Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак ЧОРНОГО / записка Саша.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
266.66 Кб
Скачать

16.Заходи по охороні праці.

Головними завданнями служби охорони праці являються організація роботи по ліквідації причин виробничого травматизму в організаціях і підприємствах, що здійснюють контроль за роботою виробничих та технічних служб організацій і підприємств по покращенню умов праці, удосконаленню техніки безпеки і засобів захисту на основі широкого впровадження досягнень науки і техніки та підвищення культури виробництва. Служба охорони праці комплектується, як правило, робітниками з вищою та середньою технічною освітою, що мають стаж інженерної роботи в будівництві або на підприємствах будівельної індустрії не менше трьох років. За виконання правил техніки безпеки відповідає головний інженер підприємства.

В номенклатуру заходів по охороні праці входять такі, виконання яких призводить до покращення умов праці та запобіганню травматизму.

Всі працівники служби технічної експлуатації повинні неухильно дотримуватись правил техніки безпеки, охорони праці і протипожежного захисту при ремонті та експлуатації будівель і споруд.

Керівники служби експлуатації відповідають за всі нещасні випадки, що сталися з робітниками під час роботи, а також з мешканцями і перехожими, що сталися внаслідок порушення правил виконання робіт. Щорічно керівники служби технічної експлуатації повинні перевіряти знання правил техніки безпеки всього обслуговуючого персоналу. Особи, які незадовільно знають ці правила не допускаються до роботи. Обслуговуючий персонал допускають до роботи тільки після ввідного загального інструктажу з техніки безпеки та інструктажу безпосередньо на робочому місці. Ввідний інструктаж і інструктаж на робочому місці оформляють документально записом у журналі по техніці безпеки.

При проведенні ремонтних робіт всі робітники ремонтної бригади повинні забезпечуватися спецодягом, необхідними засобами для безпечного виконання робіт. Всі роботи виконуються згідно ПВР під наглядом майстра або головного інженера.

При виконанні робіт по догляду і ремонту будівель на висоті (верхолазні роботи) у небезпечних положеннях робітників забезпечують запобіжними поясами. До роботи на висоті допускають тільки осіб, які досягли 18-річного віку, навчені правил техніки безпеки і пройшли медичний огляд. Роботи ведуться з спеціальних драбин.

При випробуванні санітарно - технічних систем необхідно попередньо перевірити всю установлену арматуру, кріплення з'єднань, згонів і надійність встановлених тимчасових заглушок. Недопустиме перевищення нормативного тиску відповідно з технічними умовами, а також виконання робіт по усуненню дефектів в системі, коли вона знаходиться під тиском. При гідравлічних випробуваннях необхідно користуватись тільки перевіреними манометрами.

При газозварювальних роботах ацетиленовий генератор установлювати на відстані не менше 10м від місця виконання робіт. При електрозварювальних роботах підключення апарату до мережі повинен виконувати тільки електромонтер. Зварник повинен працювати в комбінезоні з рукавицями в шкіряному взутті і користуватися закритими захисними окулярами.

Для безпечного виконання всіх будівельно - монтажних і ремонтних робіт, які ведуться вище 1м над рівнем землі, перекриття поверху або іншої основи, необхідно використовувати риштування, підмостки і інші засоби (люльки, вишки, драбини). Риштування всіх систем монтують на спланований і утрамбований майданчик поетапно в послідовності, яка передбачена робочим проектом і ПВР, під керівництвом відповідальної особи. Збирання риштувань починається від кута будівлі і ведеться ярусами на всю довжину секції, що монтується чи ремонтується. Поблизу проїздів риштування встановлюють на відстані не менше 0,6м від габариту транспортних засобів. Розбирання проводять в зворотній послідовності, коли з настилів зняті всі матеріали та інструменти.

Всі риштування і підмостки після їх монтажу приймаються по акту, стан їх строго контролюється в процесі експлуатації не рідше, ніж через кожні 10 днів.

При використанні риштувань або підмосток необхідно перевіряти їх міцність, стійкість, слідкувати за станом всіх конструкцій, в тому числі з'єднань, кріплень, настилів і огороджень. Підмостки обладнуються перилами висотою 1м, які складаються з поручня, проміжної і бортової дощок висотою не менше 150мм. Прорізи в настилі риштувань або підмосток для виходу з драбин огороджують з трьох сторін. Кут нахилу драбин не повинен перевищувати 60° до горизонтальної поверхні. Робочий настил повинен знаходитись від стін на відстані 50мм при кам'яній кладці, 150мм при зовнішніх оздоблювальних роботах і 100мм при внутрішніх штукатурних роботах. Зазори необхідно закривати з'ємними дошками.

Настили риштувань і підмосток систематично потрібно очищати від сміття і залишків матеріалу, а в зимовий час від снігу і льоду. Забороняється використовувати драбини і приймальні площадки риштувань для складування та монтажу.

Риштування в місцях проходів в будівлю повинні мати захисні дашки, які відступають від стіни на 1,5 м, і влаштовуються під кутом 20° до горизонту, і бічну суцільну обшивку для захисту людей від падіння зверху різних предметів.

При використанні підвісних люльок і вишок необхідно проводити їх статичне і динамічне випробування. Люльки підвішуються до консолей, які встановлюються на даху будівлі з допомогою вантажних і запобіжних канатів. Консолі повинні опиратися на стіни через прокладки, опирання на карнизи не допускається. Люльки повинні мати настил, огородження з чотирьох сторін висотою 1,2м.

Правилами техніки безпеки забороняється використання люльок і вишок для виконання зварних робіт. В цьому випадку вони повинні обладнуватись пристроями, які забезпечать їх електрозахист і заземлення. При експлуатації люльок входити і виходити з них можна лише, коли люлька знаходиться на землі. Використовувати для цього віконні пройоми, балкони і дахи забороняється. Ухил площадки допускається не більше 3° в будь-яку сторону. Робота на люльках і вишках при швидкості вітру більше 10м/с і під час грози забороняється.

Майже 10% всіх нещасних випадків пов'язано з виконанням земляних робіт. Основними причинами їх виникнення є: відсутність або недостатнє кріплення грунтів; перевищення критичної висоти розробки грунту без кріплень; скочування по відкосу грунту або каміння на працюючих в котлованах і траншеях; рух транспортних засобів і механізмів в межах призми руйнування; недотримання безпечних способів навантаження грунту в транспортні засоби; недостатні спостереження за безпечним станом забою, особливо в туман і нічний час; можливі падіння людей по відкосу в зимовий період внаслідок його обледеніння;

Виконання земляних робіт в зоні розташування діючих підземних комунікацій допускається тільки з письмового дозволу організації, яка відповідає за експлуатацію цих комунікацій, під безпосереднім керівництвом виконавця робіт або майстра, а в місцях розташування діючих електричних кабелів або діючих газопроводів, крім того, - в присутності представників організації, яка експлуатує ці кабелі або робітників газового господарства. Грунт біля електрокабелів і підземних комунікацій розробляють, як правило, вручну лопатою, без різких ударів і під наглядом майстра або виконавця робіт.

При виявленні на території підземних комунікацій, шкідливих газів, боєприпасів земляні роботи в цих місцях зупиняють, робітників терміново вивозять, а місця розміщення підземних комунікацій позначають на місцевості відповідними знаками або надписами.

Котловани і траншеї, які розробляються на вулицях, проїздах, в дворах населених пунктів, де відбувається рух людей або транспорту, повинні бути огороджені захисними огородженнями, на яких необхідно встановити попереджувальні надписи або знаки, а в нічний час - сигнальне освітлення. Місця проходу людей через траншеї обладнуються перехідними містками.

Риття котлованів і траншей з вертикальними стінками без кріплень в грунтах вище рівня ґрунтових вод і при відсутності поблизу підземних комунікацій допускається на глибину не більше: 1м - в насипних, піщаних і крупно уламкових грунтах; 1,25м - в супісках; 1,5м - в суглинках і глинах. Грунт, вийнятий з траншей і котлованів, розташовується на відстані не менше 0,5м від бровки виїмки. Розробка грунту „підкопом" не допускається.

Для котлованів і траншей глибиною до Зм використовують інвентарні кріплення, виконані по типовим проектам, а для виїмок глибиною більше Зм встановлюють кріплення по індивідуальних проектах, затверджених головним інженером. При встановленні кріплень верхня частина їх повинна виступати над бровкою не менше ніж на 15см.

При розробці виємок і видаленні грунту з допомогою баддей необхідно встановлювати захисні навіси або дашки для укриття робітників.

Безпечна, безаварійна робота при утриманні та використанні технічної дільниці забезпечується:

  • при правильній організації виконуваних робіт;

  • за рахунок систематичного контролю знань з техніки безпеки і охорони праці;

  • за рахунок організації медичного догляду за станом здоров'я працівників;

за рахунок використання необхідних засобів захисту (спецодягу).

При експлуатації і ремонті будівель і споруд забороняється:

  • починати будь-які роботи без відповідного дозволу;

  • працювати несправними інструментами та установками;

  • залишати без нагляду обладнання, що працює;

  • залишати по закінченні роботи під напругою силову і освітлювальну електромережу;

  • загромаджувати доступ до засобів пожежегасіння, на горище і в підвали, в сходові клітки, до шляхів евакуації людей;

  • проводити будь-які роботи на висоті при швидкості вітру більше 15м/с, ожеледиці, дощі, снігу, тумані, грозі;

  • пристосовувати горищні приміщення, сходові клітки під склади;

  • виконувати будь-які перепланування приміщень і зведення споруд без узгодження з відповідними комісіями.

Соседние файлы в папке курсак ЧОРНОГО