Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2014 Лекції ТСПП (8-14).pdf
Скачиваний:
90
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Повторне використання документів

Проектні групи піддаються постійному пресингу з приводу скорочення часових витрат на планування. Тому виникає питання: як виконати якісне планування, мінімізуючи пов'язані з ним накладні витрати?

Це досягається за умови, що документи планів продумано накопичуються і повторно використовуються. Організації, що вважають документи планування проектів цінною інтелектуальною власністю, не жаліють зусиль на їх класифікацію і зберігання, забезпечуючи легкий доступ до них.

Перш ніж розробляти новий план, проектні групи повинні досліджувати те, що було зроблено раніше. Після закінчення проекту всі документи слід помістити в архів, доступний для майбутніх проектних команд.

Плани проекту

У MSF планами проекту називають набір документів, що описують, як будуть створювати програмне рішення чи програмний продукт. Функціональна ж специфікація вказує на те, що повинно бути створено. Зведений план проекту є інтеграцією планів кожного з ролевих кластерів. Вони описують, як досягатимуться цілі роботи цих кластерів.

MSF не передбачає одного певного списку планів, обов'язкового в будь-якому проекті. Нижченаведена таблиця показує орієнтовний набір планів, що покриває основні аспекти проектів по розробці програмного забезпечення і впровадженню інфраструктури. У малих проектах частина з цих планів може бути об'єднана. В інших випадках проекти можуть мати додаткові плани.

 

План

 

Провідний ролевий кластер

Комунікаційний план

 

Управління продуктом

 

План розробки

 

Розробка

 

 

План навчання

 

Задоволення споживача

 

План безпеки

 

Розробка, Управління випуском

План тестування

 

Тестування

 

 

План фінансування

 

Управління програмою

 

План впровадження

 

Управління випуском

 

План

закупівель

і

Управління

випуском,

Управління

матеріального забезпечення

 

програмою

 

 

 

 

 

 

План

пілотного

Управління випуском

 

впровадження

 

 

 

 

 

Ієрархічна структура робіт

Ієрархічна структура робіт (Work Breakdown Structure - WBS) – це структуризація робіт проекту, що відображає його основні результати і що визначає його рамки. Робота, не описана в WBS, знаходиться поза межами проекту. Для лідерів груп і ролевого кластера "Управління програмою" WBS – це інструмент управління проектом, що полегшує створення планів і календарних графіків.

У MSF створення WBS є колективною діяльністю, до якої залучаються всі ролеві кластери. Кожна роль відповідальна за надання детального опису власної роботи. У великих проектах може виникнути необхідність окремого визначення об'єму роботи під-команд (функціональних груп і/або груп напрямів). Для цього ними може бути проведений мозковий штурм, результати якого повинні документуватися лідерами команд і представлятися на

128

розгляд всій проектній групі. "Управління програмою" потім синтезує ці складові в загальну

WBS.

Цінність WBS

WBS цінна швидше як набір певних даних, ніж як самостійний документ. В сукупності з іншими проектними даними вона служить для створення планів, календарних графіків, бюджету і інших складових проекту. WBS може бути зображена у вигляді ієрархічного списку або блокової діаграми. Вона може бути створена за допомогою електронних таблиць, текстових процесорів або спеціального програмного забезпечення для управління проектами.

WBS допомагає:

Оцінювати майбутні витрати. Формована базова версія списку проектних завдань дозволяє оцінити матеріальні і тимчасові витрати на реалізацію проекту.

Розподіляти ресурси. Після того, як визначений фронт робіт, стає зрозумілим, які кадрові ресурси необхідно задіяти. WBS також допомагає у разі потреби обґрунтувати наявні потреби в ресурсах перед зацікавленими сторонами проекту.

Упорядковувати (за часом) виконання завдань. За допомогою аналізу списку проектних завдань виявляються їх взаємозалежності і ресурсні обмеження і, виходячи з цього, складається календарний графік.

Виявляти ризики. Наявність чіткого визначення кожним з проектних завдань допомагає проектній групі в їх розгляді з метою виявлення рисок.

Специфікувати відповідальність. WBS може бути використаний при створенні матриці відповідальності (responsibility matrix).

129

Відповідність між WBS, функц. специфікаціями і зведеним планом

Рисунок 29. WBS показує відповідність між специфікаціями, планами і календарними графіками проекту

Між функціональними специфікаціями, звідним планом проекту і WBS існує чіткий взаємозв'язок.

Він відображає відповідність між складовими рішення, які необхідно створити, і завданнями, яке повинні бути для цього виконані.

Мал. 6 схематично ілюструє використання WBS як інструмент підтримки відповідності між специфікаціями, планами і календарними графіками.

WBS перераховує завдання, пов'язані із створенням кожній з складових рішення. При цьому систематизація складових рішення у функціональних специфікаціях відрізняється від систематизації пов'язаних з ними завдань в WBS.

Якщо існують рішення, що становлять, з якими в WBS не асоційовані ніякі завдання, це указує на необхідність доопрацювання WBS з метою уникнення на подальших етапах проекту неприпустимо великих тимчасових або фінансових витрат на "нові" завдання, що "несподівано" виявилися.

Звідний план проекту і WBS доповнюють один одного. WBS стисло перераховує завдання, що стоять перед проектною групою. Плани ж проекту детально документують, як кожне з наявних завдань повинне виконуватися, які встановлені критерії якості (quality bars), які є елементарні під-задачі і чек-лісти (контрольні списки - checklists) і так далі.

130

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]