Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
72
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
477.7 Кб
Скачать

8.3. Оцінка ефектив­ності використан­ня оборотних кош­тів підприємства

Як вже зазначалося, підприємство заці­кавлене в продовжені строку виконання вла­сних зовнішніх зобов'язань, що може обер­нутися для нього зведенням фінансово-експлуатаційних потреб до нуля або навіть перетворенням на від'ємну величину, коли в підприємства залишається навіть більше грошових фондів, ніж їх потрібно для безпе­рервної роботи.

Величину фінансово-експлуатаційних потреб ототожнюють з потребою в оборот­них коштах і визначають як різницю між сумою коштів, вкладених у запаси сировини, готової продукції, дебіторську заборгованість та кредиторською заборгованістю.

Одним із способів визначення фінансово-експлуатаційних потреб підприємст­ва (ФЕП) є їх вираження у відсотках (уфеп) до виручки від реалізації (РП) за форму­лою (8.7):

, % (8.7)

Якщо результат розрахунків, скажімо, дорівнює 50%, це означає, що нестача оборотних коштів підприємства еквівалентна половні його річної виручки; 180 днів на рік підприємство працює тільки на те, щоб покрити свої фінансово-експлуатаційні по­треби.

Для успішної роботи підприємства велике значення має швидкість обігу оборот­них коштів. Для характеристики ефективності використання оборотних коштів на під­приємстві застосовують такі показники:

1. Коефіцієнт оборотності обігових коштів (koб) характеризує кількість оборо­тів оборотних коштів за визначений період і розраховується за формулою (8.8):

, кількість оборотів (8.8)

де РП - обсяг реалізованої продукції, грн; ,

ОЗср- середній залишок оборотних коштів у визначеному періоді, грн.

Середній залишок оборотних коштів визначається як середньозважена величи­на суми оборотних коштів на початок і на кінець звітного періоду. На практиці для об­числення середніх залишків оборотних коштів підприємства зазвичай використову­ють зведений баланс підприємства за визначений період.

2. Зворотним до коефіцієнта оборотності обігових коштів є коефіцієнт закріп­лення оборотних коштів (к3), який показує частку оборотних коштів у кожній грошо­вій одиниці реалізованої продукції і визначається за формулою (8.9): * vo

, частка одиниці (8.9)

3. Швидкість або тривалість одного обороту обігових коштів в днях Об) ви­значається як відношення кількості днів в аналізованому періоді (Тк) до коефіцієнта оборотності (Kов) за формулою (8.10):

, днів (8.10)

Показники оцінки ефективності використання оборотних коштів можна розрахо­вувати за всією сукупністю оборотних коштів і за їх окремими елементами.

Слід усвідомити, що прискорення оборотності коштів супроводжується додатко­вим залученням засобів в оборот. Уповільнення оборотності супроводжується відво­ліканням засобів з господарського обороту, їх більш тривалим осіданням у виробни­чих запасах, незавершеному виробництві, готовій продукції.

При аналізі використання промисловим підприємством оборотних коштів засто­совуються різні показники оцінки використання матеріальних ресурсів, зокрема, такі як:

  1. коефіцієнт виходу готової продукції з одиниці сировини;

  2. показник витрат сировини на одиницю готової продукції;

  3. коефіцієнт використання матеріалів (відношення чистої ваги (маси) виробу до нормативних (фактичних) витрат конструкційного матеріалу);

  4. коефіцієнт використання площі чи обсягів матеріалів;

  5. рівень відходів (втрат) тощо.

Разом з обчисленням вказаних показників слід пам'ятати, що загальними дже­релами економії матеріальних ресурсів є:

  • зменшення питомих витрат матеріалів;

  • зменшення ваги (маси) виробів;

  • зменшення втрат і відходів матеріальних ресурсів;

  • використання відходів і побічних продуктів;

  • утилізація відходів;

  • заміна натуральної сировини і матеріалів штучними; - підвищення якості матеріальних ресурсів тощо.

ПРИКЛАД 8.4.Необхідно розрахувати економію оборотних коштів підприємства, якщо завдя­ки переходу на безперервний графік роботи тривалість одного обороту вдасться скоротити на З дні. Фактична тривалість обороту складала 18 днів. А обсяг реалізовано/підприємством у поточ­ному періоді продукції склав 24 млн гри. Для спрощення розрахунків прийняти календарний період часу за 360 днів.

РІШЕННЯ. Економію оборотних коштів знайдемо на основі формули (8.8), виразивши відпові­дний показник ОЗСр = РП / к = РП х Тов/ ТК. Отже, сума оборотних коштів, які фактично має під­приємство складає 24 млн грн х 18 днів / 360 днів =1,2 млн грн. Якщо тривалість одного обороту скоротиться на 3 дні, вона дорівнюватиме 15 дням. Відтак, нові потреби в оборотних коштах складуть: 24 млн грн х 15 днів / 360 днів = 1 млн грн. Економія оборотних коштів складає 0,2 млн грн (1,2 млн грн - 1 млн грн).

Соседние файлы в папке УКР