Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
28.16 Кб
Скачать

ПЕРЕДМОВА

Одним із найбільших інтелектуальних здобутків людства на початок XXI століття є створена системи наукових знань (наука) та методологія їх одержання. Чільне місце серед них належить фізиці – фундаментальній науці про закони оточуючого нас матеріального світу, яка одночасно є скарбницею інтелектуальних ідей для його перетворення – зародження і розвитку основних науково-технічних винаходів людства, які визначають напрямки сучасного промислового виробництва. Фізика нашого часу внесла найбільш радикальні зміни у стиль наукового мислення в пізнанні природи, змінила картину світу, в якому живе сучасна людина.

Як навчальний предмет у вищому технічному навчальному закладі фізика належить до числа фундаментальних наук, що утворюють основу теоретичної підготовки інженерів, виконує роль тієї бази, без якої неможлива успішна діяльність інженера в будь-якій ділянці сучасного виробництва, та формує його світогляд.

З створенням незалежної держави України виникла нагальна необхідність створення підручників для вищої школи на українській мові. Саме таку мету переслідує підручник з фізики, який пропонується. В основу відбору матеріалу для його написання покладена діюча сьогодні програма з курсу фізики для вищих технічних закладів України. Підручник складається з десяти розділів, в яких викладені фізичні основи механіки, молекулярної фізики і термодинаміки, електростатики, постійного струму, електромагнетизму, хвильової оптики, квантової природи випромінювання, фізиким атьомів і молекул, фізики атомного ядра і елементарних частинок, елементи фізики твердого тіла. Автори намагались дотримуватись лаконічного стилю викладу, який би одночасно поєднував основи класичної і сучасної фізики, зробити акценти у тексті на основних поняттях і законах, які повинні сприяти кращому засвоєнню матеріалу. Використаний математичний апарат забезпечує достатній рівень строгості викладу і відповідає математичній підготовці студентів перших курсів втузів.

Виклад матеріалу супроводжується довідками історичного плану, в яких зроблено суттєвий акцент на доробку українських фізиків у скарбниці фізичних знань в їх сучасному стані. В поняття „українські фізики” автори включили вчених, які народились в Україні і працювали чи працюють в інститутах Академії наук або вищих навчальних закладах України, а також в Росії, країнах Європи і США. Сюди віднесені також вчені, які народились за межами України, але певний період життя працювали в Україні.

Підручник доповнений предметним покажчиком, який покращує зручність користування.

Автори виражають глибоку вдячність викладачам кафедри фізики Національного університету „Львівська політехніка” за допомогу в підготовці підручника і особливу вдячність ст. викл. Середі  В.М. за ряд цінних порад і зауважень.

Автори

Соседние файлы в папке Фізичні основи механіки