Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ I.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
40.9 Кб
Скачать

РОЗДІЛ I. Вивчення теоретичних основ використання інформаційних технологій у навчанні математики.

1.1 Поняття «інформаційні технології»

Інформаційні процеси (збір, обробка та передача інформації) завжди відігравали важливу роль у науці, техніці та житті суспільства. У ході еволюції людства проглядається стійка тенденція до автоматизації цих процесів, хоча їх внутрішній зміст по суті залишилося незмінним.

Інформатизація суспільства - повсюдне впровадження комплексу заходів, спрямованих на забезпечення повного і своєчасного використання достовірної інформації, узагальнених знань у всіх соціально значимих видах людської діяльності [4].

Інформаційні технології (англ. information technology) - широкий клас дисциплін та галузей діяльності, що відносяться до технологій керування та обробки даних, в тому числі, із застосуванням обчислювальної техніки [2].

Інформаційна технологія - це сукупність методів, процесів і програмно-технічних засобів, об'єднаних у технологічний ланцюжок, що забезпечує збір, обробку, зберігання, розповсюдження і відображення інформації з метою зниження трудоємкість процесів використання інформаційного ресурсу, а також підвищення їх надійності та оперативності.

Мета створення та широкого розповсюдження інформаційних технологій - вирішення проблеми розвитку інформатизації суспільства і всієї життєдіяльності в країні [6].

Останнім часом під інформаційними технологіями найчастіше розуміють комп'ютерні технології. Зокрема, інформаційні технології мають справу з використанням комп'ютерів і програмного забезпечення для зберігання, перетворення, захисту, обробки, передачі і отримання інформації.

Відповідно до визначення, прийнятому ЮНЕСКО, інформаційні технології - це комплекс взаємопов'язаних наукових, технологічних, інженерних дисциплін, що вивчають методи ефективної організації праці людей, зайнятих обробкою і зберіганням інформації, обчислювальну техніку і методи організації і взаємодії з людьми і виробничим устаткуванням, їх практичні додатки, а також пов'язані з усім цим соціальні, економічні та культурні проблеми. Самі інформаційні технології вимагають складної підготовки, великих первісних витрат і наукомісткої техніки. Їх введення повинно починатися зі створення математичного забезпечення, формування інформаційних потоків у системах підготовки спеціалістів [7].

1.2 Роль інформаційних технологій.

На даний момент відбувається процес «семіотизації» суспільства - появи і розвиток численних знакових систем, завдяки яким утворюється багатокомпонентне «інформаційне поле», що представляє собою специфічне інформаційне оточення людини. Оскільки можливості інформаційних технологій є безмежними, виникає проблема інформаційної (комунікативної) адаптації людини в соціумі. Сучасне суспільство усвідомило, що майбутнє немислимо без інформатизації всіх сфер людської діяльності. Потік інформації, з яким щодня, щогодини стикається людина, ставати все більш потужним. Стрімко зростаючий потік інформації призводить до того, що з кожним роком збільшується розрив між загальною кількістю наукових знань і тієї їх частиною, яка засвоюється в навчальному закладі.

Сучасний учень повинен:

вміти адаптуватися в різних життєвих ситуаціях;

набувати самостійно систему необхідних предметних знань для вирішення практичних завдань;

володіти навичками подолання стереотипів мислення;

розвивати здібності до адаптації в мінливих інформаційному середовищі; бути гнучкою, мобільною, яка проявляє проникливість, толерантної, творчо ініціативної, конкурентоспроможної особистістю [6].

У зв'язку з цим пріоритети в способах і методах навчання змінюються від подачі готових знань до навчання способам пошуку, зберігання, вибору, якісної обробки інформації та її використання.

Програма інформатизації - це комплекс заходів, спрямованих на забезпечення використання оперативних знань у всіх видах шкільної діяльності.

Мета сучасного уроку - це формування образного мислення і яскравих уявлень про предмет. Великі можливості для її реалізації закладені у використанні комп'ютера в початковій школі.

Сучасна система освіти передбачає використання самих різних інноваційних технологій. Це дає дві основні переваги - якісне і кількісне.

Якісно нові можливості очевидні, якщо порівняти словесні описи з безпосередньо аудіовізуальним поданням.

Кількісні переваги виражаються в тому, що середовище мультимедіа багато вище за інформаційної щільності.

Розвиток нових інформаційних технологій в освіті, стимулює розробку програмних засобів і додатків, що реалізують методологічні ідеї, пов'язані з напівавтоматичним або автоматичним доступом до навчальної інформації, перевіркою правильності отриманих результатів, оцінкою початкової та поточної підготовки і так далі.

Можна стверджувати, що грамотне використання можливостей сучасних інформаційних технологій у початковій школі сприяє:

1. активізації пізнавальної діяльності, підвищення якісної успішності школярів;

2. досягненню цілей навчання за допомогою сучасних електронних навчальних матеріалів, призначених для використання на уроках у початковій школі;

3. розвитку навичок самоосвіти і самоконтролю у молодших школярів; підвищенню рівня комфортності навчання;

4. зниження дидактичних труднощів в учнів;

5. підвищення активності та ініціативності молодших школярів на уроці; розвитку інформаційного мислення школярів, формування інформаційно-комунікаційної компетенції;

6. придбання навичок роботи на комп'ютері учнями початкової школи з дотриманням правил безпеки.

Сучасний фахівець повинен мати фундаментальну інформаційною підготовкою, так як при зростанні обсягу науково-технічної інформації навчальний заклад не в змозі забезпечити суб'єкта навчання повним обсягом знань на всю його свідоме життя. Тому «стрижнем» професійної компетентності є не інформованість учня, а вміння використовувати нові технології, що мають суспільну цінність і величезна мотиваційний стимулююче значення; дозволяти виникли проблеми в різних сферах діяльності [3].

Інформаційні технології мають особливе значення у всіх сферах життєдіяльності людини, особливо в навчанні. Завдяки інформаційним технологіям та Інтернету, учні отримують можливість спільної роботи над проектами (локалізація партнера при цьому не має значення), доступу до інформаційних банкам не тільки своєї школи або ВНЗ, а й до інших джерел в країні і за кордоном. Вони можуть брати участь у телеконференціях.

Специфіка компетентного навчання засобами інформаційних технологій полягає в тому, що учнями засвоюється не готове знання, запропоноване вчителем, а простежуються умови походження даного знання. Створюються сприятливі умови для формування та розвитку в процесі навчальної діяльності особистісних якостей учнів.

У початкових класах використання інформаційних технологій допомагає вчителю наочно представити необхідні дидактичні одиниці навчальної інформації, підвищити інтерес молодших школярів до математики, сприяти нагромадженню учнями опорних фактів і способів діяльності за зразком.

При використанні інформаційних технологій в процесі навчання відбувається суттєва зміна навчального процесу:

переорієнтація на розвиток мислення, уяви як основних процесів пізнання, необхідних для якісного навчання;

забезпечується ефективна організація пізнавальної та самостійної діяльності учнів;

виявляється здатність до співпраці, самовдосконалення, творчості та ін.

При використанні інформаційних технологій як і раніше зберігаються всі основні етапи уроку.

У рамках традиційного уроку електронні версії деякої частини навчального матеріалу роблять процес отримання знань комплексним і ефективним. Вони дозволяють говорити про формування ключових компетенцій школярів, які полягають в:

здатності до системного мислення, до самостійних дій в умовах невизначеності та непередбачуваності;

готовності виявляти відповідальність за виконувану роботу;

здатності самостійно і ефективно вирішувати проблеми, що виникли в процесі практичної діяльності;

готовності до позитивного взаємодії і співпраці з однокласниками;

здатності швидко й ефективно приймати рішення, діяльно сприяти врегулюванню конфліктів у вирішенні нагальних проблем;

здатності швидко і гнучко застосовувати свої знання і досвід у вирішенні практичних завдань;

готовності до придбання нових знань і прагнення до самовдосконалення; розумінні значення використання інформаційних технологій і володіннями ними в процесі навчання;

здатності до суб'єктивної самооцінці, рефлексії і другому.

На уроках математики за допомогою комп'ютера можна вирішити проблему дефіциту рухливої ​​наочності, коли діти під керівництвом вчителя на екрані монітора порівнюють способом накладання геометричні фігури, аналізують взаємовідносини множин. Комп'ютер є і найпотужнішим стимулом для творчості дітей. Екран притягує увагу, якого часом не можна добитися при фронтальній роботі з класом. На екрані можна швидко виконати перетворення в деформованому тексті, перетворивши розрізнені пропозиції в зв'язний текст. Але для того, щоб учні початкової школи могли відповідно до своїх бажань використовувати комп'ютер як помічник у навчанні, треба подбати про універсальність їхніх користувальницьких навичок. Діти мають право користуватися сучасними засобами праці вже сьогодні. За допомогою сучасних технічних і аудіовізуальних засобів та інтенсивних методів навчання можна зацікавити учнів, полегшити засвоєння матеріалу [6].

Мультимедійні уроки допомагають вирішити наступні дидактичні завдання:

засвоїти базові знання з предмета;

систематизувати засвоєні знання;

сформувати навички самоконтролю;

сформувати мотивацію до навчання в цілому і до математики зокрема;

надати навчально-методичну допомогу учням в самостійній роботі над навчальним матеріалом.

Інформаційні технології надають інформацію в різних формах і тим самим роблять процес навчання більш ефективним. Економія часу, необхідного для вивчення конкретного матеріалу, в середньому становить 30%, а набуті знання зберігаються в пам'яті значно довше.

При використанні інформаційних технологій в процесі навчання відбувається суттєва зміна навчального процесу:

переорієнтація на розвиток мислення та уяви, як основних процесів пізнання, необхідних для якісного навчання;

забезпечується ефективна організація пізнавальної та самостійної діяльності учнів;

з'являється здатність до співпраці, самовдосконалення, творчості та ін