Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маринін.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
42.3 Кб
Скачать

Результати оцінювання та аналізування факторів внутрішнього середовища

Таблиця 3

№ з/п

Фактори впливу

Характеристика факторів

Оцінка факторів у балах

1

2

3

4

1

Цілі

Підприємство випускає автобуси міського, приміського, міжміського сполучення, тролейбуси, запчастини до автобусів і товари народного вжитку. Також воно надає деякі послуги: сервісне обслуговування проданої техніки, торгівля запчастинами, транспортні послуги та послуги з побутового обслуговування.

+4

Продовження табл..2.3

2

Завдання

Виконується випуск автобусів міського, приміського, міжміського сполучення, тролейбусів, запчастин до автобусів і товари народного вжитку. Також передбачається перехід на випуск нових моделей автобусів з дизельними двигунами. Потужність річного випуску усіх автобусів повинен становити 10 тис. штук. Крім цього, підприємство надає послуги, пов’язані з основним видом їхньої діяльності.

+5

3

Структура

Організовані виробництва: пресове, ливарне, кузовне, малярне, складальне, механообробне.

+4

4

Технологія

За виробничої потужності 10 тис. штук автобусів завод упродовж кількох останніх років випускає близько 3-4 тис. автобусів на рік.

-3

5

Люди

Чисельність працівників на підприємстві становить близько 9 тис. ос., з них 7 тис. ос. – промислово-виробничий персонал.

+3

6

Ресурси

Велика виробнича площа, сучасне імпортне обладнання. .

+4

Сумарний вплив факторів внутрішнього зовнішнього

середовища організації

Σ=+17

Матриця вибору стратегії діяльності підприємства відповідно до swot-аналізу

Таблиця 4

Зовнішнє середовище

Внутрішнє

Середовище

Стан організації

Можливості

(Σ = 37«+»)

Загрози

(Σ= 10 «-»)

Сильна позиція

(Σ=20 «+»)

СІМ

СІЗ

Слабка позиція

(Σ=3 «-»)

СЛМ

СЛЗ

Висновок

Провівши дану лабораторну роботу я вивчив механізм впливу факторів внутрішнього і зовнішнього середовища на підприємство, дослідив їхній вплив на діяльність організації в умовах вибраної стратегії і оцінив стан організації. Я визначив, що найбільш вагомими факторами зовнішнього середовища організації прямої дії є: споживачі, інфраструктура та система економічних відносин у державі. Найбільш вагомими факторами зовнішнього середовища організації непрямої дії є: стан економіки, особливості економічних відносин, НТП, міжнародні події та рівень техніки та технологій. Проаналізувавши результати оцінювання та аналізування факторів внутрішнього середовища, я дійшов висновку, що вітчизняне автобудівне підприємство доволі ефективно виконує поставлені завдання. Підприємство постійно розширює асортимент та вдосконалює якість найпоширеніших своїх товарів – автобусів загального призначення, основною перевагою яких є порівняно низька ціна. Основною сферою діяльності підприємства є виробництво та збут автобусів загального та спеціального призначення. Сьогодні на внутрішньому ринку підприємство є монопольним виробником автобусів. Динаміку зростання цього потужного підприємства можна легко простежити: від примітивного виробництва на початку – до високоорганізованого із застосуванням найсучаснішого обладнання і передових технологій підприємства європейського класу. Обсяги реалізації товарів і послуг рівномірно зростають протягом останніх трьох років, тобто попит на продукцію, що виробляється, та послуги, що надаються, є рівномірним і постійно зростає. Розробка стратегії діяльності будь-якої організації – комерційної,громадської,муніципальної – починається з аналізу зовнішнього середовища. Успіх усіх інших дій зі стратегічного планування та реалізації стратегії залежить від того, наскільки правильно він проведений. Однією з найбільш важливих складових успіху організації є її здатність реагувати і справлятися з цими змінами зовнішнього середовища. Разом з тим,ця здатність є умовою здійснення запланованих стратегічних змін. Змінюються смаки споживачів, ринковий курс гривні по відношенню до інших валют,вводяться нові закони і податки, змінюються ринкові структури,нові технології революціонізує процеси виробництва,діють ще й багато інших чинників.Організації стежать за зовнішньою обстановкою з метою виявлення і використання її сприятливих можливостей для досягнення корпоративних цілей,при цьому уникнення загрози перешкод.Також проаналізувавши таблиці,ми обираємо стратегію за стадіями економічного розвитку таку,як зростання