Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ek_4_kurs / Політологія.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
296.45 Кб
Скачать

Тема 2. Історія зарубіжної та вітчизняної політичної думки Основний зміст

Становлення політичного суспільства і початок осмислення його в суспільній думці Стародавнього світу. Міфологія та політика. Уявлення про владу і політику на Передньому і Середньому Сході, в Стародавній Індії. Політична думка в Стародавньому Китаї. Вчення Лао-цзи (“даосизм”). Конфуціанство. Моізм. Легісти.

Політична думка Стародавньої Греції. Піфагор. Геракліт. Демокріт. Вчення Сократа про політику і владу. Платон і його моделі державного устрою. Аристотель і його наука про державу. Полібій і Цицерон – ідеологи римської республіки.

Політична думка Середньовіччя. Відродження ідей про божественне походження влади. Ренесанс і гуманізм. Макіавеллі і його наука про владу. Реформація і її вплив на політичну думку.

Основні суспільно-політичні погляди епохи Просвітництва. Томас Гоббс – засновник теорії суспільного договору. Джон Локк як творець теорії соціального компромісу і буржуазного лібералізму. Жан-Жак Руссо і його вчення про народний суверенітет і народовладдя. Томас Джефферсон – класик американського демократизму. Еммануїл Кант і теорія “правової держави”. Гегель і його погляди на “громадянське суспільство”.

Основні політичні доктрини ХІХ століття. Політико-соціологічні концепції О.Конта, Г.Спенсера, Б.Констена, Й.Бентама. Політичні ідеї утопічного соціалізму і етапи його розвитку. Формування і розвиток марксистської політичної думки. Виникнення теорій розвитку політичних режимів і інститутів. Л.Гумилович, Г.Моска, В.Парето, М.Острогорський і Р.Міхельс. Соціологія держави М.Вебера. Теорія соціальної солідарності Е.Дюркгейма.

Наука про політику в ХХ ст. Розвиток Леніним марксистської теорії політики. Сталінізм. Ідеї західної соціал-демократії. Тоталітаризм: теорія і практика. Основні національні школи сучасної політології.

.Політичні погляди у Київській Русі. “Слово про закон і благодать”, “Повість минулих літ”, “Повчання В.Мономаха”, Слово Данила Заточника”, “Слово о полку Ігоревим”, “Галицько-волинський літопис”.

Політична думка в Україні в ХІV-XVIIIвіках. Українська полемічна література. Г.Смотрицький, Х.Філарет, І.Вишенський. “Києво-Могилянська академія” і її роль в розвитку політичної думки. “Договір і Конституція” 16 квітня 1710 р. Українське просвітництво. С.Климовський, Я.Козельський, С.Десницький, В.Каразін, П.Додій.

Ідеї свободи і державності в українській соціально-політичній думці в ХІХ віці. Діяльність Кирило-Мефодіївського братства. Т.Шевченко, М.Костомаров, В.Антонович, М.Драгоманов і “Громада”. Революціонер-демократ І.Франко. Концепція української державності Михайла Грушевського.

Політична наука в Україні і ХХ ст. В.Липинський і теорія “Трудової монархії”. “Інтегральний націоналізм” Д.Донцова. М.Хвильовий і його концепція. Еволюція політичних поглядів В.Вінниченка. Основні напрямки української політології довоєнного періоду. Основні риси післявоєнного періоду. І.Лисяк-Рудницький, Я.Пеленський, Р.Роздольський, Г.Грабович, В.Потульницький, Є.Пізур.

Питання для самоконтролю

  1. Афінська демократія і Римська республіка.

  2. Полібій і Цицерон і їх внесок в розвиток політичної думки античності.

  3. Основні політичні доктрини Середньовіччя.

  4. Основні політичні концепції Реформації.

  5. Основні політико-правові концепції епохи Просвітництва.

  6. Утопічний соціалізм і його значення.

  7. Основні парадигми політичної концепції М.Вебера.

  8. Політична наука на початку ХХ століття.

  9. Елітарні теорії.

  1. Соціально-політичні ідеї “Апокрисиса”.

11 “Договір і Конституція” 1710 р.

12 “Кирило-Мефодіївське товариство” і його діяльність.

13 М.Грушевський і його концепція української державності.

14 Д.Донцов і “інтегральний націоналізм”.

15 В.Липинський і концепція “Трудової монархії”.

16 Основні напрями політичної думки України післявоєнного періоду.

Література: /1, С.3-8; 2, С.3-7; 6, С.11-49; 8, С.35-142; 9, С.25-136; 10, С.16-71; 11,С.12-66; 13, С.56-85; 15, С.5-122; 16, С.5-138; 17, С.33-148/

Соседние файлы в папке ek_4_kurs