Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ I.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
40.9 Кб
Скачать

1.1 Поняття «інформаційні технології»

1.2 Роль інформаційних технологій в процесі навчання

1.3 Види інформаційних технологій, що використовуються на уроках

РОЗДІЛ II. Використання інформаційних технологій на уроці математики.

ВИСНОВОК

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ВСТУП

У міру інформатизації нашого суспільства, в міру його входження у світове співтовариство наростає потреба у навчанні та вихованні дітей, здатних жити у відкритому суспільстві, вміють спілкуватися і взаємодіяти з усім різноманіттям реального світу, що мають цілісне уявлення про світ і його інформаційному єдності. У той же час, в період бурхливої ​​інформатизації суспільства для розвитку людини набувають значимість уміння збирати необхідну інформацію, вміння висувати гіпотезу, робити висновки й умовиводи, використовувати для роботи з інформацією нові інформаційні технології. Інформаційні технології можна використовувати при ознайомленні дітей з новим матеріалом на шкільних предметах, так само їх можна використовувати для закріплення і повторення вивченого. Зокрема, на уроці математики інформаційні технології служать не тільки для різноманіття на уроці, а й для того, щоб навчальний матеріал мав більшу наочністю, був більш зрозумілий.

Тема даної курсової роботи була обрана в зв'язку з широким впровадженням та використанням інформаційних технологій в навчальний процес. Дана тема є актуальною, оскільки відбувається поступова комп'ютеризація викладання конкретних дисциплін. У процесі «навчання - навчання» відбувається постійна взаємодія вчителя та учнів. Вчення, що має яскраво виражену особистісну забарвлення, кожним з учнів здійснюється по-різному: один не може продемонструвати засвоєні знання, інший на основі раніше отриманого досвіду, навпаки, показує феноменальні здібності, а третій засвоїв певний стиль ставлення до предмета і наполегливо «не хоче» вчитися. Не можна заперечувати і особистісне сприйняття (або не сприйняття) вчителя учнем і навпаки, що також, безсумнівно, впливає на прогрес у навчанні.

Особистісний характер також носить і навчання. Передаючи навчальну інформацію, учитель вносить у зміст предмета і свою емоційну і ціннісне забарвлення. Незалежно від бажання вчителя в процесі передачі знань беруть участь і його переконання, пріоритети, мотивації, життєві концепції.

Освіта - процес, спрямований в майбутнє, тому управляти склалася інформаційною системою належить сьогоднішнім школярам і, перш за все, нинішнім учням початкових класів. У зв'язку з цим основним напрямком вдосконалення освіти початкової школи ставати інформатизація, точніше, формування у молодших школярів інформаційної компетентності, включаючи інформаційну культуру та інформаційну грамотність.

Метою даної роботи є виявлення необхідності використання інформаційних технологій при навчанні математики молодших школярів.

Мета реалізується шляхом вирішення наступних завдань:

аналіз науково-практичної та методичної літератури з питань використання інформаційних технологій у навчанні молодших школярів;

вивчення основи організації діяльності учнів на уроках математики з використанням інформаційних технологій;

аналіз досвіду роботи вчителів ростовської гімназії ім. Кекине з використання інформаційних технологій при навчанні математики молодших школярів.

Об'єкт - використання інформаційних технологій при навчанні молодших школярів.

Предметом дослідження є урок математики.

У процесі «навчання-навчання» відбувається постійна взаємодія вчителя та учнів. Вчення, що має яскраво виражену особистісну забарвлення, кожним з учнів здійснюється по-різному: один не може продемонструвати засвоєні знання, інший на основі раніше отриманого досвіду, навпаки, показує феноменальні здібності, а третій засвоїв певний стиль ставлення до предмета і наполегливо «не хоче» вчитися. Не можна заперечувати і особистісне сприйняття (або не сприйняття) вчителя учнем і навпаки, що також, безсумнівно, впливає на прогрес у навчанні.

Особистісний характер також носить і навчання. Передаючи навчальну інформацію, учитель вносить у зміст предмета і свою емоційну і ціннісне забарвлення. Незалежно від бажання вчителя в процесі передачі знань беруть участь і його переконання, пріоритети, мотивації, життєві концепції.

Введення в педагогічні технології елементів дослідницької діяльності учнів дозволяє педагогу не тільки і не стільки навчати, скільки допомагати, школяреві вчитися, направляти його пізнавальну діяльність. Одним з найбільш поширених видів дослідницької праці школярів в процесі навчання сьогодні є метод проектів.