Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
473.09 Кб
Скачать

5. Умови монтажу, технічного обслуговування й експлуатації пресового устаткування

Ефективність виробництва в значній мірі залежить від совершенствования системи підтримки устаткування в працездатному стані. Подальший розвиток і удо­ско­налювання технічного обслуговування і ремонта устаткування вимагає не тільки поліпшення технології обслуговування і ремонту, але і підвищення рівня організації і спе­ціалізації ремонтного виробництва.

Для успішного рішення поставлених задач інженери-механіки повинні мати різнобічні знання в області прогресивних методів монтажа, технічного обслу­го­ву­ван­ня, ремонту і демонтажу устаткування, способствующих підвищенню його надій­но­сті й обеспечивающих доведення ресурсу отремонтированных машин до рівня но­вих машин.

Монтаж пресового устаткування містить у собі монтажні роботи, виконувані в процесі будівництва нових і реконструкції старих (діючих) підприємств будівельних матеріалів. Монтаж включає в себя установку в проектне положення і закріплення пресового устаткування, приєднання до нього засобів контролю й автоматики, а також коммуникационных систем , що забезпечують подачу сировини, води, пари, стис­­нутого повітря, электроэнергии й ін., і видалення продукції і відходів ви­ро­б­ниц­тва. Також монтаж містить у собі доведення преса до експлуатаційного стану.

Найважливішою частиною будь-якого технологічного процесу є накладка механічного устаткування, що складає сукупність операцій по підготовці, осна­щен­ню і регулюванню. Накладка містить у собі настроювання кінематичних ланцюгів, установку і регулювання пристосувань, инструмента, робітників органів і ін. для забезпечення нормальної роботи машини в заданих умовах протягом визначеного часу (зміни, доби, часу випуску партії виробів і т.п.).

У процесі регулювання механізми і їхні частини приводяться в такий стан, при якому вони можуть правильно, нормально працювати відповідно до технічних чи характеристик технологічним регламентом. Висновок машини на заданий режим регулювання забезпечує підтримка физических величин, що характеризують технологічний процес, таких як: зазори, тиски, температури, рівні, швидкості, витрати, сили струму, напруги, потужності і т.п.

Після проведення налагоджувальних і регулювальних робіт проводяться испытания машини. Іспиту машини - це експериментальне визначення конструктивных і експлуатаційних властивостей машин і устаткування для выявления їхньої відпо­від­но­сті технічним вимогам і рекламним характеристикам.

Особливе значення іспиту машин і устаткування здобувають у зв'язку з тим, що ряд фірм із метою реалізації свого товару нерідко в рекламних проспектах зави­щу­ють технічні достоїнства своїх зразків виходячи з бажаних чи розумінь супер­іде­аль­них умов. У тгом випадку проведені испытания є експлуатаційними, а по призначенню можуть бути приемо-і патоковими, контрольними й ін. Іспиту машин і устат­кування рекомендується проводити відповідно до іспитової програми (тест-про­гра­мою), а результати іспитів оформляти актом із залученням постачальника.

Після проведення монтажних, налагоджувальних, регулювальних і испыта­те­ль­ных робіт; починається етап експлуатації, при якому для забезпечення паспортних хара­к­теристик машини необхідно робити технічне обслуживание.

Технічне обслуговування - етап експлуатації, що включає организационные і технічні заходи, спрямовані на підтримку надійності і пповности використовуваного механічного устаткування. У технічне обслуживание входять роботи з безпо­се­ред­ньо­му забезпеченню працездатності устаткування (профілактика, технічний відхід, поточний ремонт і ін.), а також конкретні заходи технічної підготовки до роботи (огляд, чищення, ревізія кріплень, регулювання, заправлення, змащення і т.д.) і ін. роботи, велику частину яких виконують без зняття і розбирання окремих вузлів і агрегатів.

Технічне обслуговування характеризується видами і періодичністю.

Як правило, стосовно механічного устаткування повинні проводитись наступні види технічного обслуговування:

а) щозмінне технічне обслуговування (ЕО), що виробляється перед початком роботи і по закінченню роботи. Зміст ЕО може оформлятися у виді таблиці і вивішуватися на робочому місці оператора.

б) періодичне технічне обслуговування (ТЕ) проводиться періодично між ремон­тами через кожні N годин роботи, визначених технічним паспортом машини.

Так, наприклад, для пресів СМК-325 (пластичне пресування) і СМ-1085 (напівсухе пресування) роботи з ЕО і ТЕ визначаються технічним паспортом) на експлуатацію в наступному обсязі (табл. 5.1...5.4).

Соседние файлы в папке lekc-5-6-7-9