Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
30
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
177.66 Кб
Скачать

Варіанти індивідуальних завдань

1. Створити клас – вектор, який має у закритій частині вказівник на дані цілого типу та кількість елементів. Визначити конструктор, деструктор, функції виведення елементів вектора, обчислення довжини вектора, додавання, віднімання, скалярного добутку векторів.

2. Створити клас – матриця, який у закритій частині містить вказівник на дані цілого типу, кількість рядків, стовпців. Визначити конструктор, деструктор, функції виведення матриці, отримання значення елемента за індексами [і][j], множення матриці на число, додавання, віднімання та множення матриць.

3. Створити клас – дата з полями у закритій частині: день (1-31), місяць (1-12), рік (ціле число). Визначити конструктор, деструктор, функції зміни дня, місяця і року, отримання значень дня, місяця і року, функції виведення за зразками: “15 січня 2012 р.” і “15.01.2012”. Функції зміни значень полів класу повинні перевіряти коректність параметрів, що задаються.

4. Створити клас – час з полями у закритій частині: година (0-23), хвилини (0-59), секунди (0-59). Визначити конструктор, деструктор, функції зміни часу, функції отримання значень години, хвилини і секунди, функції виведення за зразками: “16 годин 18 хвилин 3 секунди” і “16:18:3”. Функції зміни значень полів класу повинні перевіряти коректність параметрів, що задаються.

5. Створити клас – прямокутник. У закритій частині описати поля – висоту і ширину. Визначити конструктор, деструктор, функції зміни значень полів та отримання їхніх значень, обчислення площі, периметру, виведення полів класу. Функції зміни значень полів класу повинні перевіряти коректність параметрів, що задаються.

6. Створити клас – велике ціле число, яке не може бути зображене одним значенням вбудованих типів і умовно може бути утворене з декількох таких значень. У закритій частині визначити поля – вказівник на дані цілого типу та кількість елементів. Визначити конструктор, деструктор, функції введення, виведення, додавання, віднімання та порівняння великих цілих чисел.

7. Створити клас – двозв’язний список. Визначити конструктор, деструктор, функції додавання елемента до початку(кінця) списку, вилучення елемента зі списку, сортування списку, виведення елементів списку від початку і від кінця, пошуку у списку заданого елемента.

8. Створити клас – однозв’язний список. Визначити конструктор, деструктор, функції додавання елементів до списку, вилучення елементів зі списку, сортування списку, виведення елементів списку від початку.

9. Створити клас – коло. У закритій частині описати поля – координати центру та радіус. Визначити конструктор, деструктор, зміни значень полів і отримання їхніх значень, виведення полів класу, обчислення площі та довжини кола. Функції зміни значень полів класу повинні перевіряти коректність параметрів, що задаються.

10. Створити клас – ціле число. У закритій частині визначити поля – система числення і рядок символів, що відповідає числу. Визначити конструктор, деструктор, функції зміни значень полів і отримання їхніх значень, функції переведення числа у десяткову систему, переведення введеного десяткового числа у задану систему числення.

11. Створити клас – квадрат з полями у закритій частині: координати головної діагоналі. Визначити конструктор, деструктор, функції зміни значень полів і отримання їхніх значень, функції обчислення довжини сторони квадрата, площі, периметру. Функції зміни значень полів класу повинні перевіряти коректність параметрів, що задаються.

12. Створити клас – стек. Визначити конструктор, деструктор, функції для введення елемента до стеку та вилучення елемента зі стеку, обчислення кількості елементів у стеку, мінімального та максимального елемента.

13. Створити клас – рядок символів. У закритій частині описати вказівник на символьний тип (на початок рядка). Визначити конструктор, деструктор, функції введення-виведення рядка, конкатенації, порівняння рядків, перевірки входження підрядка у рядок.

14. Створити клас – квадратна матриця. У закритій частині описати поля: розмір матриці та вказівник на її початок в області динамічної пам’яті. Визначити конструктор та деструктор. Розробити функції для введення та виведення значень елементів матриці, обчислення сліду матриці (суми елементів головної діагоналі), суми елементів вище та нижче головної діагоналі.

15. Створити клас – множина цілих чисел. У закритій частині описати вказівник на цілий тип (на елементи множини). Визначити конструктор, деструктор, функції введення множини, виведення вмісту множини, об’єднання, різниці та перетину множин.

16. Створити клас – вектор, який має у закритій частині вказівник на дані дійсного типу та кількість елементів. Визначити конструктор, деструктор, функції введення-виведення елементів вектора, пошуку мінімального та максимального елементів, сортування за зростанням та спаданням значень елементів векторів.

17. Створити клас – дата з полями у закритій частині: день (1-31), місяць (1-12), рік (ціле число). Визначити конструктор, деструктор, функції зміни дня, місяця і року, читання дня, місяця і року, виведення за зразками: “15/01/2012 р.” і “2012-01-15”, збільшення значення дати на 1 день. Функції зміни значень полів класу повинні перевіряти коректність параметрів, що задаються.

18. Створити клас – час з полями у закритій частині: година (0-23), хвилини (0-59), секунди (0-59). Визначити конструктор, деструктор, функції зміни часу, функції отримання значень години, хвилини і секунди, функції виведення за зразками: “16:18:03” і “04:18:03 PM”, функції для збільшення значення часу на 1 секунду, 1 хвилину та 1 годину. Функції зміни значень полів класу повинні перевіряти коректність параметрів, що задаються.

19. Цифровий лічильник – це змінна з обмеженим діапазоном, який скидається у початкове значення, коли її цілочислове значення досягає заданого максимуму. Приклади: цифровий годинник, лічильник електроенергії. Створити клас такого лічильника. Визначити конструктор, деструктор, функції задання максимального і мінімального значень, збільшення значення лічильника на 1, отримання поточного значення.

20. Створити клас – дріб (раціональне число, що є відношенням двох цілих чисел). Визначити конструктор, деструктор, функції додавання, віднімання, множення і ділення дробів.

21. Створити клас – трикутник. У закритій частині описати поля – довжини сторін. Визначити конструктор, деструктор, функції зміни значень полів і отримання їхніх значень, виведення елементів класу, функції обчислення площі, периметру та кутів. Функції зміни значень полів класу повинні перевіряти коректність параметрів, що задаються.

22. Створити клас – поліном. У закритій частині визначити поля – степінь полінома та вказівник на дані дійсного типу (масив коефіцієнтів). Визначити конструктор, деструктор, функції введення та виведення коефіцієнтів полінома, обчислення значення полінома для заданого аргументу, додавання та віднімання поліномів.

23. Створити клас – ціле число. У закритій частині визначити поле – значення цілого типу. Визначити конструктор, деструктор, функції зміни поля і отримання його значення, функції перевірки, чи число є простим, додавання та віднімання, множення та цілочислове ділення чисел.

24. Створити клас – дійсні числа. У закритій частині описати поле – значення дійсного типу. Визначити конструктор, деструктор, функції зміни поля і отримання його значення, функції поділу числа на цілу та дробову частини, формування дійсного числа з двох цілих, що відповідають цілій та дробовій частинам (у форматі з фіксованою крапкою).

25. Створити клас – множина цілих чисел. У закритій частині описати поле – вказівник на цілий тип (елементи множини). Визначити конструктор, деструктор, функції введення множини, виведення вмісту множини, перевірки чи одна множина є підмножиною (надмножиною) другої, чи дві множини є тотожними.

26. Створити клас – черга. Визначити конструктор, деструктор, функції для введення елемента до черги та вилучення елемента з черги, обчислення кількості елементів у черзі, суми та добутку елементів.

27. Створити клас – рядок символів. У закритій частині описати вказівник на символьний тип (на початок рядка). Визначити конструктор, деструктор, функції введення-виведення рядка, порівняння рядків на рівність/нерівність, більшість/меншість.

28. Створити клас – матриця, який у закритій частині містить вказівник на дані дійсного типу, кількість рядків та стовпців. Визначити конструктор, деструктор, функції для зміни та виведення елементів матриці, пошуку мінімального та максимального елементів, обчислення суми елементів матриці.

Соседние файлы в папке Операційні системи Зербіно Д.Д.