Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системи СУБД / Лек7-БД.ppt
Скачиваний:
82
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
115.2 Кб
Скачать

При переході від концептуальної моделі до логічної виконується

уточнення повного переліку атрибутів сутностей;

нормалізація в рамках першої нормальної форми;

уточнення і формування повного переліку ключів сутностей, поділ їх на первинні та альтернативні;

нормалізація з врахуванням нових ключів;

заміна зв’язків «багато-до-багатьох» асоціативними сутностями і визначення усіх атрибутів уточненого переліку сутностей;

заміна ієрархічних зв’язків структурами, які базуються на обмеженні зовнішнього ключа.

Логічна модель

Розробляється з врахуванням вибраної моделі організації даних, зокрема реляційної, але незалежно від цільової СУБД та інших фізичних методів реалізації.

Спосіб зображення– уніфіковані графічні нотації, прийняті в стандартних CASE- засобах (Computer-Aided System Engineering).

Пропонується використовувати CASE-засіб AllFusion ERwin Data Modeler (раніше називався ERwin) – продукт компанії Computer Associates.

Фізична модель даних

це проект бази даних для вибраного конкретного продукту СУБД, який повинен містити повну інформацію про вміст системного каталогу бази даних.

Спосіб зображення фізичної моделі – уніфіковані графічні нотації, прийняті у вибраному CASE- засобі.

Фізична модель даних, побудована за допомогою CASE-засобу ще не повністю відповідає фізичному проектуванню бази даних, оскільки цю модель необхідно реалізувати (імплементувати) у цільову СУБД, і там зробити відповідні налаштування для подальшого ведення бази даних.

AllFusion ERwin Data Modeler

І концептуальній, і логічній моделі даних відповідає один той самий режим програми (опція Logical) з однаковим набором інструментів і нотацією моделі.

Приймається, що на рівні концептуальної моделі зображуються сутності в режимі, коли їх атрибути відключені, при цьому допускаються зв’язки «багато-до-багатьох» без застосування опції

Resolve Many To Many.

Дозволяє отримати фізичну модель бази даних з логічної автоматично при виборі конкретної СУБД і переході в режим роботи програми, який називається Physical.

Фізична модель бази даних в ERwin – це проектне рішення для реалізації логічної моделі бази даних на конкретній СУБД.

Компоненти інфологічної моделі

сутності,

їх атрибути

зв’язки

Суть будь-якої моделі полягає у відображенні того факту, що сутності вступають у зв’язки між собою, а атрибути належать сутностям.

Сутності

Неформально сутності – це об’єкти або процеси, які існують в рамках певної предметної області.

Наприклад, в якості сутностей можуть виступати люди, міста, середовища, події.

Сутність – це частина реального світу, яку можна виміряти, або концепція, яку не можливо виміряти.

В рамках методології семантичного моделювання сутність є основним поняттям, навколо якого і будується вся методика

Формальні означення поняття сутності

Сутність (entity) – це уявне або існуюче явище чи об’єкт, який має сенс в даній предметній області, інформацію про який необхідно зберігати або виясняти (Р.Баркер).

Сутність – це інформаційний контейнер в першій нормальній формі, який зберігає фіксований набір атрибутів, може існувати в екземплярах і являється реляційною абстракцією деякої концепції реального світу.

Сутність – це клас однотипних об’єктів, інформація про які повинна враховуватись в моделі. Ці об’єкти повинні мати екземпляри, які відрізняються один від одного і які допускають однозначну ідентифікацію.

Супутні означення поняття сутності

Екземпляр сутності (entity instance)

це конкретний представник даної сутності. Екземпляри сутності повинні бути різними, тобто сутності повинні мати деякі властивості, значення яких є унікальними для кожного екземпляра.

Ключ сутності – це ненадлишковий набір атрибутів, значення яких в сукупності є унікальними для кожного екземпляра сутності. Ненадлишковість полягає в тому, що видалення будь-якого атрибута з ключа порушує його унікальність.

Означення атрибутів сутностей

Атрибут сутності – це поіменована характеристика, яка являється деякою властивістю сутності. Рекомендується називати атрибут за допомогою іменника в однині.

Атрибутом називається базова одиниця інформації про екземпляр сутності, яка оцінює цей екземпляр кількісно чи якісно, ідентифікує, класифікує або виражає його стан.

Атрибут сутності – це властивість сутності, яка залежить лише від цієї сутності і може мати лише одне значення в певний момент часу. Тому Імена атрибутів рекомендується робити унікальними в рамках усієї ER- моделі (за правилом «один факт – в одному місці»).

Означення зв’язку між сутностями

Зв’язок – це іменована, значуща асоціація між двома сутностями або сутності з собою (Р.Баркер).

Зв’язок являється логічним співвідношенням між сутностями. Кожен зв’язок повинен іменуватись дієсловом або фразою, в якій міститься дієслово (Relationship Verb Phrase).

Зв’язок – це деяка асоціація між декількома сутностями. Іншими словами, зв’язок являє собою з’єднання між двома або більше сутностями і, як правило, виражається дієсловом.

Соседние файлы в папке Системи СУБД