Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Радіовимірювання / nedostup(21-26,28-30)

.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
125.8 Кб
Скачать

21

Для зручності вимірювання опору використовують схеми із одним приладом: з однією шкалою і стрілкою. Для прямих вимірювань опорів в діапазоні від 10-5 до 10-9Ом можна використати магнітоелектричні омметри та мегометри, а для більших опорів(до 1014…1015Ом)електронні мегометри та тераомметри. Ці прилади мають здебільшого дуже нерівномірну шкалу з кінцевою відміткою ∞(безмежність).

Схема послідовного включення омметра до Rx

Як бачимо використовується один механізм.

Схема паралельного включення омметра до RX

Недолікамо є те, що шкали є нелінійними, але в області ∞ є лінійними.

Основною перевагою є простота схеми та зручність використання.

22

Схема логометра

В колі схема логометра: дві з’єднані механічно котушки в точці А підключаються до джерела живлення, зліва підключаємо Rx справа Rp. За допомогою Rв ми встановлюємо діапазони вимірювання 10 Ом-1012…1014Ом. У логометрів дуже великий діапазон вимірювання. Кут відхилення стрілки у логометрі визначається

Позитивна характеристика: в межах 10-30% - не втрачає свою якість.

Негативна характеристика: нелінійна шкала, внаслідок цього виникає неточність.

25

Використовуємо для визначення тангенса кута втрат діалектрика втратність , тобто цим мостом можна вимірювати як ємності, так і добротність або добротності.

26 міст максвела. Ємнісно індктивний

Реактивність двох видів створюється конденсатором С1 змінюється фаза. Потрібно щоб реактивність реактивна по фазі компенсувала фазовий зсув, тоді виконуватиметься умова рівноваги.

Умова рівноваги

R1 *R4 = Z2 * Z3

R1*R4=R2*(1/jwC1 *R3*jwL)

*ємність.Точність мостів змінного струму є менша ніж точність мостів постійного струму.

Працюють в діапазоні частот від 0 до кілька десятків МГц.

24.

За допомогою мостів можна вимірювати індуктивності.

Умова рівноваги

Z1 *Z4 = R2*Z3

R1*(R4+jwL2)=R2*( R3+jwL1)

На відмінну від мостів постійного струму міст буде збалансовано тільки тоді, коли будуть збалансовані і реактивні опори, тобто змінюючи активні опори ми маємо змінити і реактивні. Баланс амплітуд ми досягаємо шляхом зміни активного опору. Баланс фази ми досягаємо шляхом зміни реактивного опору.Цей баланс здійснюється підбором активних і реактивних опорів.

23

Cхема моста для вимірювання опору

R1*R4=R2*R3

Якщо добутки одинакові то міст сбалансований. Між точками а і b діагональний струм дорівнює 0. Знаючи опори цього моста можна визначити Rx.

Rx=(R1*R4)/R2

Нам важливо жоб не протікав струм. Якщо поставити гальванометр і підсилювач, то ми зможемо побачити наявність струму, або відсутність.

28 Цифрові омметри

Цифровий омметр представляє собою вимірювальний міст з автоматичним зрівноважуванням. Зрівноважування проводиться цифровим керуючим пристроєм методом підбору прецизійних резисторів в плечах моста, після чого вимірювальна інформація з керуючого пристрою подається на блок індикації.

29

Для вимірювання частоти існують такі методи:

1)Резонансні(для різних частот)

Резонансний метод базується на порівнянні вимірюваної частоти з частотою власних коливань коливальної ланки . Застосовується для вимірювання частот від 100 кГц до 100ГГц . Основним вузлом резонансного частотоміра є коливальна система . На частотах до 100 МГц в якості коливної системи застосовуються резонансні контури із зосередженими постійними , на більш високих частотах до 1 ГГц – контури з розділеними постійними у вигляді відрізків коаксіальної або смугової лінії , на ще більш високих частотах використовуються об’ємні резонатори , на частотах більше 30 ГГц – відкриті резонатори

2)гетеродинні методи(для дуже високих частот)

3) Мостовий метод вимірювання частоти.

Цей метод оснований на використанні частотно залежних мостів змінного струму , які живляться напругою вимірюваної частоти . Найбільш поширеною мостовою схемою для вимірювання частоти являється ємнісний міст

4)Методи порівняння.

Осцилографчні методи вимірювання частоти. Осцилографічні методи являють собою методи порівняння вимірюваної частоти із зразковою. Перевагою цих методів є їх простота і зручність при достатній точності; застосовують їх в широкому діапазоні частот 10 Гц ( (10 – 20) МГц.

5)Метод Ліссажу.

Суть цього методу в тому, що горизонтальні та вертикальні пластини осцилографа подаються напруги різних, але кратних частот, відповідно fг і fв , при цьому на екрані осцилографа отримується зображення – фігура Ліссажу. При цьому справедливе відношення fв/fг = nг/nв , де nг та nв число точок переперетину фігури Ліссажу із горизонтальною та вертикальною прямими, які не проходять через точку перетину ліній самої фігури.

30

Конденсаторні частотоміри

Електронні конденсаторні частотоміри застосовуються для вимірювання частот в діапазоні від 10Гц до 1МГц. Принцип таких частотомірів грунтується на поперемінному заряді конденсаторів від батареї з подальшим його розрядом через магнітоелектричних механізм. Цей процес здійснюється з частотою, рівною вимірюваної частоті, оскільки перемикання проводиться під впливом самого досліджуваного напруги. За час одного циклу через магнітоелектричних механізм буде протікати заряд Q = CU, отже, середній струм, що протікає через індикатор, буде дорівнює I_ср = Qf_x = CUf_x. Таким чином, показання магнітоелектричного амперметра виявляється пропорційні вимірюваній частоті. Основна приведена похибка таких частотомірів лежить в межах 2-3%.

Соседние файлы в папке Радіовимірювання