Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
робота.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
87.55 Кб
Скачать

Тканини, які бувають і чим відрізняються

Тканини складаються з волокон. Волокна можуть бути натуральні (рослинні - з бавовни й льону або тваринного походження - вовняні й шовкові) і хімічні.

Хімічні волокна, у свою чергу, діляться на дві групи -віскоза, модалі синтетичні, поліамід, поліестер, нейлон.

Кожен тип тканини вимагає особливого догляду.

Бавовна ( котон)

Дуже міцна, зручна в користуванні й теплостійка тканина. Особливо відрізняється гигроскопічністю, тобто тканина поглинає багато вологи і не стає вологою на дотик. Бавовняні тканини дуже мнуться й сідають при пранні, якщо вони не облагороджені (тобто не оброблені спеціальним способом).

Білу бавовну можна прати при 95°С, кольорову - при 40°С. У пральній машині для білої бавовни можна взяти універсальний пральний порошок, для кольорових - спеціальний для прання тонких тканин або без освітлителя. Сушіння в сушильній машині може викликати сильну усадку. Аппретировану бавовняну тканину після прання, не віджимаючи, потрібно вивісити сушитися. Прасують бавовняні тканини праскою зі зволоженням.

Льон

Це тканина з дуже гладкою поверхнею з матовим блиском. Льон мало забруднюється, обсипає на зрізах. Легко убирає вологу й швидко сохне. Це теж гігроскопична тканина, тому вона ідеальна для вологої спекотної погоди. Така тканина дуже міцна, причому вологий льон ще більш міцний, ніж сухий. Льон більш твердий, ніж бавовняні тканини. Мнеться, але не так сильно, як бавовна.

Льон добре переносить кип’ятіння. Але пофарбоване полотно потрібно прати при 60°C, аппретироване при 40°С і в делікатному режимі. Якщо прати його в машині, то льон можна прати універсальним пральним порошком, для невибіленого й кольорового льна краще взяти порошок для тонких тканин без відбілювання. При сушінні в сушильному пристрої льон може сісти. Прасують льон завжди зі зволоженням і при найвищій температурі.

Вовна

Вовняні тканини мало забруднюються й майже не мнуться. Іноді вовняний одяг досить повісити на вішалку, щоб з нього через якийсь час зникли м’яті складки. З вовняних тканин швидко вивітрюються заходи поту, їжі й диму. Поверхня вовняної тканини відштовхує крапельки води, але вбирає вологу у вигляді пари. Тому вовна повільно сохне. Вовняна тканина добре зберігає тепло. Легко звалюється, за рахунок чого стає ще більш теплою.

Перуть вовну тільки вручну пральними порошками для тонких або вовняних тканин. Максимальна температура води при пранні становить 30°С. Перуть тканину у великій кількості води (найкраще у ванній). Ніколи не теруть і не викручують. Аппретировану вовну можна прати в машині при 30°С у режимі для вовни.

Вовняний виріб, діставши з ванни з водою, потрібно обережно загорнути в махрове полотно й горизонтально розкласти для сушіння. У жодному разі його не можна сушити в сушильному пристрої, на радіаторах опалення або на сонці. Прасують вироби з вовни тільки через вологу тканину. прасувати можна в режимі "вовна" зі зволоженням або через вологу тканину.

Шовк

Одяг із шовку приємно носити в будь-яку погоду: він гріє в холод і не нагрівається в жару. Шовкові тканини на дотик ніколи не стають вологими. Шовк швидко випаровує вологу з поверхні шкіри. Залежно від якості, виду переплетення й обробки тканин, шовк буває дуже легким і м’яким або важким і твердим. Шовкові тканини мнуться в різному ступені, знову ж залежно від якості. Високоякісний шовк практично не мнеться. Вироби з тафти, шовкової парчі, шовкового шифону, шовкової органзи, шовкового сатину й шовкового креп-жоржету потрібно віддавати в хімчистку.

При пранні будь-який шовк сильно линяє. Шовк перуть тільки вручну при 30°С м’яким пральним порошком. Шовк не можна терти, віджимати й викручувати. Цю тканину потрібно добре прополоскати спочатку в теплій, потім у холодній воді. В останню воду для полоскання можна додати небагато оцту, що освіжить фарби шовку.

Шовк зручно прати в такий спосіб. Помістити тканина у ванну з великою кількістю води. Додати у воду чверть чашки оцту. Залишити тканину у воді на 1 годину, потім стряхнути з неї воду. Прополоскати тканина у воді кімнатної температури. Не вичавлювати, і лише злегка можна віджати з неї воду й просушити на рушнику.

Шовк не можна сушити в сушильному пристрої. Вологі вироби обережно загортають у тканину, злегка віджимають воду й вішають або розкладають у горизонтальному положенні. Шовк не можна сушити на сонце або поблизу опалювальних приладів. Шовк потрібно гладити помірковано нагрітою праскою в режимі "шовк" тільки з виворітної сторони. При прасуванні шовк не можна збризкувати водою, від цього на ньому можуть з’явитися розводи.

Віскоза

Натуральне волокно, отримане хімічним шляхом. Віскоза - це целюлоза без будь-яких домішок. Віскозні тканини виготовляються залежно від призначення, їм надають вид шовку, бавовни, вовни або льону за рахунок блискучої або матової поверхні, товщини й звивистості волокон. Віскоза краще убирає вологу, чим бавовна, але вона не така міцна.

Перуть віскозу в машині або вручну. У машині - у режимі, що щадить, при°30 C пральним порошком для тонких тканин. Віскозу не можна терти, викручувати або віджимати в центрифузі. Виріб з віскози можна повісити для сушіння, не віджимаючи, або засукати в простирадло й обережно віджати. Віскозу не можна сушити в сушильному пристрої. Гладять віскозу в режимі "шовк" або через вологу тканину.

Ацетат і триацетат

Такі тканини складаються з ацетилцелюлози. Вони мають злегка блискучу поверхню й зовні схожі на натуральний шовк. Добре зберігають форму й майже не мнуться. Вони погано убирають вологу й плавляться при високому нагріванні, тому ці тканини добре підходять для плісировки.

Тканини, до складу яких входить ацетат, перуть вручну або в машині при 30°С у режимі, що щадить. Тканини, що містять триацетат, можна прати в машині при звичайному режимі при температурі 70°С. Ці тканини не можна сушити в сушильному пристрої. Для сушіння їх потрібно підвішувати. Ці тканини сохнуть швидко й майже не мають потреби в прасуванні. Якщо треба їх випрасувати, то краще це зробити з виворітної сторони теплою праскою. Триацетат можна прасувати в режимі "вовна/шовк".

Еластан

Еластан - волокно, що сильно розтягується, відоме в основному як "лайкра". Рідко використається в чистому виді, додається до інших волокон. У результаті тканини стають еластичними й не мнуться. Еластан - міцне волокно. Такі тканини перуть порошками для тонких тканин. У сушильному пристрої сушити не можна. Температура прання й прасування залежить від того, які волокна входять у вашу тканину.

Мікрофібра

Виробляються з поліефірних волокон, набагато більш тонких, ніж нитки шовкопряда. Такі тканини настільки щільні, що непроникні для вітру й дощу. У той же час вони пропускають піт, тобто сприяють диханню шкіри. Тканини не вбирають вологу, а пропускають її назовні. Уже потім з їхньої поверхні волога випаровується. Одяг з такої тканини усередині завжди сухий.

Мікроволокнові тканини м’які, легкі, міцні й не потребують особливого поводження. Їх можна прати в машині при 40°С у режимі, що щадить. Їх не можна віджимати в центрифузі й сушити в сушильному пристрої. Щоб висушити, мікроволокнові тканини підвішують вологими . Прасують у режимі "шовк". При полосканні мікроволокнових тканин у воду не можна додавати зм’якшуючі засоби, інакше тканини втратять водовідштовхувальні властивості.

Поліестер

Теж складається з поліефірних волокон. Дуже міцний і м’який. Добре тримає форму при нагріванні, у результаті прекрасно підходить для плісе. Мало мнеться. Не пошкоджується міллю.

Поліестер можна прати при 40°С у пральній машині. При більш високій температурі на тканині утворяться зам’яті складки, які потім майже неможливо видалити. Білі тканини перуть універсальними пральними порошками, кольорові - порошками для синтетичних тканин. Поліестер сохне швидко. Він не вимагає прасування. Але якщо треба відпрасувати поліестер, то робити це треба тільки теплою праскою в режимі "шовк" через вологу тканину.

Поліамід

Найбільш міцне волокно щодо розриву. Найбільш відомі нейлонові тканини. Властивості й відхід такі ж, як за мікроволокновими тканинами. прасуівти поліамід потрібно при найнижчому нагріванні й без пари.

Поліакрил

На дотик дуже нагадує вовну. Властивості й обіг з поліакриловими тканинами такі ж, як з мікроволокновими - перуть їх при температурі не вище 30°С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]