Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chastina_kursovoyi.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
43.05 Кб
Скачать

2.2.3 Екологія

Буковий повстяр розповсюджений у буковому поясі в Європі в Ірландії, Англії, Голандії, Бельгії, Данії, на півночі - до південної Швеції. Часто зустрічається в середній Європі, особливо у Швейцарії, Австрії, Німеччині, Чехії, Україні, на півдні - до Туреччини й у Криму. Відомий також на східному узбережжі Чорного моря, у Вірменії і Азербайджані. Завезений був також у Канаду і Північну Америку, де поширився на значних площах.

2.3 Грабовий заболонник

2.3.1 Опис шкідника

Жуки завдовжки 3-3,2 міліметри; надкрила чорно-бурі із слабким блиском, крапкові борозенки розміщені правильними рядами, проміжки без косих зморшок. Лоб самця плоский, вкритий рідкими волосками, більш довгими над ротом, але не утворюють волосяних щіточок; лоб самки опуклий, покритий рідкими короткими волосками.

2.3.2 Екологія

В Україні поширений головним чином у насадженнях лісостепової та степової зон. Пошкоджує граб, бук, ліщину. Літ жуків спостерігається з кінця травня і до початку липня. Вони часто вигризають у корі невеликі заглиблення - шлюбні камери, де і спарюються. Потім самка прокладає поперечний одно- або двобічний маточний хід завдовжки 5-12 міліметрів. Личинкові ходи поздовжні, стикаються, часто переплутуються. При спарюванні самець часто залишається на корі. Зимують личинки. У квітні вони заляльковуються. Генерація однорічна, в Криму дає два покоління за рік.

Природо-кліматичні умови району досліджень

3.1. Географічне положення і рельєф

Криницьке лісництво, загальною площею 3229 га. Входить до складу ДП «Бучацьке лісове господарство» і розміщене в північно-західній його частині на території двох адміністративних районів (Бучацький і Монастириський).

Лісові масиви Криницького лісництва розміщені в підрайоні свіжих і вологих грабових і букових дібров Тернопільського Придністровського лісо- рослинного району Західної провінції.

Рельєф представляє собою високо підняте, сильно розсічене плато. Окремі точки цієї місцевості досягають 445 м над рівнем моря. Територія має загальний ухил із півночі на південь і південний схід, порізана глибокими, але неширокими долинами. Схили різних долин звичайно круті і обривисті. Процеси заболочування практично відсутні.

3.2. Основні риси клімату

В цілому клімат району розміщення лісництва сприяє для нормального росту наступних деревних і чагарникових порід: бук лісовий, дуб звичайний, ясен звичайний, граб звичайний, модрина європейська, ялиця біла, ялина європейська, сосна звичайна, дугласія, горіх грецький і чорний, бархат амурський.

Табл 3.1. Особливості клімату Криницького лісництва

1

2

Середньорічна температура повітря

+7,3 °C.

Тривалість вегетативного періоду

206 днів , з березня по жовтень.

Пізні весняні заморозки можливі

по 12 травня

Ранні осінні заморозки

з 15 вересня

Максимальна температура повітря

+36,5 °C

Мінімальна температура повітря

-31,5 °C.

Середньорічна кількість опадів

595 мм

На протязі вегетативного періоду випадає опадів

67%

Середня глибина промерзання ґрунту

33 см

Максимальна глибина промерзання ґрунту

46 см

Постійний сніговий покрив встановлюється

З 15 грудня

Танення снігового покриву відбувається

з 1 березня по 31 березня

Середня дата сходження снігу

12 березня

Вітри переважають

Північно-західні і західні

Кліматичні фактори, які негативно впливають на ріст і розвиток деревних і чагарникових порід: пізні весняні і ранні осінні заморозки , посушливі дні( в середньому за рік 23 дні), проливні дні(в середньому за рік 17 днів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]