Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

f1_8_2008

.pdf
Скачиваний:
56
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

4.1. Теорема Фалеса

61

а

б

в

г

Рис. 57

Побудова

1. Проводимо довільний промінь АМ (рис. 57 б).

2. Відкладемо на промені АМ рівні відрізки АА1 = А1A2 = А2A3 = А3A4 =

=А4A5 (рис. 57 в).

3.Проводимо відрізок А5В.

4.Через точки А1, А2, А3 і А4 проведемо прямі, паралельні до відрізка А5В. B1, B2, B3, B4 — точки їх перетину з відрізком AB (рис. 57 г).

5.Маємо: АB1 = B1B2 = B2B3 = B3B4 = B4B (за теоремою Фалеса). Отже, відрізок АВ поділено на 5 рівних частин.

1.Проілюструвати теорему Фалеса на прикладі перетину сторін кута чотирма прямими.

2.За допомогою властивостей яких фігур доводять теорему Фалеса?

3.Накреслити трикутник АВС. Позначити точку М — середину сторони АВ і провести через неї пряму m||АС. Точку перетину прямих т і ВС позначити через K. Чим є точка K для відрізка ВС? Відповідь обґрунтувати. Знайти: а) ВС, якщо ВK = 6 см; б) ВK, якщо ВС = 15 см.

4.Накреслити відрізок АВ і, застосувавши теорему Фалеса, поділити його на 3 рівні частини, не використовуючи лінійку з поділками.

62

§4. Теорема Фалеса. Середня лінія трикутника

На рис. 58 а відрізок МK сполучає точки М і K — середини сторін АВ і ВС трикутника АВС. Такий відрізок називають середньою лінією трикутника.

 

 

а

б

 

 

Рис. 58

 

Означення

 

Середньою лінією трикутника називають відрізок, який

 

 

 

сполучає середини двох його сторін.

 

На рисунку 58 б проведені усі три середні лінії трикутника. Не важко побачити, що кожна із середніх ліній паралельна одній зі сторін трикутника та дорівнює її половині. Доведемо це твердження на основі теореми Фалеса і властивостей паралелограма.

Теорема

Середня лінія трикутника паралельна третій стороні три-

 

кутника і дорівнює її половині.

Доведення. Нехай АВС — довільний трикутник (рис. 59 а). Точка М — середина сторони АВ. Проведемо через точку М пряму а||АС (рис. 59 б). Вона перетинає сторону ВС у точці K.

а

б

в

г

Рис. 59

4.2. Середня лінія трикутника

63

За теоремою Фалеса, точка K — середина сторони ВС. Отже, МK — середня лінія трикутника — є відрізком прямої а, паралельної до сторони АС,

тобто МK||АС. Доведемо, що МK = АС.

1. Проведемо через точку K пряму п||АВ (рис. 59 г). За теоремою Фалеса, вона перетне сторону АС в точці Р, яка є серединою АС. Отже,

АР = АС.

2. У чотирикутнику АМKР протилежні сторони паралельні, тобто він є паралелограмом. За властивістю сторін паралелограма МK = (рис. 59 г).

3. Маємо: МK = = АС. Отже, МK = АС. Теорему доведено.

1.Накреслити трикутник АВС. Середини його сторін позначити буквами М, Р й K. Провести середні лінії трикутника і для кожної з них записати її властивості. Порівняти периметри трикутників МРK й АВС.

2.На основі якої теореми доводять паралельність середньої лінії та сторони трикутника? За допомогою властивості якої фігури встановлюють довжину середньої лінії порівняно зі стороною трикутника?

3. Сторони трикутника дорівнюють 5 см, 12 см і 14 см. Знайти довжини його середніх ліній.

4.Знайти сторони трикутника, у якого середні лінії дорівнюють 5 см, 7 см і 10 см.

5.Знайти середні лінії: а) рівнобедреного трикутника з основою 6 см і бічною стороною 8 см; б) рівностороннього трикутника зі стороною 8,4 см.

6.Відстань між серединами катетів прямокутного трикутника дорівнює 6 см. Яку сторону трикутника можна визначити? Чому вона дорівнює?

64

§4. Теорема Фалеса. Середня лінія трикутника

Задача 1. У трикутнику АВС через точку М — середину сторони АВ й точку Р — середину відрізка МВ проведено прямі, паралельні до сторони АС, які перетинають сторону ВС відповідно в точках K й О (рис. 60). Знайти довжину сторони АС, якщо РО = 12 см.

Розв’язання

Рис. 60

За теоремою Фалеса, точка K — середина відрізка ВС, а точка О — середина відрізка ВK. Отже, МK — середня лінія трикутника АВС, а РО — середня лінія трикутника МВK. За властивістю середньої лінії

МK = 2РО = 2 · 12 = 24 (см). АС = 2МK = 2 · 24 = 48 (см).

Відповідь: АС = 48 см.

Задача 2. У трикутнику АВС проведено медіани ВВ1 і СС1, які перетинаються в точці О (рис. 61). Точка М — середина відрізка ОВ, а точка K — середина відрізка ОС. Довести, що чотирикутник С1МKВ1 є паралелограмом.

Розв’язання

Рис. 61

1. Відрізок С1В1 є середньою лінією трикутника АВС. Отже, С1В1||ВС і С1В1 = ВС.

4.2. Середня лінія трикутника

65

2.

Відрізок МK є середньою лінією трикутника ОВС. Отже, МK||ВС і

МK =

ВС.

 

3.

З умов С1В1||ВС і МK||ВС випливає, що С1В1||МK.

4.

З рівностей С1В1 = ВС і МK =

ВС випливає, що С1В1 = МK. Та-

ким чином, за ознакою паралелограма чотирикутник С1МKВ1 є паралелогра-

мом.

 

 

Задача-

 

Довести, що середини сторін опуклого чотирикутника є вер-

 

теорема

 

шинами паралелограма.

 

 

 

Рис. 62

Доведення. 1. Відрізок MN є середньою лінією трикутника АВС.

Отже, MN||ΑС і MN = АС.

2.

Відрізок PK є середньою лінією трикутника АDС. Отже, PK||ΑС і

PK =

АС.

3.

З умов MN||і PK||випливає, що MN||PK.

4.

З рівностей MN = AC і PK = випливає, що MN = PK. Таким

чином, за ознакою паралелограма чотирикутник МNKP є паралелограмом.

Фалес Мілетський був визначним давньогрецьким ученим, який жив наприкінці VI ст. – початку V ст. до н. е. Його зараховано до групи так званих «семи мудреців» Стародавнього світу. Розрізнені практичні знання з

66

§4. Теорема Фалеса. Середня лінія трикутника

геометрії, набуті в Стародавньому Єгипті та Вавилоні, Фалес частково звів у систему й обґрунтував їх. Історики вважають, що він першим довів ряд геометричних теорем, зокрема теорему про вертикальні кути, ознаку рівності трикутників за стороною і двома прилеглими кутами, теорему про рівність кутів при основі рівнобедреного трикутника тощо.

159.Кут K перетнуто прямими АС і BD так, що KAC = KBD, KC = CD = = 5 см, АВ = 7 см, до того ж точки А та В належать одній стороні кута, а точки С і D — іншій. Знайти KB.

160.Поділити відрізок на 5 рівних частин, не використовуючи лінійку з поділками.

161.Накреслити довільний відрізок і за допомогою циркуля й лінійки побу-

дувати відрізок, який дорівнює даного відрізка.

162.У трикутнику MNK відмічені точки А та В, які є серединами сторін MN і NK відповідно. АМ = 6 см, MK = 10 см, NK = 8 см. Знайти периметр трикутника ANB.

163.Сторони трикутника дорівнюють 6 см, 9 см і 12 см. Знайти периметр трикутника, вершинами якого є середини сторін даного трикутника.

164.У трикутнику АВС на сторонах АВ і ВС відзначені точки D й E так, щоBDE = DAC, ВЕ = ЕС. Периметр трикутника DBE дорівнює 20 см. Знайти периметр трикутника АВС.

165.У трикутнику АВС сторона ВС поділена на 4 рівні частини, і через точки поділу проведені прямі, паралельні стороні АВ. Найменший з відрізків цих прямих з кінцями на сторонах трикутника дорівнює 6 см. Знайти довжину сторони АВ.

166.Сума діагоналей прямокутника дорівнює 24 см. Знайти довжину відрізка, який сполучає середини двох його сусідніх сторін.

167.Відстані між серединами сусідніх сторін паралелограма дорівнюють 5 см і 8 см. Знайти довжини діагоналей паралелограма.

168.Відстань між серединами бічних сторін рівнобедреного трикутника дорівнює6 см. Знайтисторонитрикутника, якщойого периметрдорівнює32 см.

169.Відстань між серединами бічної сторони й основи рівнобедреного трикутника дорівнює 8 см. Знайти сторони трикутника, якщо його периметр дорівнює 42 см.

4.2. Середня лінія трикутника

67

170.Точки Е, F, K і M — середини відповідних сторін чотирикутника АВСD. Довести, що EM||FK.

171.Довести, що середні лінії трикутника поділяють його на чотири рівних трикутники.

172.У рівнобедреному трикутнику АВС основа АС = 16 см. Середня лінія MN паралельна основі. Периметр трикутника MBN дорівнює 28 см. Знайти бічну сторону трикутника АВС.

173.Довжини діагоналей чотирикутника дорівнюють а та b. Знайти периметр чотирикутника, вершинами якого є середини сторін даного чотирикутника.

174.Точки М і K — відповідно середини сторін ВС і АD паралелограма ABCD. Довести, що відрізки МD і ВK поділяють діагональ АС на три рівні частини.

175.Довести, що середня лінія трикутника поділяє навпіл одну з його медіан.

176.Через середину висоти гострокутного трикутника проведено пряму, перпендикулярну до неї. Довести, що відрізок цієї прямої з кінцями на сторонах трикутника є його середньою лінією.

177.Дано рівнобедрений трикутник, у якого основа більша від бічної сторони. Знайти периметр трикутника, якщо дві його середні лінії дорівнюють 12 см і 8 см.

178.Сторони трикутника відносяться як 3 : 4 : 5. Знайти ці сторони, якщо периметр трикутника, вершинами якого є середини сторін даного трикутника дорівнює 30 см.

179.Периметр трикутника дорівнює 80 см. Сторони трикутника, утвореного середніми лініями даного трикутника, відносяться як 4 : 7 : 9. Знайти сторони заданого трикутника.

180.Побудувати відрізок, який дорівнює даного відрізка.

181.Довести, що середини сторін прямокутника є вершинами ромба.

68

§4. Теорема Фалеса. Середня лінія трикутника

182.Діагональ прямокутника дорівнює а. Знайти периметр чотирикутника, вершинами якого є середини сторін прямокутника.

183.У трикутнику АВС В = 63°, А = 27°. Через точку K — середину сторони АВ — проведено перпендикуляр до сторони ВС. Периметр трикутника BMK дорівнює 30 см. Знайти периметр трикутника АВС.

184.Довести, що середини сторін ромба є вершинами прямокутника.

185.Послідовно сполучили середини сторін квадрата, діагональ якого дорівнює b. Визначити вид утвореного чотирикутника та обчислити його периметр.

186.У трикутнику проведено середні лінії. Периметри паралелограмів, що утворилися при цьому, дорівнюють 52 см, 38 см і 54 см. Знайти периметр трикутника, утворений середніми лініями.

187.Позначити точки M, N і K, що не лежать на одній прямій. Побудувати трикутник, у якого ці точки були б серединами його сторін.

188.Накреслити довільний гострий кут. Позначити точку M, що лежить всередині кута. Побудувати відрізок з кінцями на сторонах кута, який у точці М ділиться навпіл.

189.У паралелограмі ABCD через вершину B й точку M — середину сторони AD — проведено пряму, яка перетинає діагональ AC в точці P. Довести,

що PO = АС, де О — точка перетину діагоналей.

190.Бісектриси кутів А й D паралелограма АВСD перетинаються в точці Е так, що сторона ВС ділить відрізок АЕ навпіл. Знайти сторони паралелограма, якщо його периметр дорівнює 40 см.

Середній рівень

1.На прикладі пояснити зміст теореми Фалеса.

2.Що називають середньою лінією трикутника?

3.Сформулювати властивість середньої лінії трикутника.

Достатній рівень

4.Сформулювати та довести теорему Фалеса.

5.Сформулювати та довести теорему про середню лінію трикутника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]