Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
#СОУ Диплом.doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

7.9 Ілюстрації пз

Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) розміщують у тексті ПЗ для пояснення викладеного матеріалу та розрахунків. На всі ілюстрації мають бути посилання у тексті ПЗ.

7.9.1 Ілюстрації слід розміщувати безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці, а за необхідності — у додатку.

7.9.2 Рисунки, ескізи, схеми, номограми, діаграми і тощо, що розміщуються в тексті ПЗ, повинні відповідати вимогам стандартів Єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД), Єдиної системи програмної документації (ЕСПД), а також чинним галузевим нормативним документам та стандартам організації України (СОУ).

7.9.3 За наявності в тексті ПЗ таблиць, що доповнюють ілюстрації, таблиці необхідно розміщувати після графічного матеріалу.

7.9.4 Ілюстрації можуть мати тематичну назву, яку розміщують під ілюстрацією.

За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст). Ілюстрація позначається словом "Рисунок — ", яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, "Рисунок 3.1 — Деталі приладу", у відповідності з додатком Д (Рисунки Д.1 і Д.2).

Назва, яка приводиться в тексті ПЗ і на ілюстрації, повинна бути однаковою.

7.9.5 Ілюстрації, за винятком графічного матеріалу додатків, потрібно нумерувати арабськими цифрами в межах розділу. Якщо рисунок один, то він позначається "Рисунок 1".

Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад, рисунок 3.2 — другий рисунок третього розділу.

Ілюстрації кожного додатку позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою позначення додатка.

Приклад позначення ілюстрації 1 у додатку Д:

Рисунок Д.1

7.9.6 Рисунок (діаграму, схему тощо), як правило, потрібно виконувати на окремому аркуші ПЗ. Якщо рисунок не вміщується на одному аркуші, дозволяється переносити його на інші аркуші. При цьому тематичну назву розміщують на першому аркуші, пояснювальні дані - на кожному аркуші і під ними пишуть "Рисунок _, аркуш _", якщо є один рисунок.

7.9.7 Рисунки (діаграми, схеми тощо) потрібно виконувати чорним кольором на аркушах формату А4 (ГОСТ 2.301) білого кольору або (при необхідності) на міліметровому папері.

7.9.8 Якщо ілюстрацією є фотознімок розміром, меншим формату А4, фотознімок необхідно наклеїти на аркуш білого паперу формату А4 і оформити як рисунок.

7.9.9 Допускається розміщувати на одному аркуші два рисунки з послідовною нумерацією.

7.9.10 Ілюстрації потрібно розміщувати на аркушах так, щоб їх було зручно розглядати без повороту ПЗ або з поворотом її за годинниковою стрілкою.

7.9.11 Не допускається приводити в ПЗ рисунки, графіки, діаграми тощо, які використовуються лише для вибору або визначення розрахункових величин.

7.9.12 Основні правила виконання діаграм, які зображують функціональну залежність двох або більше змінних величин у системі координат, повинні відповідати рекомендаціям Р 50-77-88.

7.9.12.1 У прямокутній системі координат незалежну змінну потрібно відкладати по горизонтальній осі, додатні значення величин необхідно відкладати по осях праворуч і вверх від точки початку відліку.

У полярній системі координат початок відліку кутів (кут 0°) повинен знаходитись на горизонтальній або вертикальній осі. Додатний напрям кутових координат повинен відповідати напряму обертання проти годинникової стрілки.

7.9.12.2 Осі координат у діаграмах без шкал і з шкалами потрібно закінчувати стрілками, які вказують напрям зростання величин. На діаграмах зі шкалами осі координат необхідно закінчувати стрілками за границями шкал або позначати самостійними стрілками після позначення величини паралельно до осі координат (додаток Д, рисунки Д.2 і Д.З).

7.9.12.3 Значення змінних величин потрібно відкладати по осях координат в лінійному або нелінійному (наприклад, логарифмічному) масштабах зображення.

Масштаб, повинен забезпечити чіткий вияв характеру функціональної залежності і необхідну точність визначення значень величини.

Лінії функціональних залежностей повинні повністю розміщуватися на площі координатної сітки.

7.9.12.4 Числа біля шкал потрібно розміщувати поза полем діаграми і розташовувати горизонтально.

Допускається при необхідності наносити числа всередині поля діаграми.

7.9.12.5 Діаграми потрібно виконувати лініями відповідно до ГОСТ 2.303. Групу ліній треба вибирати, враховуючи розміри, складність та призначення діаграми.

Осі координат, осі шкал, обмежуючі поле діаграми, потрібно виконувати суцільною основною лінією.

На діаграмі однієї функціональної залежності її зображення виконують суцільною лінією товщиною 2S (ГОСТ 2.303).

Допускається зображати функціональну залежність суцільною лінією меншої товщини, коли необхідно забезпечити високу точність відліку.

При побудові розрахункових залежностей лекальна крива повинна повністю перекривати розрахункові точки.

7.9.12.6 Характерні точки функціональної залежності, позначені числами, літерами, символами тощо, допускається зображати кругом.

Точки діаграми, отримані шляхом вимірювання, повинні зображатися кругом, хрестиком, трикутником тощо.

У випадку, коли на спільній діаграмі показані дві або більше функціональних залежностей, біля кривих ліній, відповідних залежностей, дозволяється проставляти назви або символи відповідних величин або порядкові номери. Символи і номери повинні бути приведені в пояснювальній частині діаграми.

7.9.12.8 Діаграма може мати пояснювальну частину, в якій роз'яснюються застосовані на діаграмі позначення. Цю частину розташовують нижче діаграми над словом "Рисунок " і назвою діаграми відповідно до п. 7.9.4.

Приклади виконання діаграм приведені в додатку Д на рисунках Д.1 та Д.2.