Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДБН Деревянi констукцiї Лекції / ДБН_Деревянi_констукцii_I-редакцiя.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
8.19 Mб
Скачать
    1. Рекомендації по проектуванню ферм

10.5.1 Ферми відносяться до наскрізних конструкцій балочного типу. Залежно від форми обрису верхнього пояса, ферми бувають трикутні, з паралельними поясами, сегментні й лінзовидні; залежно від використовуваного матеріалу – ферми із цільної деревини (брусів і дощок), клеєної шаруватої деревини й LVL, металодерев’янні ферми; залежно від типу вузлових з'єднань – ферми на кільцевих і зубчастих шпонках, на зубчасто-шипових клейових з'єднаннях, на сталевих пластинах і нагелях, на металевих зубчастих пластинах (МЗП); у залежності від прольоту, що перекривається, – ферми малого прольоту (9-15м), ферми великого прольоту більш 24 м.

10.5.2 Крок ферм залежно від використовуваного матеріалу й перекритого прольоту може бути від 0,5 м до 6 м. Дощаті ферми з вузлами на МЗП і інших нагельних пластинах установлюються з мінімальним кроком.

Не слід проектувати вузли й стики елементів із з'єднаннями на зв'язках різної піддатливості, а також стики, у яких частина стрижнів з'єднана безпосередньо, а частина – через проміжні елементи й з'єднання.

У з'єднаннях на гладких циліндричних нагелях у вузлах і стиках елементів ферм повинні бути встановлені стяжні болти. Кількість стяжних болтів повинне становити не менш 25 % від усієї кількості нагелів. Складові елементи ферм на податливих зв'язках повинні стягуватися болтами. Діаметр стяжних болтів визначається розрахунками, але повинен бути не менш 12 мм. Шайби повинні мати розмір сторін або діаметр не менш 3,5d і товщину не менш 0,25d.

10.5.3 Стики розтягнутих нижніх поясів ферм слід виконувати в середині довжини панелі, або в середині прольоту з обов'язковою перевіркою міцності з урахуванням ослаблень, концентрації напружень і можливих ексцентриситетів.

10.5.4 Використовувані для виготовлення ферм матеріали і сполучні елементи повинні задовольняти вимоги, установлені у ДСТУ-Н Б EN 1995-1-1.

10.5.5 Осі всіх елементах повинні центруватися у вузлах ферм. У випадку позацентрового приєднання решіток у розрахунках повинен ураховуватися вузловий згинальний момент, який дорівнює добутку рівнодіючих в елементах решіток на її плече щодо осі пояса.

10.5.6 В дерев'яних несучих елементах ферм, площа поперечного перерізу нетто повинна бути не менш 5000 мм2 і не менш половини повної площі перерізу брутто при симетричному ослабленні, а також не менш 0,67 – при несиметричному ослабленні. Розрахунки елементів ферм, що мають ослаблення, повинні виконуватися відповідно до вимог ДСТУ-Н Б EN 1995-1-1.

10.5.7 В фермах з сполучними елементами у вигляді штампованих металевих листів, мінімальний напусток пластини на будь-якому дерев'яному елементі, повинен бути не менш 40 мм і не менш 1/3 висоти перерізу дерев'яного елемента, а в стиках поясів ферм – не менш 2/3 необхідної висоти перерізу елемента.

10.5.8 Усі ферми повинні мати будівельний підйом. Величина будівельного підйому повинна бути не менш 1/200 прольоту. У фермах, прольотом більш 30 м, одна з опор повинна бути шарнірно рухливою.

10.5.9 Розрахунки ферм повинні виконуватися відповідно до вимог ДСТУ-Н Б EN 1995-1-1 (5.4.1 – 5.4.3, 6.2.1 і 6.2.2).

10.5.10 Ферми повинні бути розраховані по граничних станах несучої здатності й експлуатаційної придатності, відповідно до вимог ДСТУ-Н Б EN 1995-1-1.