Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

екзамен СтатВих

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
117.75 Кб
Скачать

38. У зв'язку з тим що психосексуальний розвиток і статева рольова ідентичність у чоловіків і жінок можуть бути безпосередньо пов'язані з копінг-стратегіями у випадках безпліддя, наведемо визначення терміна статевої ідентичності/ролі, сформульоване Money (1994):  Статева ідентичність означає стійке, цілісне і безперервне сприйняття себе як чоловіка, жінки чи двостатевого суб'єкта в більшій чи меншій мірі, в першу чергу представлене в самосвідомості або поведінці. Статева роль об'єднує все, що індивід робить або говорить, щоб показати іншим або собі, в якій мірі він є чоловіком, жінкою або двостатевою суб'єктом; поняття включає в себе сексуальну або еротичну чутливість і реакції, не обмежується ними.  На думку Money (1994), наведена дефініція з усією очевидністю демонструє таке положення: статева ідентичність визначається сприйняттям індивіда своєї статевої ролі; статева роль, в свою чергу, є публічною демонстрацією власної статевої ідентичності.  Психосексуальное розвиток людини, безсумнівно, має велике значення для прийняття статевої ролі або ідентифікації, а також вирішення пов'язаних з розвитком завдань. Відповідно, порушення в фазах розвитку розглядаються як причина або умова формування певних особистісних розладів у дорослих.  Усі психологічні теорії прийняття і формування статевої ролі визнають участь (хоч і різними шляхами) когнітивних, мотиваційних та емоційних чинників. На сьогодні сформульовано три різні теорії.  Ідентифікація статевої ролі по Фрейду  За Фрейдом, хлопчик приймає свою статеву роль протягом трьох стадій розвитку. Спочатку мати виступає як первинний об'єкт любові для хлопчика і одночасно формується страх перед батьком, який стає суперником; далі у хлопчика, який відкриває для себе відсутність пеніса у дівчаток, розвивається страх кастрації батьком як покарання за бажання володіти матір'ю як об'єктом любові; в результаті хлопчик ідентифікує себе з батьком (оборонна ідентифікація або ідентифікація з агресором). Зрештою хлопчик відмовляється від матері як від об'єкта любові і переносить свої сексуальні бажання на інших жінок.  У дівчинки, що усвідомила факт відсутності пеніса, формується заздрість до пеніса. Мати, також позбавлена ??пеніса, втрачає свою цінність в очах дівчинки, яка звертає свою прихильність до батька в суперництві з матір'ю. Страх втратити любов матері змушує дівчинку повернутися назад до матері та ідентифікувати себе з нею. Афективні зв'язку з найбільш близькими людьми, тобто батьками, розглядаються в рамках едіпової фази як вирішальні для формування статевої ролі. 

39. Основними завданнями профілактичної діяльності є активізація профілактичної роботи з метою запобігання правопорушенням у дитячому середовищі, для чого:

- запровадити у практику новітні методи та форми роботи з дітьми, схильними до правопорушень;- підвищити рівень обізнаності дітей шкільного віку з правових питань;- вдосконалення моніторингу щодо: стану дитячої злочинності та злочинів, вчинених проти дітей; стану дотримання прав, а також створення умов для перебування дітей у приймальниках-розподільниках для дітей органів внутрішніх справ, слідчих ізоляторах, спеціальних виховних установах Державного департаменту України з питань виконання покарань, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації органів освіти;- забезпечення соціального патронажу дітей, які відбувають покарання у спеціальних виховних установах Державного департаменту України з питань виконання покарань або звільнені з них, для чого:

- забезпечити дотримання прав на житло відповідно до законодавства України для неповнолітніх, звільнених зі спеціальних виховних установ Державного департаменту України з питань виконання покарань, а також влаштування їх на роботу чи на навчання;- вивчити можливість створення системи ювенальної юстиції в рамках проведення реформи судової системи з метою поліпшення національного законодавства у сфері захисту прав дітей, удосконалення превентивної та профілактичної роботи з метою запобігання вчиненню дітьми злочинів та інших правопорушень, створення ефективної системи реабілітації неповнолітніх правопорушників.

Питання реабілітаційно-педагогічної роботи з девіантними підлітками гостро постає в нашому суспільстві і тому потребує здійснення заходів, тобто проведення певних методик, застосування технологій, які будуть повертати підлітків до нормального функціонування в суспільстві.Основними шляхами покращення реабілітаційно-педагогічної роботи з підлітками є проведення ряду заходів. Для того, щоб покращити реабілітаційно-педагогічну роботу з підлітками девіантної поведінки спеціалісту потрібно, налаштувати себе на дуже клопітку роботу. Так, як працювати з даною категорією людей виявляється досить складно, це супроводжується певним рядом чинників. Наприклад, сукупність соціальних чинників (сімейних, шкільних, мікрооточення) справляє істотний вплив на розвиток особистості підлітка. Ці чинники можуть впливати на особистість як негативно так і позитивно. Асоціальна поведінка підлітків може обумовлюватися не прогалинами у правосвідомості, а порушеннями психічного розвитку та відхиленнями в емоційно-вольовій, інтелектуальній сфері, незрілості, "дитячій" мотивації провини.Останнім часом у нашій країні помітна негативна тенденція до збільшення числа так званих девіантних підлітків. Часто це соціальні сироти - дезадаптовані, тривожні, озлоблені тому, потрібно здійснювати психокорекцію, тобто при роботі з даною категорією підлітків можна застосувати рідко використовуваний метод - епістолярну психотерапію.

40. Дошкільний вік (0-5 років)

Норма:- Дитина проявляє інтерес до статевих органів, активно задає питання про секс і демонструє знання про:

- різниці між дівчатками і хлопчиками, їх статевими органах;

- особисту гігієну, сечовипусканні і дефекації;- вагітності та пологах.

- Дитина досліджує власні геніталії і отримує задоволення від дотиків до них.

- Дитина показує статеві органи іншим дітям і розглядає геніталії інших.

Відхилення:- Дитина знає про те, як саме дорослі займаються сексом, а також володіє відповідною лексикою для позначення статевих відносин.- Дитина вступає з іншими дітьми в сексуальні контакти, що імітують секс у дорослих.

Молодший шкільний вік (6-8 років)

Норма:- Дитина хоче знати і задає питання про:- фізичному розвитку людини, близьких відносинах, сексуальній поведінці;- менструації і вагітності;-особистісних цінностях.- Дитина «експериментує» з ровесниками, нерідко однієї з ним статі, граючи з ними в рольові ігри або ігри з сексуальним підтекстом.- Дитина продовжує досліджувати свої статеві органи; можлива їх стимуляція для отримання задоволення.

Відхилення:- Дитина вступає в серйозні сексуальні контакти, що імітують секс у дорослих.- Дитина знає про різних сексуальних діях, як вони називаються і як відбуваються. Дитина непристойно поводиться в громадських місцях (мастурбує, демонструє статеві органи).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]