Скачиваний:
30
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
279.04 Кб
Скачать

1.1Загальна характеристика виробництва

Виготовлення блоків бетонних стінових виробляється в ТОВ "Будінвест" у виробничому корпусі дрібноштучних стінових бетонних виробів.

Вироби виготовляють відповідно до вимог ДСТ 13015.0 і ДСТУ Б.В.2.7-7-94 по технологічній документації затвердженої у встановленому порядку. Проектна продуктивність виробництва - 5760 шт. у зміну. Кількість технологічних ліній -1. Метод виробництва - агрегатно-потоковий.

При агрегатно-потоковому способі виробництва (відповідає умовам дрібносерійного виробництва на підприємствах середньої і малої потужності), вироби формуються за допомогою спеціальних агрегатів. Технологічні операції послідовно здійснюються на кількох робочих постах. Термообробка проходить в пропарювальних камерах.

1.1.2Основні властивості бетонних блоків

Бетонні блоки мають застосування стінового матеріалу при зведенні будинків і будівель різного призначення.

Особливості вібропресу дозволяють легко і швидко (при наявності відповідних прес-форм і пуансонів – протягом зміни) переходити від випуску однієї продукції до іншої, у залежності від попиту на іншу продукцію (лицьової цегли різних розмірів, фігурної цегли, різноманітних тротуарних плиток та ін.). Подібна гнучкість виробництва забезпечується конструктивними можливостями преса і тим, що технологічна лінія на ділянці до вібропреса не зазнає занадто великих змін. Бетонні блоки мають сірий колір, але при використанні барвників можна одержати необхідну кольорову гамму.

1.1.3 Характеристика продукції

Блоки бетонні пустотілі стінові цементні, виготовлені з дрібнозернистого бетону з додаванням шлаку та щебеню дрібної фракції методом вібропресування, що твердіють у природних умовах чи при пропарюванні.

Блоки застосовують у відповідності з будівельними нормами і правилами для несучих і конструкції житлових, що обгороджують, суспільних, промислових і сільськогосподарських будинків в основному при малоповерховому будівництві, або при так званому „каркасному” будівництві багатоповерхових будинків.

Стінові блоки виготовляють цілі з щілинними і прямокутними вертикально розташованими порожнечами і подовжні половинки з щілинними порожнечами.

Товщина зовнішніх стінок пустотілих блоків повинна бути не менш 20 мм. Товщина горизонтальної діафрагми в найбільш тонкій частині повинна бути не менш 10 мм.

Середня щільність блоків не повинна перевищувати 2400 кг/ м3. Вироби позначають марками по ДСТУ Б.В.2.7-7-94, що складаються з буквено-цифрових груп, розділених дефісом.

По середній щільності в сухому стані виробу підрозділяють на ефективні щільністю до 1400 кг/ м3, умовно-ефективні щільністю від 1401 до 1600 кг/ мз , важкі щільністю більш 1650 кг/ м3.

Межа міцності блоків при стиску (при марці бетону 75) складає не менш 75 кг/ см2 (середній для трьох зразків, при цьому найменший для окремих зразків повинний бути не менш 50 кг/ см2).

Відпуск блоків споживачу роблять тільки по досягненні ними відпускної міцності при стиску, обумовленої при іспиті цілих виробів чи контрольних зразків кубів. При цьому відпускна міцність у відсотках від марочної не повинна бути менш 75% від марки 75 , це складає -56 кг/ см2.

Марка блоків по морозостійкості складає Мрз. 25, тобто блоки чи зразки в

насиченому водою стані повинні витримувати без яких-небудь ознак видимих ушкоджень (шелушіння, розшарування, викришування ) не менш 25 циклів заморожування і відтавання.

Втрата міцності при стиску зразків, випробуваних на морозостійкість, не повинна перевищувати 15% марочної міцності контрольних зразків для рядових виробів і 5% для лицьових виробів, а втрата маси не повинна перевищувати 5%.

Блоки виготовляють рядові і лицьові. Для лицьових блоків категорія лицьової поверхні КПЗ по ДСТУ Б.В.2.6-2-95, діаметр раковин не більш 6 мм, глибина раковин, западин і висота напливів - не більш З мм.

Колір лицьових поверхонь блоків повинний відповідати зразкам-еталонам. Плями на лицьовій поверхні не допускаються.

Водопоглинення виробів повинне бути менше 6% по масі .Водопоглинення лицьових виробів не повинне перевищувати 15% по масі.

Відхилення від номінальних розмірів блоків і показників їхнього зовнішнього вигляду не повинні перевищувати зазначених у таблиці 2.

Типорозмір блоків

Характе - ристика типів ,кг/см2

Марка блоків по міцності на стиск

Розміри ,мм

Маса блоку, кг

Обєм бетону, м3

дов – на

ширина

висота

СБ-ПР 40.10.20.75/1600/25

Подовжня половинка

75

390

90

188

11,5

5,2

СБ-ПР 40.20.20.75/1600/25

Блок пустотілий із щілинними порожнечами

75

390

190

188

21,0

10,9

СБ-ПР 40.20.20.75/1300/25

Блок пустотілий

75

390

190

188

19,5

8,7

Найменування показників виробів

Значення відхилень ,мм рядових блоків

Значення відхилень, мм лицевих блоків

1

2

3

Відхилення по:

-довжині

-висоті

-ширині

±4

±4

±3

±4

±4

±3

Відхилення від прямолінійності ребер і площини граней , мм

6

4

Число відбитих і притуплених ребер і кутів на одному виробі глибиною до 20мм і довжиною по ребру до 100 мм

3

2

Число блоків із тріщинами , що перетинають одне чи два суміжні ребра ,а також половинки , % від партії не більш

10

4

Основні властивості сировинних матеріалів

Сировинними компонентами для даної технологічної лінії виробництва бетонних блоків методом вібропрасування являються:

  • цемент ПЦ-500

  • шлак;

  • пісок;

  • вода;

  • щебень дрібної фракції.

Нижче приведена більш докладна характеристика сировинних матеріалів.

Шлак.

Оскільки шлак є відходом промисловості, закупівля його можлива в будь-якого підприємства, наприклад, Зміївська ТЕС.

Цемент.

Портландцемент Rц=51МПа, ц=4.1кг/дм3, цн=1400кг/дм3.

Найбільш перспективна закупівля на заводі-виготовлювачі – АТ «Балаклейский цементний завод». Для формування відповідальних елементів чи елементів складної форми можливе використання більш марочного цементу (ПЦ 600) чи спеціального цементу (наприклад, для одержання більш чистого кольору – використання білого чи кольорового цементу, хімічно стійкого цементу і т.д.).

Пісок.

Пісок кварцовий п=2,61 кг/дм3, пн=1,5 кг/дм3, Мк=0,8-1,2;

Основне джерело – купівля в ЗАТ «Куряжский ЗСВ». Недоліком цього піску є високий зміст комоподібних глиняних включень, що при відсутності переробки істотно знижують міцність і зовнішній вигляд цегли.

Вода.

Береться з міського водопроводу.

Соседние файлы в папке 1Технологічна частина