Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shulga_Zemelne_pravo_2008.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать
  1. 1 Яворницький д. Історія запорізьких козаків: у 3 т. — к.: Наукова думка 1990. —т. І. — с. 397.

    Ерофеев Б. В. Земельное право: Учебник. — М.: Новый юрист, 1998. — С.81.

    у Київській Русі феодальні відносини розвивалися нерівно­мірно. У Київській, Галицькій і Чернігівській землях цей процес відбувався швидше, ніж в інших;

  2. феодальна землевласність породжувала в середні віки сис­тему васальних відносин, типу васалітету — сюзеренітету. Існу­вала особиста залежність одних васалів від інших, а великий князь спирався на менших князів та бояр, які шукали у нього за­хисту під час воєнних конфліктів;

  1. високий авторитет церкви в давні і середні віки сприяв ста­новленню її як великого землевласника, який отримував наділи від держави та феодалів;

  2. розвитку феодальних відносин сприяло майже двостолітнє панування на Русі Золотої Орди;

  3. феодальна роздробленість була гальмом економічного роз­витку регіонів, оскільки стримувала обмін між ними. Це негатив­но впливало на розвиток землеробства1.

Професор Б. В. Єрофєєв зробив ще один висновок з аналізу зе­мельних відносин у Російській імперії. Він пише, що у ХУІІ-ХУІІІ ст. фактично склався земельно-правовий лад, який у ході Лютневої революції 1917 р. не був повністю зруйнований, а через пару десятиліть окремі елементи цього ладу в трансфор­мованому вигляді були закріплені у нормах законодавства ра­дянського періоду2.

Певні зміни у державному регулюванні земельних відносин під впливом капіталістичного розвитку і посилення феодаль­но-кріпосницьких тенденцій супроводжувалися загостренням суперечностей у суспільстві між окремими соціальними група­ми. Через це кріпосне право стало «пороховою бочкою» для дер­жави3. Держава вимушена була його скасувати.

2. Характеристика правового режиму земель в Україні від скасування кріпосного права до встановлення радянської влади (1861—1917 рр.)

До 1917 р. Україна була частиною Російської імперії. Власної правової системи вона не мала, як не мала і земельного законо­давства. На території України діяло законодавство Російської імперії. Тому правильніше буде говорити про правовий режим земель України, яким визначався правовий порядок викори­стання земель відповідно до російського законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]