Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
192 Кб
Скачать

§ 9.1. Аналіз кредитоспроможності позичальника

даний фрагмент аналізу здійснюють не тільки комерційні ьанки, які стикаються з необхідністю прийняття рішень відносно можливостей та умов надання кредиту потенційному позичальнику, а й будь-які підприємства при встановленні умов розрахункових операцій із своїми покупцями, коли вивчається можливість реалізації продукції з відстрочкою платежу. Це обумовлено тим, що процес кредитування (без залежності від того, хто його здійснює) пов2язний з дією різноманітних факторів ризику, здатних призвести до непогашення кредиту і відсотків по ньому. До факторів, що залежать від клієнта, відносяться характер кредитної угоди та кредитоспроможність.

Характер кредитної угоди диктується репутацією позичальника та його потребами в обсязі кредиту, його строках, засобах забезпечення повернення.

Кредитоспроможність – це спроможність клієнта в повному обсязі і у визначений кредитною угодою термін розраховуватися за своїми борговими зобов’язаннями. Кредитоспроможність пов’язана із платоспроможністю. Платоспроможність характеризується своєчасністю погашення всіх видів боргів, в тому числі кредитів і позик, і тому є більш широким поняттям, ніж кредитоспроможність.

Між платоспроможністю і кредитоспроможністю є одна суттєва відмінність. Підприємство погашає свої боргові зобов’язання за рахунок вільних грошових коштів на рахунках. Погашення позичкової заборгованості можливе і за рахунок (не первинних) джерел:

  • виручки від реалізації заставного майна;

  • коштів поручителів і гарантів;

  • коштів страхових товариств;

  • коштів депозитного вкладу.

Реалізуючи принцип забезпеченості повернення кредитів і позик, кредитор розраховує (навіть при низькій платоспроможності позичальника) на повне або хоча б часткове погашення позичкової заборгованості за рахунок вторинних джерел.

Кредитоспроможність позичальника характеризується:

  • репутацією позичальника, яка визначається своєчасністю розрахунків по раніше отриманим кредитам, якісністю наданих звітів, відповідальністю та компетенцією керівництва;

  • поточним фінансовим станом і здатністю виробляти конкурентоспроможну продукцію;

  • можливістю при необхідності мобілізувати грошові кошти з різних джерел;

  • доходністю підприємства, яка обумовлює його можливість сплачувати відсотки за кредит при здійсненні нормальної фінансової діяльності;

  • метою використання кредитних ресурсів;

  • сумою кредиту, яка оцінюється виходячи з проведення позичальником заходів по визначенню ліквідності балансу, співвідношення між власними і залученими коштами;

  • погашення кредиту, вивчення якої здійснюється шляхом аналізу повернення кредиту за рахунок реалізації матеріальних цінностей, надання гарантій, використання заставного права;

  • забезпеченістю кредиту з точки зору визначення прав кредитора брати в заставу під видану позичку активи підприємства, включаючи цінні папери [2, с. 400-401].

Схематично процес оцінки комплекса умов, визначаючих кредитоспроможність позичальника, можна відобразити наступним чином:

Умови оцінки позичальника

Метою аналізу кредитоспроможності є оцінка результатів фінансової діяльності позичальника, на підставі якої кредитор приймає рішення щодо можливості надання кредиту або припинення кредитних відносин з даним клієнтом.

Досягнення мети реалізується через вирішення наступних задач:

  • вивчення фінансового положення клеєна;

  • попередження втрат кредитних ресурсів в результаті неефективної роботи позичальника;

  • стимулювання суб’єктів господарювання в підвищенні ефективності своєї фінансово-господарської діяльності [3, с. 136-137].

Основними джерелами інформації для оцінки кредитоспроможності підприємства є баланс та інші форми бухгалтерської звітності на декілька звітних дат.

До комплекту бухгалтерської звітності підприємства входять:

  • Форма № 1 – Бухгалтерський баланс;

  • Форма № 2 – Звіт про фінансові результати;

  • Форма № 3 – Звіт про рух грошових коштів;

  • Форма № 4 – Звіт про власний капітал.

Аналіз кредитоспроможності підприємства за його балансом здійснює кредитний інспектор; він вивчає також і іншу доступну інформацію про потенційного позичальника і робить попередній висновок про можливість надання йому кредиту.

Здатність потенційного позичальника-юридичної особи своєчасно гасити позичку визначається на основі бухгалтерського балансу на декілька звітних дат. Це необхідно для того, щоб виявити можливі зміни фінансового положення підприємства в динаміці. Крім того, аналіз балансу дозволяє визначити, який обсяг коштів має в своєму розпорядженні підприємство і який по величині кредит ці кошти забезпечують.

При дослідженні активу балансу рекомендують звернути увагу на наступні обставини:

  • У випадку застави основних засобів, виробничих запасів, готової продукції, інших запасів і витрат право власності заставника на вкладені цінності повинно підтверджуватися включенням їх вартості до складу відповідних балансових статей.

  • Залишок коштів на поточному рахунку повинен відповідати даним банківської виписки на звітну дату.

  • При аналізі дебіторської заборгованості необхідно звернути увагу на строки її погашення, оскільки надходження боргів може стати для позичальника одним з джерел повернення кредиту.

При вивченні пасивної частини балансу особливу увагу слід приділити дослідженню розділів, що відображають стан залучених коштів.

  • Проаналізувати кредитні угоди по тим позичкам, заборгованість по яким відображена у балансі, і впевнитися, що вона не є простроченою.

  • Наявність простроченої заборгованості по кредитам інших банків є негативним фактором і свідчить про недоліки в роботі позичальника, які, можливо, планується компенсувати за допомогою нового кредиту.

  • Необхідно проконтролювати, щоб запропонована в якості забезпечення застава не була заставлена іншому банку.

  • Оцінюючи стан кредиторської заборгованості, слід впевнитися, що позичальник має змогу розраховуватися з кредиторами.

Однак аналіз балансу дає лише загальне уявлення про кредитоспроможність. Тому для розрахунку якісних показників кредитоспроможності використовують дані оперативного обліку, фінансового планування, відомості, що накопичуються в банках, в статистичних органах, дані анкет клієнтів, інформацію постачальників, результати обробки даних обстеження за спеціальними програмами, відомості спеціальних бюро по оцінці кредитоспроможності суб’єктів господарювання [2, с.408-409].

Викладені вище умови оцінки кредитоспроможності підприємства визначають зміст способів її оцінки. До їх числа відносять:

  1. Фінансові коефіцієнти, які дають можливість оцінити фінансовий стан і ефективність роботи підприємства.

  2. Аналіз грошового потоку, який дає змогу виявити тенденції та сезонну потребу підприємства в грошових ресурсах.

  3. Оцінка ділового ризику, яка уможливлює визначення рівня впливу на підприємство ризику, пов’язаного з діловим середовищем [4, с.264].

Оцінювання кредитоспроможності позичальника виконується у два етапи:

    1. визначення показників, які характеризують фінансовий стан підприємства;

    2. оцінювання та узагальнення показників і визначення класу надійності позичальника.

Соседние файлы в папке ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ Навчальний посібник ----- м. д. БІЛИК О. В. ПАВЛОВСЬКА Н. М. ПРИТУЛЯК Н. Ю. НЕВМЕРЖИЦЬКА