Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
279.04 Кб
Скачать

15.5. Стандартизація та сертифікація продукції

Для успішного розв'язання завдань, пов'язаних з підвищенням яко­сті продукції, необхідна певна система заходів, яка б орієнтувала весь господарський механізм, усю сукупність технічних, організаційних і со­ціальних факторів сучасного виробництва на досягнення такого рівня якості продукції, який найповніше відповідав би суспільним потребам. Об'єднання робіт щодо поліпшення техніко-експлуатаційних споживчих властивостей продукції в єдину систему цільових, постійно здійснюваних заходів досягається на основі систем управління якістю.

Управління якістю продукції - це встановлення, забезпечення і дотримання необхідного рівня якості продукції при її розробці, вигото­вленні й експлуатації, що досягається шляхом систематичного контролю за якістю і цілеспрямованого впливу на умови й фактори, від яких вона залежить. Система управління якістю продукції має багаторівневий (га­лузь, об'єднання, підприємство, цех) комплексний (багатоаспектний) ха­рактер. Вона забезпечує єдність і взаємозв'язок технічного, організацій­ного, економічного, соціального і правового (юридичного) аспектів.

Сучасні умови господарювання вимагають від кожного підприємства запроваджувати дійові механізми формування якості продукції і суворо дотримуватися їх вимог. Визначальними елементами цього процесу є стандартизація та сертифікація продукції.

Відповідно до Закону України "Про стандартизацію" стандартиза­ція - діяльність, що полягає у становленні положень для загального і багаторазового застосування щодо наявних чи можливих завдань із ме­тою досягнення оптимального ступеня впорядкування у певній сфері, ре­зультатом якої є підвищення ступеня відповідності продукції, процесів і послуг їх функціональному призначенню, усуненню бар'єрів у торгівлі й сприянню науково-технічному співробітництву.

Розрізняють міжнародну, регіональну та національну стандар­тизації:

  • міжнародна - стандартизація, що проводиться на міжнародно­му рівні та участь у якій відкрита для відповідних органів усіх країн;

  • регіональна — стандартизація, що проводиться на відповідному регіональному рівні та участь у якій відкрита для відповідних ор­ганів країн певного географічного або економічного простору;

  • національна - стандартизація, що проводиться на рівні однієї

країни.

Державна політика у сфері стандартизації базується на таких принципах:

  • забезпечення участі фізичних та юридичних осіб у розробці стандартів і вільного вибору ними видів стандартів при вироб­ництві чи постачанні продукції;

  • відкритості та прозорості процедур розробки і прийняття стандар­тів з урахуванням інтересів усіх зацікавлених сторін, підвищення конкурентоспроможності продукції вітчизняних виробників;

  • доступності стандартів та інформації щодо них для користувачів;

  • відповідності стандартів законодавству;

  • адаптації до сучасних досягнень науки і техніки з урахуванням стану національної економіки;

  • пріоритетності прямого впровадження в Україні міжнародних і регіональних стандартів;

  • дотримання міжнародних та європейських правил і процедур стандартизації;

  • участі у міжнародній (регіональній) стандартизації. Організація робіт у системі управління якістю визначається стан­дартами, які регламентують технічний рівень продукції, ЇЇ надійність, довговічність, економічні, естетичні й ергономічні характеристики.

Стандарт - документ, що встановлює для загального і багаторазово­го застосування правила, загальні принципи або характеристики, які стос­уються діяльності чи її результатів, з метою досягнення оптимального ступеня впорядкованості у певній галузі, розроблений у встановленому порядку на основі консенсусу.

Згідно з Декретом Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію" нормативні документи із стандартизації поділяються на:

  1. державні стандарти України;

  2. галузеві стандарти;

  3. стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок;

  4. технічні умови;

  5. стандарти підприємств.

Державні (національні) стандарти - стандарти України, прийняті центральним органом виконавчої влади у сфері стандартизації та до­ступні для широкого кола користувачів.

Галузеві стандарти розробляються на продукцію за відсутності державних стандартів України чи у разі необхідності встановлення ви­мог, які перевищують або доповнюють вимоги державних стандартів.

Стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок розробляються у разі необхідності поширення результатів фундамен­тальних і прикладних досліджень, одержаних в окремих галузях знань чи сферах професійних інтересів. Ці стандарти можуть використовува­тися на основі добровільної згоди користувачів.

Технічні умови — документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинні відповідати продукція, процеси чи послуги. Технічні умови мо­жуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом.

Технічні умови містять вимоги, що регулюють відносини між поста­чальником (розробником, виготовлювачем) і споживачем (замовником) продукції.

Стандарти підприємств розробляються на продукцію, що викори­стовується лише на конкретному підприємстві.

Застосовуються також міжнародні та регіональні стандарти — стан­дарти, прийняті відповідно міжнародним та регіональним органом стан­дартизації.

Важливим елементом управління якістю продукції є її сертифіка­ція елемент, що означає оцінку відповідності продукції конкретним вимогам і видачу відповідного документа — сертифіката.

Сертифікація - це система мір і дій, що підтверджують відповід­ність фактичних характеристик продукції вимогам міжнародних стан­дартів, технічних умов і інших нормативних документів, що діють на сві­товому ринку в тій чи іншій країні-імпортері продукції чи послуг.

Сертифікат — це документ, що підтверджує високий рівень якості продукції і її відповідність вимогам міжнародних стандартів І5О серії 9000.

Сертифікація продукції здійснюється з метою:

  • запобігання реалізації продукції, небезпечної для життя, здоров'я та майна громадян і навколишнього природного середовища;

  • сприяння споживачеві в компетентному виборі продукції;

  • створення умов для участі суб'єктів підприємницької діяльності в міжнародному економічному, науково-технічному співробіт­ництві та міжнародній торгівлі.

Кожен вид товарів, який підприємство хоче вигідно продати на сві­товому ринку, має бути сертифікованим, тобто мати документ, що за­свідчує високий рівень його якості та відповідність вимогам міжнарод­них стандартів.

В Україні розрізняють обов'язкову й добровільну сертифікацію.

Обов'язкова сертифікація здійснюється тільки в межах державної системи управління суб'єктами господарювання, охоплює перевірку й випробування продукції з метою визначення її характеристик (показни­ків) та подальший державний технічний нагляд за сертифікованими ви­робами.

Добровільно сертифікація може проводитися з ініціативи самих суб'єктів господарювання на відповідність продукції вимогам, які не є обов'язковими (на договірних засадах).

Соседние файлы в папке ЭП 2005у