Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
523.26 Кб
Скачать

9.5. Економічна ефективність технічних та організаційних нововведень

Узагальнюючим показником економічної ефективності будь-якої групи технічних нововведень є економічний ефект, що характеризує абсолютну величину перевищення вартісної оцінки очікуваних (фактичних) результатів над сумарними витратами ресурсів за певний період часу.

Величина економічного ефекту обчислюється в наступних формах:

1) народногосподарський загальний ефект (за умов використання нововведень);

2) внутрішньогосподарський (комерційний) ефект, що одержується окремо розробником, виробником і споживачем технічних новин або нововведень.

Народногосподарський економічний ефект нг) визначається шляхом порівняння результатів від застосування технічних нововведень і всіх витрат на їх розробку, виробництво і споживання. Він характеризує ефективність певної групи технічних нововведень з погляду їх впливу на кінцеві показники розвитку економіки України і визначається за формулою:

Ен.г.=ВП-В,

де ВП — загальний результат технічних нововведень (обсяг виготовленої продукції (робіт, послуг), тис. грн;

В — сумарні витрати, понесені на досягнення результату, тис. грн.

Внутрішньогосподарський (комерційний) економічний ефект вг) обчислюється на окремих стадіях відтворювального циклу "наука — виробництво — експлуатація (споживання)" і визначається аналогічно, тільки в своїх масштабах:

Ев.г.=ВП-В.

Оскільки розрахунковий період має значну тривалість, то результати й витрати за кожний його рік треба визначати з урахуванням чинники часу. Тоді народногосподарський економічний ефект від технічних нововведень розраховується за формулою:

де ВПі, Ві — вартісна оцінка відповідно результатів і витрат у і-тому році розрахункового періоду;

іп, ік— відповідно початковий і кінцевий роки розрахункового періоду;

КДікоефіцієнт дисконтування (приведення).

Початковий рік розрахункового періоду — це рік початку фінансування розробки технічних новин, включаючи проведення наукових досліджень. Кінцевим роком розрахункового періоду вважається момент припинення всього життєвого циклу технічного нововведення, що охоплює його розробку, освоєння виробництвом і використання в народному господарстві.

Загальні результати технічних нововведень формуються як сума основних (ВПОСН) і супровідних (ВПсупр) результатів (останні можуть включати також соціальні та екологічні наслідки реалізації технічних нововведень):

Основні результати розраховуються за формулами:

  • для нових засобів праці тривалого користування:

  • для нових предметів праці:

де Ці — ціна одиниці продукції, виробленої з використанням нових засобів або предметів праці в і-му році, грн;

ОНі — обсяг використання нових засобів або предметів праці в і-му році, натур, одиниць;

Пріпродуктивність засобів праці у і-му році, натур, одиниць;

ВППівитрати предметів праці на одиницю продукції у і-му році, натур, одиниць.

Сумарні витрати на реалізацію технічних нововведень за розрахунковий період включають витрати на виробництво вир) та використання викор) продукції, тобто сумуються поточні витрати на виробництво та використання (без урахування амортизаційних відрахувань) і одночасно враховуються одноразові витрати на ті самі цілі за вилученням із них залишкової вартості основних фондів, що вибувають:

При цьому витрати на виробництво і на використання продукції обчислюється однаково з урахуванням фактора часу:

де Впот.іпоточні витрати при виробництві (використанні) продукції у і-му році без амортизаційних відрахувань на реновацію, грн;

КВіодноразові витрати при виробництві (використанні) продукції в і-му році, грн;

ЛВі — залишкова (ліквідаційна) вартість основних фондів, що вибувають у і-му році, грн.

Для оцінки внутрішньогосподарського економічного ефекту від створюваних технічних новин (нововведень) можна застосувати показник прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства, тобто чистого прибутку.

З метою глибшого економічного аналізу ефективності технічних нони н (нововведень) варто обчислювати та оцінювати також інші похідні Показники — коефіцієнт ефективності (прибутковості) одночасних витрат на строк окупності останніх тощо.

Розглянемо приклади визначення терміну окупності інвестицій в інновації.

Приклад. Підприємство вкладає 200 тис. грн у виробничий інноваційний проект, який щорічно дає чистий прибуток у сумі 50 тис. грн., щорічне надходження амортизаційних відрахувань на відновлення основних засобів — 20 тис. грн, тобто загальна сума грошового потоку за рік — 70 тис. грн. За цих умов термін окупності інвестицій дорівнюватиме: 200 : 70 = 2,86 років. Якщо грошовий потік від втілення інноваційного проекту розподілиться за роками нерівномірно, для визначення терміну окупності інвестицій треба підрахувати кількість років (місяців), упродовж яких грошовий потік досягає розміру суми інвестицій.

Приклад. Підприємство вкладає 400 тис. грн у виробничий інноваційний проект, який дає чистий прибуток за перші 5 років функціонування відповідно 70, 70, 80, 100, 120 тис. грн, амортизаційні відрахування на відновлення основних засобів становлять відповідно: 45; 43; 42; 40; 40 тис. грн, грошові потоки за роками: 115; 113; 112; 140; 160 грн. За цих умов у перші 3 роки грошовий потік дорівнюватиме 340 тис. грн. Для повної окупності не вистачає 60 тис. грн, або 60 : 140 • 100 = 42,9% від грошового потоку четвертого року функціонування проекту. Отже, термін окупності інвестиції дорівнює 3 + 0,429 = 3,429 року (3 роки 5 місяців). Результати реалізації технічних нововведень суттєво впливають на господарсько-розрахункові показники роботи підприємств — споживачів нововведень.

Такими показниками можуть бути: