Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
320.51 Кб
Скачать

2.4. Розрахунок конструктивно-технологічних і энергосилових параметрів пресових агрегатів

2.4.1. Розрахунок шнекового преса

Незважаючи на багаторічний досвід експлуатації шнекових пресів і аналітичних досліджень їхньої роботи, методики розрахунку головних параметрів, які б повною мірою описували процеси, що відбуваються при формуванні глиняної маси, у даний час не існує. Тому значна кількість пресових агрегатів на підприємствах галузі працюють у режимах, що не відповідають оптимальним умовам експлуатації. Спроби експериментальних рішень поліпшення роботи шнекових пресів не завжди призво­дять до позитивних результатів.

Вирішення проблеми повинно складатися в комплексному дослідженні залеж­ності параметрів процесу від геометричних і кінематичних параметрів шнека в поєд­нанні з геометричними характеристиками елементів, що формують - голівки і мундштука - і з урахуванням фізико-механічних властивостей глиномас. Такий комп­лексний підхід до проблеми розрахунку шнекових пресів розроблений кафедрою механічного устаткування МГСУ ім. В.В. Куйбишева [35, 36, 30]. Сутність цієї мето­дики полягає в наступному:

1. Визначається характеристика елементів преса, що формують, тобто залеж­ність тиску від продуктивності і властивостей маси.

2. Визначається оптимальна геометрія шнека і його характеристики, тобто розраховується продуктивність при різних потрібних для процесу пресування тисках, обумовлених елементами, що формують, і властивостями мас.

3. Визначаються потужність приводу і навантаження на робочі органи преса.

Визначення характеристик елементів, що формують

Картина руху глиномаси в голівці і мундштуці (див. рис. 2.8) має свої особли­вості. Випірна лопать шнека створює на вході в голівку різні швидкості руху глиномаси: максимальну - у стінок голівки і мінімальну - у її осі. При просуванні гли­ни до мундштука картина плину змінюється на обернену. Швидкість стає максималь­ною на осі і мінімальною біля стінок голівки. Профіль швидкостей часток у поздовж­ньому перетині голівки стає параболічним, а загальна картина руху глини відбиває картину прямування в’язких рідин. Плин відбувається за рахунок зсуву тонких прошарків один по одному [30].

Визначення характеристик формуючих елементів преса рекомендується знахо­дити в такій послідовності [35]:

1. Формуючі елементи преса розбиваються на ділянки з таким розрахунком, щоб одержати канали простої геометричної форми (конус, клин, циліндр і т.п.).

2. Для кожної ділянки визначаються коефіцієнти геометричної форми і градієнти швидкостей по формулах, наведених в табл. 2.1.

3. Для цих ділянок знаходяться значення ефективної в’язкості по логічній кривій плину глини (рис. 2. ).

4. Визначається падіння тиску на кожній ділянці по формулі

,

де m - ефективне значення в’язкості, Нс/м2; Q - продуктивність, см3/с; k -константа геометричної форми каналу, м.

5. Підсумовується загальне падіння тиску в каналі.

Розрахунок геометричних параметрів шнека

Розміри і співвідношення зовнішнього діаметра шнека D, діаметра ступиці d, кроку t і кутів підйому гвинтової лінії лопатей шнека суттєво впливають на продук­тивність і нагнітальну спроможність преса є оптимальні співвідношення між цими параметрами, і вихід з цих меж може призвести до значних погіршень характе­ристики шнека тобто він може виявитися замкненим звуженням самого каналу або навпаки не буде спроможний стискати масу. Докладний аналіз впливу геометричних параметрів шнека на його характеристику наведений в [35]. На основі цього аналізу рекомендуються такі співвідношення параметрів шнека.

Зовнішній діаметр кінцевої ланки шнека визначається з її співвідношення

, м

де Q - продуктивність преса, м3/с.

Діаметр ступиці

d = (0,32 - 0,38) D, м

Крок гвинта

t = (0,65...0,78) - D.

Середній діаметр шнека

, м

Кути підйому гвинтової лінії

; ;

; ;

; .

Глибина каналу шнека

.

Ширина каналу шнека

;

;

.

Довжина гвинтової лінії по зовнішньому діаметрі

.

Соседние файлы в папке Курс лекцій