповноваженийпризначатинапосадитазвільнятизпосадголівобласнихдержавнихадміністрацій.

5Кабінет Міністрів складає повноваження перед новообраним Президентом України, а Президент не має права достроково припинити повноваження Верховної Ради.

А 1, 2

А Б В Г Б 1, 3

В 2, 5

Г3, 4

Узавданні 23–26 до кожного з чотирьох рядків інформації, позначенихцифрами, доберітьодинправильнийваріант, позначений буквою. Поставте позначки в таблиці на перетині відповідних рядків (цифри) і колонок (букви).

23. Установіть відповідність між стислими характеристиками відомих діячів сучасної України та їхніми іменами.

1Оперний співак. Протягом 1995–2003 брав участь у постановках «Метрополітен-опера» в Нью-Йорку. У репертуарі має понад 30 оперних партій, романси, українські, російські, італійські та іспанські пісні.

2Футболіст, володар«Золотогом’яча» 2004 – призу, яким вшановують найкращого футболіста Європи; один з найрезультативніших бомбардирів єврокубкових турнірів за всі сезони, найкращий бомбардир збірної України за всю її історію.

3Художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка (від 2001 р.). Зіграв понад 100 ролей у кіно та більш ніж 50 на сцені.

4Поет, прозаїк, перекладач, есеїст, творчість якого справляє істотний вплив на сучасний літературний процес в Україні та викликає жвавий інтерес у європейських читачів.

www.e-ranok.com.ua

 

А

Б

В

Г

Д

А

Богдан Ступка

1

 

 

 

 

 

Б

Володимир Гришко

 

 

 

 

 

 

В

Олександр Пономарьов

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г

Юрій Андрухович

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Д Андрій Шевченко

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24. Установіть відповідність між олімпійськими чемпіонками та видами спорту, які вони розвивали.

 

А

Б

В

Г

Д

1

Оксана Баюл

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Яна Клочкова

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Катерина Серебрянська

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Ірині Мерлені

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А Художня гімнастика Б Вільна боротьба В Фігурне катання

Г Спортивна гімнастика Д Плавання

25. Установіть відповідність між іменами діячів сучасної України та сферами їхньої діяльності.

 

А

Б

В

Г

Д

1

Леонід Каденюк

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Сергій Бубка

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Віталій Кличко

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Святослав Вакарчук

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А Футбол Б Бокс

В Космонавтика

ГЛегка атлетика Д Рок-музика

26. Установіть відповідність між відомими жінками сучасної України та їхніми стислими хактеристиками.

 

А

Б

В

Г

Д

1

Руслана Лижичко

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Ганна Безсонова

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Марія Матіос

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Юлія Тимошенко

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А Політик, перша жінка – прем’єр-міністр в історії незалежної України.

БПисьменниця, найвідоміший твір якої – повість «Солодка Даруся».

ВСпівачка, переможниця міжнародного конкурсу пісні «Євробачення-2004».

ГГімнастка, абсолютна чемпіонка світу з художньої гімнастики.

ДПоетеса-«шістдесятниця», авторка роману у віршах «Маруся Чурай»; 2010 р. запропонувала читачам свій перший прозовий твір – «Записки українського самашедшего».

Узавданнях 27–32 розташуйте події вхронологічній послідовності. Поставте позначки в таблиці відповідей на перетині відповідних рядків (цифри) і колонок (букви).

27. Установіть хронологічну послідовність подій.

 

 

 

 

 

А

Схвалення Верховною Радою УРСР

 

А

Б

В

Г

 

 

 

 

 

Закону «Про державний статус україн-

1

 

 

 

 

 

 

 

 

ської мови».

2

 

 

 

 

 

 

 

 

Б Обрання Б. Патона президентом АН

3

 

 

 

 

 

 

 

 

УРСР.

4

 

 

 

 

 

 

 

 

В

Ухвалення «Конституції розвинутого

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

соціалізму».

 

 

 

 

 

Г

Обрання М. Горбачова генеральним

 

 

 

 

 

секретарем ЦК КПРС, початок перебу-

 

 

 

 

 

дови.

28. Установіть хронологічну послідовність подій.

 

А ПідписанняДоговорупроутворення

А Б В Г

 

СНД у Біловезькій Пущі.

1

Б Катастрофа на Чорнобильській АЕС.

2

В Установчий з’їзд Народного руху Ук-

3

раїни за перебудову.

 

4Г Проведення перших виборів Президента України.

29. Установіть хронологічну послідовність подій.

 

 

 

 

 

А Обрання Віктора Януковича Прези-

 

А

Б

В

Г

 

дентом України.

1

 

 

 

 

 

 

 

 

Б Обрання Леоніда Кучми Президен-

2

 

 

 

 

 

 

 

 

том України на другий термін.

3

 

 

 

 

 

 

 

 

В Ухвалення Верховною Радою Закону

4

 

 

 

 

 

 

 

 

«Про Голодомор 1932–1933 років в Ук-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

раїні».

 

 

 

 

 

Г Запровадження національної валю-

 

 

 

 

 

ти – гривні.

30. Установіть хронологічну послідовність подій.

 

 

 

 

 

А Спроба антиконституційного пере-

 

А

Б

В

Г

вороту в СРСР (ГКЧП).

1

 

 

 

 

Б Затвердження Верховною Радою Ук-

2

 

 

 

 

раїни Державного прапора України.

3

 

 

 

 

В Перетворення Української групи

4

 

 

 

 

сприяння виконанню Гельсінських угод

 

 

 

 

 

на Українську Гельсінську спілку.

 

 

 

 

 

Г Політ американського космічного

 

 

 

 

 

корабля «Колумбія» з українцем Л. Ка-

 

 

 

 

 

денюком.

31. Установіть хронологічну послідовність подій.

 

А Ухвалення Верховною Радою Конс-

А Б В Г

титуції України.

1

Б Ухвалення Верховною Радою Закону

2

«Про Збройні Сили України».

3

В Вступ України до Ради Європи.

 

4Г Обрання Леоніда Кучми Президентом України на перший термін.

31. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

277

www.e-ranok.com.ua

 

32. Установіть хронологічну послідовність подій.

34. Імена яких історичних діячів пропущено в тексті дже-

 

 

 

 

 

 

 

А

Ухвалення Верховною Радою УРСР

рела?

 

 

 

А

Б

В

 

Г

 

 

 

 

Декларації про державний суверенітет

8 грудня 1991 р. ____ підписали «Біловезькі угоди»,

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

України.

внаслідок чого фактично припинив існування радянський

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б Запровадження в Україні нової на-

Союз. На його місті постала Співдружність незалежних

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ціональної валюти – гривні.

держав (СНД), і саме представники України навідріз від-

 

4

 

 

 

 

 

В

Проведення першого всеукраїнсь-

мовилися делегувати новій структурі будь-які державні

 

 

 

 

 

 

 

кого референдуму та вибори Прези-

функції. Для України розпочалася епоха незалежності.

 

 

 

 

 

 

 

дента України.

 

 

 

1

Олександр Лукашенко

 

 

 

 

 

 

 

Г Обрання Леоніда Кучми Президен-

 

 

 

2

Станіслав Шушкевич

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

том України на другий термін.

3

Леонід Кравчук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Борис Єльцин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Леонід Кучма

 

У завданнях 33–35 , які мають шість варіантів відпові-

6

Володимир Путін

 

35. Що було характерним для першого терміну прези-

 

дей, оберіть три правильні відповіді й запишіть їх номе-

 

ри у клітинки.

 

 

дентства Леоніда Кучми?

 

 

 

 

 

 

1

Загострення політичної ситуації через «ка-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33. Які словосполучення доречні в розповіді про суспіль-

 

 

 

сетний скандал».

 

 

 

 

но-політичні події та явища в Україні 1990–1991 рр.?

2

Поліпшення політичних відносин України з

 

 

 

 

1 «суверен-комуністи»

 

 

 

Росією та США.

 

 

 

 

 

 

 

 

2

«група 239»

3

Заборона діяльності більшості політичних

 

 

 

 

3

«Помаранчева революція»

 

 

 

партій.

4

«війна проти пам’ятників»

4

Політичнатаекономічнанестабільність.

5

«Конституційна ніч»

5

Прагнення до створення федеративного ус-

6

«касетний скандал»

 

 

 

трою в державі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

УхваленняКонституціїнезалежноїУкраїни.

278 31. УКРАЇНА В УМОВАХ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

www.e-ranok.com.ua

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]