Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тести (інновації)

.docx
Скачиваний:
625
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
35.06 Кб
Скачать

Тема 5

  1. Цілеспрямована підтримка сприйняття персоналом підприємства нововведень за допомогою відповідних структур і методів управління - це:Стимулювання персоналу.

  2. Стратегічне управління інноваційною діяльністю включає:  Управління ресурсним забезпеченням інноваційних програм та проектів Обґрунтування проектів створення нових продуктів Розроблення ефективних організаційних форм управління реалізацією інноваційних проектів Розроблення планів і програм інноваційної діяльності

  3. Розробляючи інноваційну стратегію підприємства, слід ураховувати: Науково-технічну політику підприємства Ринкову позицію підприємства Життєвий цикл продукту  Інноваційний потенціал підприємства

  4. Нововведення, що зумовлюють переважно еволюційні перетворення у сфері діяльності конкретних підприємств, є: Локальними.

  5. До головних завдань інноваційної політики наступального типу не належить: Забезпечення умов для підвищення конкурентоспроможності продукції, що випускається підприємством, з метою утримання зайнятої частки ринку.

  6. Форма стратегічного управління, яка визначає цілі і умови здійснення інноваційної діяльності підприємства, спрямованої на забезпечення його конкурентоспроможності і оптимальне використання наявного виробничого потенціалу – це: Інноваційна політика.

  7. Оперативне управління інноваційною діяльністю не включає: Оцінювання альтернативних інноваційних проектів та прийняття рішення про вибір кращого із них для реалізації цілей та завдань підприємства.

  8. Бізнес-план може розроблятися з метою: Моделювання системи управління фірмою Подання до місцевих органів влади Розвитку управлінських можливостей підприємця Зацікавлення інвесторів

  9. Стратегія, що пов’язана із прагненням підприємства досягти лідерства на ринку шляхом створення та впровадження нових продуктів, це стратегія: Наступальна.

  10. Стратегія, спрямована на те, щоб утримати конкурентні позиції на вже існуючих ринках – це стратегія: Захисна.

  11. Завдяки якій складовій інноваційної політики менеджмент підприємства має змогу вивчити структуру товарного ринку і прийняти рішення щодо форм і методів розвитку конкурентного середовища на ньому:  Маркетинговій політиці.

  12. Розробляючи інноваційну стратегію підприємства, слід ураховувати: Науково-технічну політику підприємства Життєвий цикл продукту Ринкову позицію підприємства  Інноваційний потенціал підприємства

  13. Необхідність залучення до процесу розроблення інновацій всіх внутрішніх елементів підприємства – це принцип: Комплексності.

  14. Інноваційна політика підприємства передбачає:  Створення нових робочих місць Підвищення техніко-технологічного рівня виробництва Оновлення вироблюваної продукції  Диверсифікацію виробництва

  15. Планування створення нового товару передбачає здійснення інноваційної діяльності за такими етапами:  Генерування ідей, оцінювання та відбір перспективних ідей, розроблення концепції товару, розроблення та створення дослідного зразка, пробний маркетинг.

  16. Підпільне, контрабандне винахідництво, потаємна робота над позаплановими проектами – це: Бутлегерство.

  17. Стратегія, заснована на придбанні ліцензій чи інших об’єктів інтелектуальної власності у фірм, що їх створили – це стратегія: Імітаційна.

  18. Стратегія інноваційної діяльності спрямована на прийнят¬тя рішень відносно:  Досягнення конкурентної переваги підприємства Нових ринків збуту продукції Оцінки рівня ризику витрат Наукових досліджень та конструкторських розробок

  19. До складових інноваційної політики не належить: Виробнича політика

  20. Оперативне управління інноваційною діяльністю не включає: Оцінювання альтернативних інноваційних проектів та прийняття рішення про вибір кращого із них для реалізації цілей та завдань підприємства..

  21. Інноваційний потенціал організації - це: Ступінь   готовності   та здатності виконати   завдання,   що   забезпечують   досягнення поставленої інноваційної цілі.

  22. Технічні нововведення зумовлюють насамперед відповідні: Організаційні нововведення.

  23. Яка інноваційна стратегія пов’язана з копіюванням технології виробництва продукції фірм-піонерів, виходом на ринок інтелектуальної власності:  Імітаційна.

  24. Яка інноваційна стратегія пов’язана з використанням поліп¬шуючих інновацій та визначається позицією «поруч — і трохи позаду» піонерних технологічних змін: Захисна.

  25. Методи, що передбачають складання планів-графіків реалізації інноваційного проекту за окремими стадіями (роботами, етапами), контроль за їх дотриманням і ліквідацію відхилень від планів-графіків з метою оптимізації термінів реалізації проекту – це: Мережеві методи управління.

Тема 6

  1. Соціальний аналіз інноваційного проекту передбачає: Оцінювання можливості змін соціального середовища проекту Прогнозування можливого впливу проекту на соціальне середовище   Визначення існуючого рівня соціального середовища

  2. Які є види ризику при оцінці інноваційних проектів? Ризик введення обмежень на торгівлю та постачання. Ризик несприятливих соціально-політичних змін у країні.  Зовнішньоекономічний ризик. Ризик у зв'язку із недосконалою законодавчою базою країни.

  3. Зовнішнім джерелом інвестицій для реалізації інноваційних проектів є: Кредит

  4. Дайте визначення поняття «невизначеність» в умовах здійснення інноваційного проекту: Неповна та нечітка інформація щодо умов реалізації інноваційного проекту..

  5. Якщо ви менеджер інноваційного проекту, то який етап ви включите до фази розробки концепції проекту? Формування ідеї, альтернативних наборів цілей..

  6. Пріоритетний інноваційний проект – це інноваційний проект, що належить до одного з пріоритетних напрямів інноваційної діяльності, затверджених:  Верховною Радою України

  7. До властивостей інноваційного проекту не відносять: Якість.

  8. При дослідженні місця реалізації інноваційного проекту можна не розглядати:  Планування підприємства.

  9. Дослідження масштабу інноваційного проекту передбачає: Вивчення впливу ринків збуту на масштаб виробництва, Вивчення залежності капітальних і поточних витрат від масштабу виробництва, Вивчення фізичних і екологічних обмежень на масштаб виробництва, Вивчення споживачів продукції.

  10. Як визначається термін «інноваційний проект» у Законі України «Про інноваційну діяльність»?  Комплект документів, що визначає процедуру і комплекс усіх необхідних заходів (у тому числі інвестиційних) щодо створення і реалізації інноваційного продукту і (або) інноваційної продукції..

  11. Дайте розгорнуте визначення поняття «інноваційний проект» за аспектами, які воно включає: Діяльність, яка передбачає впровадження комплексу заходів для досягнення конкретних цілей.  Складна система. Система організаційно-правових та розрахунково-фінансових документів, які необхідні для здійснення певних заходів щодо реалізації цілей. Система стандартно обґрунтованих показників та параметрів для здійснення інноваційної діяльності суб’єкта.

  12. Економічне середовище інноваційного проекту не можна характеризувати такими компонентами:  Бюджетний дефіцит.

  13. До внутрішнього середовища інноваційного проекту належать: Стиль керівництва проектом.

  14. Визначення мети інноваційного проекту не передбачає: Обмеження ресурсів проекту.

  15. На етапі початку і побудови інноваційного проекту здійснюється:  Проектний аналіз по аспектах.

  16. Трансферт інновацій - це: Передача права використання Інновацій  іншим суб'єктам  інноваційної діяльності.

  17. Якщо ви менеджер інноваційного проекту, то який етап ви включите до інвестиційної фази проектного циклу?  Підготовка контрактної, проектної документації, проведення переговорів, укладання контрактів

  18. Якщо ви менеджер інноваційного проекту, то який етап ви включите до передінвестиційної фази проектного циклу?  Формування інвестиційного задуму, дослідження інвестиційних можливостей фірми..

  19. Внутрішнім джерелом інвестицій для реалізації інноваційних проектів є:  Амортизаційні відрахування.

  20. Якщо ви менеджер організації, то які основні етапи формування інноваційного проекту ви застосовували б? Дослідження інвестиційних можливостей, підготовка контрактної документації. Підготовка проектної документації, дослідне впровадження. Формування ідеї (інвестиційного задуму), техніко-економічне обґрунтування. Розробка проектної документації, впровадження.

  21. Участь населення регіону в інноваційному проекті означає:  Надання робочої сили, Моніторинг проекту.

  22. На які характеристики зовнішнього середовища в більшій мірі може вплинути інноваційний проект: Природно-кліматичні.

  23. Якщо ви менеджер організації, то які типи ризику при розрахунках ефективності інноваційних проектів ви застосували б? Комерційний, інноваційний, науково-технічний..

  24. До етапів управління інноваційним проектом не відносяться:  Криза проекту.

  25. При аналізі вибору технології варто перевіряти обґрунтованість вибору з погляду: Використовуваної сировини, Економічної ситуації в країні.

  26. Визначення мети інноваційного проекту не передбачає: Обмеження ресурсів проекту.

  27. До учасників інноваційного проекту не належить:  Ділер..

Тема 7

  1. Дайте правильне визначення показника «внутрішня норма прибутковості» для оцінки інноваційних проектів: Процентна ставка (нормадисконтування), за якої чиста теперішня вартість обраного варіанта інноваційного проекту дорівнює нулю.

  2. Дайте визначення бюджетної ефективності інноваційного проекту: Бюджетний ефект як перевищення доходів бюджету над його витратами..

  3. Дайте визначення народногосподарської економічної ефективності інноваційного проекту: Ефективність проекту з точки зору усієї національної економіки країни, її регіонів, галузей, організацій..

  4. Дайте правильне визначення показника «облікова норма прибутку» для оцінки інноваційних проектів: : Коефіцієнт порівняння середнього річного прибутку, отриманого внаслідок впровадження інновації, до одноразового первісного капіталу, витраченого для здійснення цієї інновації..

  5. Дайте визначення комерційної ефективності інноваційного проекту: Співвідношення фінансових витрат та результатів інноваційного проекту, які забезпечують необхідну норму доходу..

  6. Традиційні методи оцінки ефективності інвестиційних проектів:  Чиста теперішня вартість; внутрішня норма рентабельності;  метод ануїтетів; індекс прибутковості; дисконтована окупність.

  7. Процес коригування майбутньої вартості грошових показників для визначення теперішньої вартості називають: Дисконтуванням.

  8. Техніка аналізу проектного ризику, що показує, як зміниться значення ЧТВ при заданій зміні вхідної змінної за інших умов – це: Аналіз чутливості.

  9. У чому полягає сутність економічної оцінки соціальних результатів інноваційних проектів:  Оцінка ефективності нової продукції (послуг), яка є економічним об'єктом та безпосередньо соціальним явищем для задоволення певних потреб суспільства..

  10. Показники економічної ефективності інноваційних проектів — це  Внутрішня норма прибутковості.. Індекс прибутковості.

  11. Дайте вірне визначення показника «індекс прибутковості» для оцінки інноваційних проектів:  Віднесення теперішньої вартості додаткового притоку грошей??  за період служби інноваційного проекту до обсягів відповідних інвестицій у даний проект..

  12. Виберіть невірне визначення показника «строк окупності» для оцінки інноваційних проектів:  Число років, визначених для реалізації проекту., Коефіцієнт порівняння середнього річного прибутку, отриманого внаслідок впровадження інновації, до одноразового первісного капіталу, витраченого для здійснення цієї інновації., Теперішня вартість усіх грошових притоків за період впровадження інновації, яка зменшена на теперішню вартість усіх грошових відтоків за цей період., Гранична ефективність капіталу..

  13. Які є види соціальних результатів, що оцінюються при визначенні економічного ефекту інновації: Скорочення забрудненості техногенними викидами. Збільшення тривалості неробочого часу. Поліпшення виробничого середовища, насамперед умов праці. Поліпшення стану навколишнього природного середовища.

  14. Неможливо однозначно встановити внутрішню норму доходності проектів, у яких: Зміна знаку ЧТВ відбувається більше одного разу.

  15. Основним принципом оцінювання економічної ефективності реалізації інновацій є: Порівняння ефекту (результату) від застосування нововведень і витрат на їх розроблення, виробництво і споживання.

  16. Дайте правильне визначення показника «строк окупності» для оцінки інноваційних проектів: Число років, потрібних для зрівняння суми приросту прибутку з витраченим інвестиційним капіталом..

  17. Економічний ефект від впровадження інновацій характеризується: Скороченням терміну окупності інвестицій.

  18. Назвати переваги ЧТВ-методу оцінки інноваційних проектів: Дозволяє робити вибір між проектами з однаковими ЧТВ, але різними інвестиціями.