Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маврикій.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
62.83 Кб
Скачать

Участь країни у інтгераційних об’єднаннях

На даний момент Маврикій є учасником основних міжнародних організацій, таких як АзБР, ЕСКАТО, ФАО, ГАТТ, МАГАТЕ, МБРР, ІКАО, MAP, МФК, МОП, МВФ, ІМО, ИНТЕРПОЛ, МОК, МСЕ, ООН, ЮНКТАД, ЮНЕСКО, ВПС, ВМО, АСЕАН, БІМСТЕК.

Країна досить тривалий період часу була закритою. Така ситуація відбувалася з ряду причин. Основний, з яких була колоніальна залежність, далі пішов статус країни-окупанта. Наслідком цих подій стало закриття країни, за рішенням, прийнятим урядом. Ці події значно обмежили можливість участі країни в міжнародних організаціях та інтеграційних угрупованнях.

На даний момент ступінь інтегрованості Маврикія в систему міжнародних відносин має невелику вагу, і вплив організацій на розвиток економіки держави можна вважати малозначущими фактором. Необхідно враховувати, що в країні виникла залежність від припливу іноземних капіталів, отже, Маврикій має залежність від міжнародних організацій[2].

Необхідно враховувати факт блокуючих дій уряду, які тягнуть за собою застій в експортній сфері та подальшу втрату важливих зовнішньоекономічних зв'язків. Така ситуація може послужити реальною підмогою для глибокої кризи.

Враховуючи орієнтованість експортної продукції Маврикія на сировинний сектор, така ситуація може обмежити інтереси країн, які споживають продукцію. У такому випадку, структура внутрішнього виробництва не дозволить підтримувати умови, необхідні для нормального функціонування економіки і держави в цілому[3].

Позитивні сторони міжнародної інтеграції проявляються в основному в напрямку активізації іноземних інвестицій в розвиток сировинного сектора, будівництво, на розробку родовищ природних копалин, зокрема, газу і нафти.

Співпраця з україною

Політичні відносини

Визнання України: 19 січня 1999 року.

Дипломатичні відносини встановлені 19 січня 1999 року.

Дипломатичні установи: Посольство України в Республіці Союз Маврикій за сумісництвом (м.Бангкок, Королівство Таїланд, Тимчасовий повірений В.В.Ковалевський); Посольство Маврикія в Україні за сумісництвом (м.Москва, Російська Федерація, Надзвичайний і Повноважний Посол – У Тін Ю).

Політичний діалог:

22 вересня 1999 року - в рамках роботи 54-ї сесії ГА ООН відбулась зустріч Міністра закордонних справ України Б.І.Тарасюка з главою зовнішньополітичного відомства Маврикія У Він Аунгом[2].

Торгово-економічне співробітництво

Для українсько- Маврикійнських торговельних відносин у першому кварталі 2014 р. були характерними невеликі обсяги взаємних торговельних операцій та досить вузька товарна номенклатура. Обсяг двостороннього товарообігу повністю складала торгівля товарами.

За даними митної статистики України обсяг торгівлі товарами між Україною та Республікою Союз Маврикій за перший квартал 2014 р. становив 3,662 млн. дол. США та зріс на 47,2% порівняно з аналогічним періодом 2013 р. Український експорт склав 3,662 млн. дол. США, збільшившись на 62,8% або на 1,413 млн. дол. США. Імпорт з Маврикія склав 0,094 млн. дол. США, зменшившись на 69% або на 0,209 млн. дол. США. Сальдо було позитивним у сумі 1,204 млн. дол. США.

Товарна структура українського експорту була наступною:

Головною товарною позицією виступали авіаційні двигуни, які склали 99,6% від загального обсягу експорту, маючи вартість 3,646 млн. дол. США.

Друге місце посідала продукція хімічної промисловості, частка якої складала 0,4% від усього експорту,  а вартість дорівнювала 16 тис. дол. США.

Зростання українського експорту відбулось за рахунок збільшення постачання авіаційних двигунів, які другий рік поспіль займають лідируючу позицію у  вітчизняному експорті до Маврикія[3].

Головною товарною позицією імпорту з Маврикія в Україну були готовий одяг та взуття, на які припало 62% всього імпорту або 58 тис. дол. США. Зменшення обсягів імпорту з Маврикія до України відбулось завдяки зниженню обсягів постачання саме цих товарів.

На другому місці – продукція харчової промисловості (горіхи), вартість яких становила 36 тис. дол. США із часткою у загальному обсязі імпорту у 38%.

Невисокі обсяги двосторонньої торгівлі між Україною та М’янмою обумовлені, зокрема, тим, що Маврикій лише нещодавно вийшла з міжнародної ізоляції та недостатньою обізнаністю бізнесових кіл обох країн щодо ситуації на ринках, їх кон’юнктури та умов ведення бізнесу.

 Договірно-правова база українсько- Маврикійнських зовнішньоекономічних відносин поки що не наповнена відповідними документами, що також не сприяє динамічному розвитку двостороннього торговельного співробітництва. Втім, з 2012 р. існує позитивна тенденція у двосторонній торгівлі, яка полягає у сталому зростанні вітчизняного експорту за збереження позитивного сальдо зовнішньоторговельних операцій на користь України завдяки успішному просуванню на ринок Маврикія машин, механізмів  та устаткування, зокрема, такої високотехнологічної продукції, як авіаційні двигуни[3].

Для поїздок до Республіки Союз Маврикій громадянам України необхідна віза. Звернутися щодо оформлення відповідної в’їзної візи можна до Посольства Республіки Союз Маврикій в Москві, або до посольств і консульств Маврикія, які знаходяться у сусідніх з цією країною державах.  Починаючи з 01 вересня 2010 р. скасовано практику оформлення в аеропортах Маврикія будь-яких типів віз по прибуттю.

Маврикій - відносно безпечна країна. Туристам слід мати на увазі, що у великих туристичних центрах трапляються, хоч і нечасто, кишенькові крадіжки. Багато готелів пропонують сейф на ресепшні, а в високорівневих готелях сейфами обладнані і номера.

Не радимо їсти сирих овочів, натомість вживати тільки ті фрукти, які можна почистити самим, користуватися сонцезахисними кремами. Спеціальна вакцинація перед поїздкою до Маврикія не потрібна. У Маврикії не можна фотографувати військові об'єкти і людей у військовій формі: за це можуть відібрати техніку і плівку, а то і вислати з країни без пояснення причин. Проте, що саме не можна фотографувати, повинен повідомляти гід[1].

 

При дотриманні громадянами України елементарних загальноприйнятих норм поведінки в цій країні можна уникнути чимало небажаних наслідків.

 Зокрема, перед поїздкою до Республіки Союз Маврикій необхідно:

  • зробити копії всіх документів, які планується брати у поїздку (паспорт для виїзду за кордон, свідоцтво про народження тощо);

  • зберігати документи у сейфі у номері готелю (номерів готелів від 3 зірок і вище) або, бажано, у сейфі готелю, що знаходиться на реєстрації або здавати їх під розписку адміністратору готелю;

  • без особливої потреби не брати та не носити при собі великої кількості готівки та документи;

  • перед виходом на вулицю з готелю, або виїздом на екскурсійні тури готівку розкладати у різні кишені;

  • при оплаті рахунків не показувати всю готівку відразу, або вміст вашого гаманця чи сумочки;

  • ознайомитися із відгуками інших мандрівників, які вже були в Маврикії;

  • замовляти тури бажано максимально організовані та у компаній, які себе вже зарекомендували позитивно на туристичному ринку, зокрема, міжнародному;

  • користуватися елементарними правилами особистої гігієни;

  • перебуваючи в Маврикії обережно та відповідально вживати алкогольні напої. Перебуваючи в цій країні у літній період - вживати більше негазованої води; пам’ятати, що необережне вживання алкоголю у тропічному кліматі може спричинити додаткову шкоду вашому здоров’ю; особливо уникати вживання алкоголю під час купання у морі.

  • не залишати особисті речі (фото- відеокамери, сумочки тощо) без належного нагляду;

  • при пересуванні вулицями слід триматися подалі від проїжджої частини;

  • дотримуватися елементарних правил дорожнього руху;

  • при пересування дорогами не шкодувати витрат для проїзду у таксі. Тариф за посадку дивитися на написах при посадці у таксі. Водій повинен включити лічильник;

  • Заздалегідь орієнтуватися щодо приблизної відстані від вашого готелю до місця призначення та вартість проїзду у таксі. У разі виявлення "швидкого" спрацювання лічильника, рекомендовано виходити із таксі і скористатися послугами іншого; у разі виникнення конфліктних ситуацій записати номер таксі та персональні дані таксиста.

  • при бажанні здійснити фото- відео зйомку - переконатися, що місце, де це має відбуватися, не є режимним (в іншому випадку, ви можете бути позбавлені ваших фото- відеоматеріалів);

  • заздалегідь зорієнтуватися щодо контактних телефонів Посольства України у Таїланді;

  • уникати одноосібного відвідання сумнівних закладів або контактів з сумнівними особами;

  • не погоджуватися на, нібито, легкий спосіб отримання готівкових засобів, зокрема зняття за підробленими банківськими картками готівки з банкоматів тощо.

  • Громадяни України мають поважати місцеві звичаї, традиції та закони Маврикії.

 У разі Вашого затримання поліцією, викрадення майна, документів тощо слід невідкладно телефонувати до Посольства України або вимагати зустрічі чи контакту з консульською посадовою особою Посольства.

 пам’ятайте: вашу безпеку ніхто не зможе забезпечити краще, ніж ви самі зможете попередити появу небажаного та небезпечного.