Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розподіл навчального часу за видами занять.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
292.86 Кб
Скачать

Тема 7. Державне регулювання в сфері конкурентної політики

1. Сутність монополізації економіки. Необхідність конкурентної політики. Сутність монополізації економіки. Види монополій. Технологічна нефективність (Х-неефективність). Втрата чистих вигод для суспільства. Політична небезпека монополістичної діяльності для суспільства. Недоліки і переваги монополістичної діяльності. Монополістичне становище на ринку. Монопольна влада. Антимонопольна політика: сутність, риси і напрями. Антимонопольне законодавство. Функції Антимонопольного комітету України.

2. Показники рівня монополізації економіки. Концентровані ринки. Вартість активів. Обсяг реалізації. Учасники концентрації. Частка (сукупна частка) суб’єктів господарювання на ринку товарів (послуг). Критерії монопольного (домінуючого) становища. Коефіцієнт концентрації. Ринкова частка фірми на ринку. Індекс Герфіндаля–Гіршмана. Індекс Лернера.

3. Захист економічної конкуренції. Види порушень антимонопольного законодавства. Антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання. Узгоджені дії, що можуть бути дозволені. Зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку. Антиконкурентні дії органів влади. Неправомірне використання суб’єктом господарювання ринкового становища. Контроль за концентрацією. Недобросовісна конкуренція. Відповідальність за порушення антимонопольного законодавства.

4. Державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій. Природна монополія. Суміжний ринок. Законодавство про природні монополії. Сфера діяльності суб’єктів природних монополій. Принципи регулювання діяльності суб’єктів природних монополій. Функції й повноваження Національних комісій регулювання природних монополій. Ліцензування діяльності у сферах природних монополій та на суміжних ринках. Відповідальність суб’єктів природних монополій за порушення норм законодавства.

Основні поняття та їх визначення

Антиконкурентні дії органів влади – це прийняття будь-яких актів (рішень, наказів, розпоряджень, постанов тощо), надання письмових чи усних вказівок, укладення угод або будь-які інші дії чи бездіяльність органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю (колегіального органу чи посадової особи), які призвели або можуть призвести до недопущення, усунення, обмеження чи спотворення конкуренції.

Антиконкурентні узгоджені діїузгоджені дії, які призвели чи можуть призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції.

Антимонопольна (конкурентна) політика держави — комплекс заходів, спрямованих на запобігання монопольній діяльності, обмеження та припинення її, а також на розвиток конкуренції.

Антимонопольний комітет України – центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності.

Демонополізація — комплекс заходів держави, спрямованих на посилення конкуренції, зниження рівня монополізації ринків.

Зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку – це дії чи бездіяльність суб'єкта господарювання, який займає монопольне (домінуюче) становище на ринку, що призвели або можуть призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції, або ущемлення інтересів інших суб'єктів господарювання чи споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

Концентрація – процес злиття підприємств, компаній та інших ринкових активів, внаслідок якого зростає економічна влада учасників ринку.

Монополізований ринок — ринок у визначених територіальних і то­варних межах, на якому діє хоча б одне монопольне утворення або існує бар’єр для вступу суб’єктів господарювання на нього.

Монопольна діяльність — діяльність підприємства, що займає монопольне становище на ринку.

Монопольне становище підприємця — домінуюче становище, яке надає підприємцю можливість самостійно або разом з іншими монополістами обмежувати конкуренцію на певному сегменті ринку.

Узгоджені дії – домовленості підприємців про певну ринкову поведінку, які можуть вилитися у встановлення однакових цін, територіальний чи товарний розподіл ринку.

Недобросовісна конкуренція – нечесні дії підприємця, що спрямовані на усунення чи обмеження конкуренції на ринку через використання чужої ділової репутації, створення перешкод конкуренту та досягнення на ринку неправомірних переваг.

Природна монополія – стан товарного ринку, при якому задоволення попиту на цьому ринку є більш ефективним за умови відсутності конкуренції внаслідок технологічних особливостей виробництва (у зв'язку з істотним зменшенням витрат виробництва на одиницю товару в міру збільшення обсягів виробництва), а товари (послуги), що виробляються суб'єктами природних монополій, не можуть бути замінені у споживанні іншими товарами (послугами), у зв'язку з чим попит на цьому товарному ринку менше залежить від зміни цін на ці товари (послуги), ніж попит на інші товари (послуги).

Суміжний ринок – товарний ринок, що не перебуває у стані природної монополії, для суб'єктів якого реалізація вироблених товарів або використання товарів інших суб'єктів господарювання неможливе без безпосереднього використання товарів, що виробляються (реалізуються) суб'єктами природних монополій.

Узгоджені дії це укладення суб'єктами господарювання угод у будь-якій формі, прийняття об'єднаннями рішень у будь-якій формі, а також будь-яка інша погоджена конкурентна поведінка (діяльність, бездіяльність) суб'єктів господарювання.