Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Preddiplomnaya_praktika.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
272.33 Кб
Скачать

2. Інженерно-геологічнч умови майданчика забудови

У ході інженерно-геологічних вишукувань було встановлено наступне.

На період виконання польових робіт досліджуваний майданчик поріс травянистою рослинністю. У центральній частині розташована двоповерхова будівля, яка буде знесена.

На стінах будівель старої забудови спостерігаються деформаційні тріщини діагонального напрамку з шириною розкриття від ниткоподібних до 1-2 см , приурочені до віконних отворів.

У геоморфологічному відношенні майданчик відноситься до п’ятої надпойменної терасси правого берегу р. Дніпро.

Рельєф майданчика рівний, поверхня має невеликий нахил у північно-західному напрямку. Абсолютні відмітки денної поверхні ( по гирлам свердловин ) 125.78 – 127.16 м. ( система висот – Балтійська ).

Із несприятливих фізико- геологічних процесів слід відмітити наявність товщі лесових грунтів, здатних проявляти просадкові явища при замочуванні.

Геологічний розріз до глибини 20 м. складений грунтами лесового комплексу, літотично представленими верхньо-середньочетвертинними елювіально-делювіальними суглинками та еолово-делювіальними супісками.

Лесова товща з денної поверхні перекрита насипними і грунтово-рослинними грунтами.

Опис виділених геологічних шарів зверху вниз.

Шар1. Насипні грунти. Представлені суглинками темно-бурими, твердими, з корінням дерев, із включенням будівельного сміття ( уламки червоої цегли, бетону ) вмістом до 20 % ; із глибини 0,2м. – суміш суглинків темно-бурих, твердих з пісками дрібними жовтими, мало вологими із включенням будівельного сміття вмістом до 35%, із глибини 1м. – суглинки буровато – жовті, тверді.

Шар 2. Рослинні грунти – суглинки темно-бурі, тверді, з корінням дерев. Потужність шару 0,2-1,1м.

Шар3. Суглинки лесові буровато-жовті, тверді, з тонкими прошарками супісків, з ходами землериїв, виробленим гумусом ті вкрапленнями гідроксидів Марганцю. Потужність шару 3,0-3,3м.

Шар 4. Супіски лесові палево-жовті, тверді, в зоні капілярної кайми – пластичні, із вкрапленнями гідроксидів марганцю. Потужність шару 8,6-9,1м.

Шар 5. Суглинки лесові жовто-бурі, бурі, туго-пластичні, з ниткоподібними прожилками карбонатів та вкрапленнями гідроксидів марганцю. Потужність шару 1,5м.

Шар 6. Супіски лесові жовтувато-бурі, сірувато-жовті, жовто-сірі, пластичні, із багато чисельними ниткоподібними прожилками карбонатів та точками гідроксидів марганцю. Максимально вскрита товщина шару складає 5,8м.

Гідрогеологічні умови данного майданчика характеризуються наявністю одного безнапірного четвертинного водоносного горизонту.

Рівень підземних вод на період вишукувань ( червень 2014р. ) залягає на глибині 14,2-14,7м ( абс.позн. 111,58-112,46м ) .

Водовмісними являються лесові супіски ( шар 4 ) з глибини залягання підземних вод, лесові суглинки ( шар 5 ) і лесові суглинки ( шар 6 ).

Коефіцієнт фільтрації грунтів зони аерації та водовмісних грунтів змінюються у широкому діапазоні: для суглинистих різниць – 0,2-0,3 м/доба, для супіщаних відкладень – 0,5-0,6 м/доба .

Відносним водо упором служать нижньо-четврертинні щільні червоно-бурі суглинки, залягаючи на глибинах 27,5-29 м. ( абс.відм. 101-102м ).

Вскрита потужність водоносного горизонту5,3-5,8 м.

Живлення водоносний горизонт отримує за рахунок фільтрації атмосферних осадів, утечок із водонесівних комунікацій.

Розвантаження відбувається у північно-західному напрямку в балки Красноповстанчеську, далі в р. Дніпро.

Підземні води четвертинного водоносного горизонту прозорі, безбарвні, не мають запаху.

За вмістом сульфатів SO4 = 278.58 mg/dm3? HCO3=9.9 мг-екв/дм3, згідно ДСТУ Б В.2.6-145:2010, не агресивні до бетонів марок W4, W6, W8 за водонепроникністю на портландцементі по ДСТУ Б В.2.7-46.

За вмістом хлоридів ( CI=95.72 мг/дм3 ) неагресивні до арматури залізобетонних конструкцій при постійному зануренні та слабко агресивні при періодичному замочуванні.

Зони аерації неагресивні до залізобетонних конструкцій за вмістом хлоридів.

Тип грунтових умов за просадковістю – другий.

Досліджувана територія за природними умовами розташована в зоні змінного зволоження, за геолого-гідрогеологічними умовами відноситься до 111 типу територій за потенційною підтоплюваністю.

Враховуючи додаткове інфільтраційне живлення в результаті введення в експлуатацію нових об’єктів у вивченому районі та незадовільний стан підземних водонесівних комунікацій, можливе збільшення швидкості підйому рівня підземних вод.

Категорія складності інженерно-геологічних умов – третя.

Насипні та рослинні грунти у зв’язку з неоднорідністю їхнього складу, щільності, сезонного промерзання, наявності крупних включень і кореневої системи рослин природною основою під фундамент бути не можуть і підлежать вийомці на повну потужність при відриванні котловану, з подальшим використанням рослинних грунтів з метою озеленення.

В основы фундаментів мілкого закладання залягають просадкові лесові суглинки, які не можуть бути природною основою без попередньої підготовки. З метою усунення просадкових властивостей грунтів у верхній частині стиснюваної зони при проектуванні необхідно передбачити улаштування грунтової подушки в якості суцільного водонепроникного екрану із обов’язковим виконанням комплексу водозахисних заходів ( ДБН В.1.1-5-2000 ).

В якості вихідного матеріалу для утворення грунтової подушки можуть бути лесові суглинки , виймані з котловану.

Ущільнені за оптимальної вологості 0,15 до щільності сухого грунту1,7 г/см3, суглинки лесові володіють більш високми міцнисними, деформаційними характеристиками у порівнянні з грунтами природнього складу, втрачають здатність проявляти просадкові явища, відповідають вимогам нормативних документів і можуть бути використані для улаштування грунтових подушок і зворотніх засипок.

При проектуванні житлової будівлі слід передбачити :

  1. Водозахисні заходи :

  • Якісне ущільнення зворотної засипки

  • Улаштування водонепроникних відмоздок шириною не менш як 2 м. по зовнішньому периметру будівлі

  • Прокладання зовнішніх і внутрішніх підземних комунікацій з урахуванням можливості утечки та забезпечення контролю за ними, ремонт, злив аварійних вод.

  • Розміщення газогонів і зелених насаджень з утворенням необхідних нахилів озелененої поверхні

  • Відведення атмосферних вод від покрівлі до зовнішньої липневої мережі.

  1. Конструктивні заходи ( за необхідності ) направлені на підвищення загальної просторової жорсткості, а також дл забезпечення нормальної експлуатації при можливих просадках грунтів основи.

  2. Антикорозійні заходи щодо захисту бетонних і залізобетонних конструкцій від грунтової корозії.

З метою раціонального природокористування , охорони навколишнього середовища на період будівництва та експлуатації, необхідно виконувати рекомендації згідно « Керівництва з охорони навколишнього середовища », а саме: збереження і покращення ландшафту, озеленення території.

Нормативнв глибина сезонного промерзання грунтів складає 0,9 м.

Згідно до семи сейсмічного районування та карти загально сейсмічного районування території України, м. Дніпропетровськ відноситься до 5-ти бальної зони. Спеціальних проти сейсмічних заходів не вимагається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]