Скачиваний:
40
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
144.38 Кб
Скачать

11.3.2. Шум, вібрація в виробничих приміщеннях

Гігієнічні досліди дозволяють встановити, що шум і вібрація погіршують умови праці і впливають шкідливо на організм людини. При довготривалій дії шуму на організм людини виникають небажані явища: понижується зір, слух, підвищується кров’яний тиск, понижується уважність і т. д. Вібрація також діє шкідливо на організм людини: вона може бути причиною функціональних розладів нервової і серцево-судинної систем, а також опорно-рухливого апарату. Джерелом шуму і вібрації в машзалі є працююча турбіна, генератор, електродвигуни насосів. При дії шуму на організм людини зменшується гострота зору, увага, погіршується слух, підвищується кров’яний тиск.

11.4. Пожежна безпека

11.4.1. Машинні зали

Машинні зали експлуатуються згідно з вимогами ПТЗ та правил пожежної безпеки в компаніях, на підприємствах та в організаціях енергетичної галузі України НАПБ В.01.034-99/( ГДК 34.03.303.-99) . В них дотримується протипожежний режим, встановлений місцевою інструкцією з пожежної безпеки.

Машинні зали обладнані стаціонарними системами охолодження ферм покриття.

Освітлювальна та силова електромережа машзалу відповідає вимогам ПУЭ.

Первинні засоби пожежогасіння (відмітка 0м. : пінні та водяні вогнегасники місткістю 10 л.–4шт. повітряно-пінні вогнегасники пересувні ВПП-100– 1шт. порошкові вогнегасники ВП-5, ВП-5а, ВП-9.–2шт. ящик з піском місткістю 0,5м3. – 2шт.;відмітка 8-12м.: пінні та водяні вогнегасники місткістю 10 л.–2шт.; вуглекислотні ВВК-25, ВВК-80.–1шт.; порошкові вогнегасники ВП-5, ВП-5а, ВП-9.–2шт.;порошковий вогнегасник ВП-100– 1шт.; ящик з піском місткістю 0,5м3. – 1шт.) розташовуються в машзалі на освітлених легкодоступних місцях, і так, щоб не перекривати проходів і

проїздів.

Забороняється перекривати доступ до первинних засобів пожежогасіння та пожежних гідрантів.

Первинні засоби пожежогасіння передаються оперативним персоналом зміни в повному комплекті, про що робиться запис в оперативному журналі.

Паління в машинних залах категорично забороняється.

Пролиті горючі та змащувальні рідини в машинному залі негайно прибираються й підлога витерта насухо.

Сміття, демонтовані деталі та інше, що загромаджує проходи та проїзди, в кінці зміни прибирається й вивозяться у спеціально відведені місця.

Промаслені ганчірки зберігаються в спеціальних металевих ящиках об'ємом не більше 0,5 м3 з написом "Для ганчір'я". Ящики встановлюються на основних відмітках обслуговування. Вони періодично очищаються, їх вміст вивозитися з машзалу у спеціально відведені місця.

При виникненні пожежі в машзалі або на допоміжному обладнанні, що загрожує нагріву несучих металевих конструкцій покриття, вжиті заходи щодо охолодження з дотриманням вимог безпеки персоналу.

Вказані заходи передбачаються в оперативному плані гасіння пожежі

11.4.2. Котельні установки

Улаштування котельних установок відповідає технічним вимогам з вибухобезпеки.

Перед пуском котла після монтажу, ремонту або довгострокової зупинки (більше 3 діб) перевіряється (випробовується) і підготовлюються до роботи усі допоміжні механізми, засоби захисту, управління, вимірювання, блокування, зв'язку і систем пожежогасіння повітропідігрівників з пуском води через контрольний дренаж.

Пуск обладнання і розпалювання котла проводиться під керівництвом посадової особи, яка має досвід його пуску та експлуатації.

Забороняється розпочинати операції з розпалювання котла в таких випадках:

- технологічне обладнання має дефекти, що не дозволяють забезпечити нормальний режим, а також можуть викликати пожежу;

- не працюють контрольно-вимірювальні прилади (в тому числі й реєстру вальні), які визначають основні параметри роботи котла;

- якщо є неполадки в ланцюгах управління, а також технологічних захистах і блокуваннях, які діють на зупинення котла;

- не закінчені ізоляційні роботи й не зняті будівельні риштування;

- не забезпечений нормальний режим у мережі протипожежного водопостачання і не готові засоби пожежогасіння.

Перед розпалюванням (після згасання факела й після зупинки котла) топка й газоходи, включаючи рециркуляційні, є провентильовані згідно з вимогами ПТЕ й місцевої експлуатаційної інструкції.

При вентиляції запірні й регулювальні апарати встановлюють в таке положення, яке забезпечує попередження утворення не вентильованих (застійних) зон у топці, газоходах, повітропроводах і пальниках, а також попереджає попадання вибухонебезпечної суміші в систему котла.

Газопровід до котла продувють через спеціальні свічки. Час продувки газом відрізків газопроводів визначається місцевими експлуатаційними інструкціями, при цьому вміст кисню в газі не повинен перевищувати 1%.

Забороняється запалювати газ, який випускається через продувальні свічки.

Забороняється при пускових операціях і продувці газопроводів проведення у цій зоні зварювальних та інших вогневих робіт.

Для попередження попадання конденсату природного газу в котли вживаються організаційні й технічні заходи. Пристрої для збору та випуску конденсату із газопроводів відповідають вимогам вибухо- та пожежобезпеки.

Персонал строго контролює забезпечення встановленого паливного режиму котельних установок, що забезпечує безпеку роботи.

При одержанні сигналу про загоряння відкладень у газоході (повітропідігрівачі) котла:

- повідомляється старшому зміни про виникнення загоряння у газоході або повітропідігрівачі;

- зупиняється котел;

- відкривається засувка подачі води в стаціонарну установку пожежогасіння повітропідігрівача або подати насичену пару в газохід котла (при наявності скляних повітропідігрівачів).

Якщо температура за повітропідігрівачем буде продовжувати рости, необхідно діяти відповідно до оперативного плану пожежогасіння.

У разі виникнення пожежі в котельному відділенні котел негайно має бути зупинений, якщо вогонь або продукти згоряння загрожують життю обслуговуючого персоналу або є безпосередня загроза пошкодження обладнання, ланцюгів управління і захистів котла.

При пожежі в приміщенні котельного цеху негайно викликати пожежну охорону й відключити ділянки газопроводу й мазутопроводу, які знаходяться в зоні безпосередньої дії вогню або високих температур.

Всередині котельних відділень на вхідних засувках, напірних і зворотних лініях мазутопроводів і газопроводів вивішені таблички "Закрити при пожежі".

Забороняється захаращувати підходи до вказаних засувок деталями обладнання й іншими матеріалами.

На мазутопроводах і газопроводах застосовується тільки стальна арматура з ущільнювальними кільцями з матеріалу, котрий при терті й ударах не дає іскроутворення.

Мазут, що розлився або протік через порушення щільності сальників арматури, форсунок або трубопроводів, необхідно присипати піском і негайно прибрати. Місця, де був пролитий мазут, - добре протерти.

На мазутопроводах і паропроводах застосовується і експлуатується тільки негорюча теплоізоляція.

При попаданні в аварійних випадках масла або мазуту на теплоізоляцію гарячих трубопроводів слід негайно вжити заходів щодо усунення горючих рідин з теплоізоляції.

У цих випадках ділянки теплоізоляції очисчаються гарячою водою або парою, а якщо це не допомагає (в разі глибокого проникнення в ізоляцію), дана ділянка теплоізоляції повинна бути повністю замінена.

Періодично, але не менше 1 разу в півроку, проводиться візуальний огляд стану теплової ізоляції трубопроводів, обладнання і бункерів. Виявлені порушення відмічаються в журналі дефектів і неполадок з обладнанням.

Особливої уваги потребують місця, де є відшарування теплової ізоляції трубопроводів з високою температурою теплоносія, оскільки попадання на них горючих рідин та проникнення їх у теплоізоляцію приводить до самозагоряння.

Забороняється проводити зварювальні й інші вогненебезпечні роботи на діючому вибухо- і пожежонебезпечному обладнанні котельних установок.

Усі вогненебезпечні роботи на обладнанні котельних установок проводяться тільки з оформленням нарядів, з урахуванням вимог .

При виконанні вогневих робіт у приміщенні котельного відділення спалимі конструкції та обладнання в радіусі 5м очищені від відкладень пилу і надійно захищені (металевим екраном, азбестом або змочені водою), а також вжиті заходіи проти розлітання іскор і попадання їх на інші спалимі конструкції, розташовані нижче площадки й поверхи.

З метою підвищення надійності мазутопроводи в будівлях виконують з посилених стальних безшовних труб підвищеного класу з мінімальною кількістю фланцевих з'єднань на тиск відповідно Рy = 1,6 МПа (16 кгс/см 2); 4МПа (40 кгс/см 2); 6,4 МПа (64 кгс/см2) і 8,0 МПа (80 кгс/см2) при температурі до 200°С. При вимушеному застосуванні .фланцевих з'єднань використовуються фланці типу "шип-паз" або інші подібні, а поверхня фланцевих з'єднань і арматура діаметром Дy = 50 мм і більше закривається кожухами для виключення можливого фонтанування.

Мазутопроводи експлуатуються і випробовуються за спеціальними вимогами.

Забороняється прокладка й експлуатація мазуто- і газопроводів нижче нульової відмітки обслуговування головного корпусу електростанції.

Усі трубопроводи в котельному відділенні мають розпізнавальне фарбування і кольорові кільця в залежності від властивостей речовини, яка транспортується, відповідно до діючих державних стандартів, а в приміщеннях і на обладнанні є знаки безпеки. Усі газопроводи пофарбовані в жовтий, а мазутопроводи - в коричневий розпізнавальний колір.

Резервний комплект мазутних форсунок, попередньо перевірений на стенді, зберігається на спеціальному стелажі поряд з відповідним котлом.

Замінені форсунки очищають в спеціально відведеному і обладнаному місці, яке має первинні засоби пожежогасіння. Пролитий мазут негайно прибирається.

Соседние файлы в папке Атестаційна робота Автоматизація паливо-повітряного тракту котлоагрегату 09.12.2013 Шендюк