Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Переддипломна практика.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
202.75 Кб
Скачать

1.4. Поглиблення знань з економічних питань у професійній діяльності.

Головним завданням сучасного суспільства є створення високохудожніх об'єктів дизайну , здатних формувати ідеали сучасної культури , підкреслювати рівень технологічного та інтелектуального розвитку , що реалізують життєвий потенціал , як творців цих об'єктів , так і їх споживачів . Пізнання духовної культури передбачає емоційно - інтелектуальну активність творчої особистості дизайнера , систематичне накопичення знань , постійне духовне збагачення . У цьому аспекті особливого значення набуває , в якості змісту проектно- художньої діяльності , особиста культура творця , під якою розуміються духовні цінності , особистісно освоєння в практичній діяльності.

Поєднання високого ступеня раціональності , осмисленості , системності творчості з грунтовністю , глибиною проникнення у зміст проектних завдань - ось та надзадача дизайну , здатна перетворити речі людського ужитку в явища культури , саме тому дизайнер намагається мислити категоріями природи і суспільства. Новизна завдань, що вирішуються дизайнером , вимагає постійної переорієнтації свідомості , постійної осмисленості дій , а значить , особистісного інтелектуального зростання , що дозволяє дизайнеру бути в курсі останніх інженерних , соціологічних і художніх досягнень . Тому актуальність дослідження зумовлена ​​сучасними вимогами суспільства до розвитку особистісного потенціалу дизайнера в процесі формування його професійних навичок , а найважливішим аспектом цих вимог є питання інтеграції гуманітарного знання.

Існуюча сьогодні система мистецької підготовки дизайнерів ще проходить стадію формування . У зв'язку з тим , що дизайн як професійна діяльність з'явився в нашій країні недавно , кількість і якість професійних дизайнерів не може задовольнити виниклу в сучасному суспільстві потребу в цьому виді послуг. Професійна освіта в цій області тільки починає розвиватися , спираючись в основному на досвід факультетів технічної естетики , досвід західних колег і експериментів .

Соціальну значимість набуває внутрішній світ дизайнера , різноманіття і багатоаспектність його проявів , становлення і розвиток творчого потенціалу. У ринкових відносинах змінилося призначення художника -дизайнера як організатора цілісної середовища людини , виробника культурних цінностей , творця нових форм суспільного життя. Саме ці зміни , засновані на нових інформаційних технологіях , диверсифікації та ускладнення педагогічної діяльності у творчих вузах , вимагають значного підвищення якості та ефективності творчого освітнього процесу в підготовці фахівців художників- дизайнерів.

В умовах інтенсивно ведуться в освіті перетворень зростає потреба студента , майбутнього художника- дизайнера , у визначенні найбільш перспективною професійної стратегії , що спирається на реальні можливості перетворюючого розвитку , ціннісно - смислова спрямованість якого визначається прагненням до реалізації гуманістичних принципів засобами соціально -культурної діяльності .

Розвиток творчого потенціалу студента , вивчення проектного мислення , як основного виду мислення художника- дизайнера , видається актуальним . Формування і розвиток проектного мислення залишається до кінця не вивченим питанням для спеціальності «Дизайн» , і на етапі навчання художня творчість та проектна діяльність стають основним завданням підготовки художника- дизайнера , як його складова. Творчість відноситься не до вродженим здібностям , а до повсякденного способу дії потребностно - мотиваційної сфери особистості , в основі якої закладено пріоритет ціннісних орієнтацій , здатність до саморозвитку , самоактуалізації , емпатії , рефлексії , конструктивності , оригінального , творчого підходу до вирішення професійних проблем.