Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2014 Лекції ТСПП (8-14).pdf
Скачиваний:
90
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Превентивне Управління підготовкою

Зазвичай на початку проекту відсутнє повне розуміння того, які професійні навики буде потрібно від співробітників, що працюють над проектом. Як наслідок, проектні групи часто лише реагують на ситуацію, що склалася, а не готують заздалегідь своїх членів до вирішення виникаючих проблем. Іншими словами, робота над відповідністю професійного рівня існуючим вимогам починає вестися лише тоді, коли ситуація в проекті стає критичною. При цьому доводиться або користуватися послугами інших компаній, здатних допомогти справитися з виниклими проблемами, або додатково наймати фахівців з потрібною кваліфікацією, або взагалі закривати проект.

Метою дисципліни Управління підготовкою є надання як окремим співробітникам, так і колективам методів, що дозволяють постійно знайомитись з новими технологіями. Ця дисципліна служить основою для структурованої превентивної роботи над проблемами підготовки колективу, виникнення яких ймовірно при впровадженні нових технологій або при виконанні поточних завдань супроводу рішень. Визначення кваліфікаційних вимог і необхідних професійних навиків допомагає в плануванні і бюджетуванні навчання, що забезпечує успіх проекту.

Розуміння того, як різні проектні сценарії і різноманіття умінь і навиків відповідають робочим ролям, допомагає опису кваліфікаційних вимог, що пред'являються до співробітників. Завчасне проведення цієї роботи забезпечує превентивний підхід до аналізу сильних і слабких сторін проектної групи і дає можливість заздалегідь розробити стратегічно ефективні учбові плани підготовки як окремих співробітників, так і всієї проектної групи.

Превентивний підхід до Управління підготовкою характеризується також виявленням знань, умінь і здібностей окремих працівників, і колективним взаємозбагаченням всіх членів команди. Обмін знаннями може відбуватися під час повсякденного спілкування між колегами. Такий обмін істотно підвищує віддачу від інвестицій в навчання.

Управління підготовкою: порівняння превентивного підходу з діями постфактум

Превентивний підхід

Реактивний підхід

Позитивне відношення до планування

Реакція на виявлений брак знань, умінь,

підготовки

здібностей

Використання відомого структурованого

Використання ситуативно вироблених

процесу

процесів або повна їх відсутність

 

 

Передбачення і планування потреб

Проведення навчання після виявлення

підготовки

проблем у підготовці

 

 

Розробка і використання системи управління

Непоінформованість про наявний потенціал

знаннями

знань

 

 

Підготовка впродовж життєвого циклу ІТ

В рамках загального процесу управління життєвим циклом (IT lifecycle) в MSF і MOF розроблено рекомендації по виробленню IT - стратегій на основі використання моделі архітектури підприємства. Модель архітектури підприємства (enterprise architecture - EA)

забезпечує планування корпоративного розвитку підприємства з урахуванням чотирьох основних аспектів: 1) бізнесу, 2) програмних продуктів, 3) інформації і 4) технологій.

При плануванні архітектури підприємства (EA planning) облік поточного і бажаного стану знань, умінь і здібностей проводиться аналогічно до інвентаризації всіх інших ресурсів підприємства. В ході цього процесу існуючий професійний потенціал розглядається під час пріоритезації портфеля проектів (portfolio of projects). Навики, отримані в ході реалізації одного проекту, можуть лягти в основу розробки подальших проектів. Тому важливо

141

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]