Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ek_4_kurs / Політологія.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
296.45 Кб
Скачать

Тема 3. Політична влада, її сутність і форми Основний зміст

Різноманітність підходів до визначення сутності політичної влади: телеологічна, біхевіористська, психологічна, структурно-функціоналістська та інші трактовки влади, її суб'єкт і об'єкт, владні відносини, ресурси влади. Класифікація ресурсів влади. Структурування в суспільстві відносин командування і підкорення, організаційне і законодавче оформлення факту розподілу в суспільстві управлінської праці – з одного боку, і виконавчої діяльності – з другого. Форми політичного планування. Категорія легітимності політичної влади, її типи та ефективність.

Реалізація політичної влади в демократичних країнах. Модель конституційного суспільства, її різновиди, функції ті цілі. Британська та американська моделі конституціоналізму. Функціонування трьох гілок влади в цих державах, роль центральних та місцевих органів, політичних партій та об'єднань громадян.

Природа тоталітарних та авторитарних режимів, їх спільні риси та відмінності і різновиди. Відсутність розподілу влади між законодавчими, виконавчими та судовими органами.

Питання для самоконтролю

  1. Принципи взаємовідносин суб'єкта і об'єкта влади.

  2. Характеристика ресурсів влади.

  3. Основні типи легітимності влади.

  4. Особливості ідеологічної легітимності.

  5. Американська (Британська) модель конституціоналізму.

  6. Політична практика тоталітарних режимів.

  7. Різновиди авторитарних режимів у сучасному світі.

Література: / 6, С.50-65; 8, С.183-199; 9, С.137-190; 10, С.129-145; 11, С.67-85; 12, С.40-59; 14, С.82-96; 17, С.171-197/

Тема 4. Політична система суспільства та її структура Основний зміст

Місце і роль політичної системи в життєдіяльності суспільства. Сутність і типи сучасних політичних систем. Політична влада як основа політичної системи. Держава її властивості, місце, роль і значення в політичній системі суспільства. Політичні партії і партійні системи, їх роль і функції в політичній організації суспільства. Значення засобів масової інформації в розвитку і функціонуванні політичної системи.

Основні характеристики функціонування політичної системи. Політичний режим і його головні параметри. Типологія і динаміка політичних режимів. Основні риси політичного режиму в Україні на сучасному етапі.

Питання для самоконтролю

  1. Природа політичної діяльності.

  2. Генеза держави.

  3. Функції держави.

  4. Форми правління і державного устрою.

  5. Особливості президентської і парламентської республік.

  6. Напівпрезидентська форма правління.

  7. Прості та складні державні системи.

  8. Основні позиції політичних партій України (на вибір).

Література: /2, С.20-38; С.43-45; 5, С.72-112; 6, С.66-79; 7, С.7-22; 8, С.270-352; 9, С.253-345; 10, С.146-205; 11, С.151-167; 12, С.70-128; 14, С.131-145; С.190-222; 17, С.227-244/

Тема 5. Політичний процес. Політичне лідерство та політична еліта Основний зміст

Політичний процес як явище політичного життя суспільства. Взаємодія суб’єктів політики в результаті дії найрізноманітніших зовнішніх і внутрішніх факторів, взаємодія громадян, груп, інститутів влади один з одним і державою. Форми політичної участі громадян в політичному житті суспільства: вибори на основі загального і рівного виборчого права, референдуми, плебісцити.

Стабільність – збереження режиму стійкості і узгодженості з мінімальними відхиленнями. Конфлікт – різновид і результат конкурентної взаємодії двох і більше сторін, що змагаються за розподіл владних повноважень чи ресурсів. Мораль – особлива, специфічна сфера суспільного життя, заснована на оцінці різних вчинків і дій з точки зору ідеалів добра і зла, справедливості і несправедливості.

Сутність політичного елітизму і генезис цього поняття. Класичні теорії і сучасні теорії еліт. Чинники елітарності суспільства. Політична еліта в системі влади. Система рекрутування еліт.

Природа і соціальна сутність політичного лідерства і його типологія. Сутність вождізму в політиці. Культ особи. Соціальна роль та функції політичного лідера. Проблема формування політичних лідерів у сучасній Україні.

Соседние файлы в папке ek_4_kurs