Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
35
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

Лекція № 1

1. Технологічні комплекси для виробництва виробів пластичним і напівсухим способами пресування мас

При виробництві виробів керамічного, вогнетривкого і силікатного виробництв основним технологічним процесом є процес пластичного або напівсухого формування мас. Подальший розвиток зазначених виробництв можливе не тільки за рахунок конструктивного удосконалювання пресового устаткування, створення перспективних машин і комплексів, але і за рахунок модернізації існуючих пресів при мінімальних капітальних витратах.

Великий внесок у фундаментальні теоретичні і експериментальні дослідження внесли вітчизняні і закордонні вчені - Попильскій Р.Я., Кондрашев Ф.В., Кайнарскій И.С., Жданович Г.М., Генералов М.Б., Дроздов Н.Е., Ильевич А.П., Туренко А.В., А.С. Ільїн, Джонс Д., Цегельскій В., Ряшеля X. І ін. - в області пластичного і напівсухого формування мас і створення пресового устаткування, в даний час в навчальній і науковій літературі представлені різні погляди на процес формування виробів, способи технічної реалізації наукових розробок у пресовому устаткуванні. У наукових статтях вчених матеріал представлений обмежено, а існуючі монографії і підручники вимагають перевидання.

Вироби будівельної кераміки в залежності від їхнього призначення, властивостей застосовуваної сировини і технологічних методів виробництва підрозділяються на вироби грубої кераміки (глиняна цегла, порожньотілі блоки, черепиця, каналізаційні і дренажні труби, плити для зовнішнього облицювання стін) і вироби тонкої кераміки (плитки для облицювання стін, підлоги, санітарно-будівельні вироби).

Технологічний процес виробництва виробів будівельної кераміки містить наступні основні операції: видобуток сировинних матеріалів, їхнє транспортування і збереження, переробка і збагачення, готування керамічних мас, формування виробів, їхнє сушіння і випал. У разі потреби виробу піддають декоративній обробці і глазуруванню з наступним випалом.

Найбільш відповідальним технологічним процесом виробництва будівельних виробів є процес їх формування. Існують три способи формування виробів - пластичний, напівсухий і шлікерний (ливарний). Вибір способу виробництва залежить від фізико-хімічних властивостей сировинних матеріалів, їхнього мінералогічного складу, розмірів виробів і їхнього призначення.

При пластичному способі формування (вологість глиняної маси W=17...22%, тиск пресування Р=1,5...3 МПа) виготовляють цеглини, стінові камені, черепицю, керамічні труби й інші вироби. Останнім часом намітилася тенденція виготовлення виробів (дірчастої цегли, керамічних каменів і ін.) із жорстких мас (W =13...14 %, Р=3...4 МПа).

При напівсухому способі пресування керамічних виробів (W =7...12%, Р=20...45 МПа) роблять стінову і лицьову цеглу, керамічні камені, а також плитки різних призначень (для облицювання стін, підлог і т.п.).

При шлікерному способі виробництва виготовляють тонкостінні вироби великих геометричних розмірів або вироби складної конфігурації (санітарно-технічні вироби: вмивальні столи, бачки, унітази і т.п.). При цьому використовують властивість пористої гіпсової форми всмоктувати частину води з залитої в неї шлікерної маси (W>32%). Внаслідок дифузії і випару води, маса ущільнюється (відбувається набір черепка), зменшується в об’ємі і вільно відокремлюється від форми.

При зазначених способах виробництва керамічних виробів вибір устаткування здійснюють з урахуванням властивостей використовуваної сировини і домішок, інтенсивності їхньої переробки, номенклатури і якості продукції.

Соседние файлы в папке Курс лекцій