Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЗОПГ / Лекція4_АУТПnew.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
195.58 Кб
Скачать

3. Охорона праці при експлуатації грп, гнс, гнп

Працівники і спеціалісти, які виконують газонебезпечну роботу в приміщеннях ГРП, газонаповнювальних станцій і пунктів (ГНС, ГНП), стаціонарних автомобільних газозаправних станцій і пунктів (АГЗС і АГЗП) повинні бути у вогнестійкому спецодязі і взутті без сталевих підківок і цвяхів. При виконанні газонебезпечних робіт повинні застосовуватися переносні вибухозахищені світильники напругою не більше 12 В.

Експлуатація вибухозахищеного електрообладнання забороняється при несправних засобах вибухозахисту, блокування, заземлення, апаратів захисту, порушенні схем управління захистом, пошкоджених проводах і кабелях, при відкритих кришках оболонок, наявності на вибухозахищених поверхнях удавлювань, подряпин і відколів. Перевірка максимального струмового захисту, пускачів і автоматів повинна проводитися не рідше одного разу на 6 місяців.

Заземлення будівель і обладнання ГРП, ГНС, ГНП, АГЗС, АГЗП належить перевіряти не рідше одного разу на рік. Вимірювання рекомендується провадити в періоди найменшої провідності грунту: один рік - влітку при найбільшому просиханні грунту; другий - взимку при найбільшому його промерзанні. Окрім періодичних перевірок і оглядів заземлень, їх стан повинен перевірятися після кожного ремонту обладнання.

Для визначення технічного стану заземлювальних пристроїв проводяться зовнішній огляд їх видимої частини; огляд з перевіркою ланцюга між заземленням і елементами, які заземлюються (відсутність обривів і незадовільних контактів у проводці, яка з'єднує обладнання з заземлювальним пристроєм; вимірювання опору заземлювального пристрою.

Перевірці підлягають цілісність і захищеність від корозії доступних огляду частин блискавковідводів і струмовідводів та контактів між ними, а також значення опору струму примислової частоти заземлювачів, який повинен бути не більшим ніж при прийманні заземлювального пристрою. Заземленню підлягають як окремо стоячі блискавковідводи, так і встановлені на будівлях і спорудах, а також блискавкоприймальні сітки.

На території та у вибухопожежонебезпечних приміщеннях ГНС, ГНП, АГЗС, АГЗП забороняється застосовувати відкритий вогонь і проводити роботи, при яких можливе виникнення іскроутворення, а також вносити сірники, запальнички й інші речі для куріння. Вогневі роботи повинні проводитися згідно із спеціальними планами, затвердженими керівниками і нарядом-допуском. План вогневих робіт повинен бути погоджений з органами державного пожежного нагляду. Протягом всього часу виконання вогневих робіт у приміщеннях виробничої зони повинна працювати механічна вентиляція. В'їзд автомашин на АГЗС, у виробничу зону ГНС і ГНП, а також злив і налив ЗВГ під час виконання вогневих робіт не дозволяється.

Перед початком і під час вогневих робіт у приміщенні, а також у 20-метровій зоні від робочого місця на території повинен проводитися аналіз повітряного середовища на наявність парів ЗВГ. З появою у повітрі парів ЗВГ, незалежно від концентрації, вогневі роботи повинні припинитися.

На території ГНС, ГНП, АГЗС і АГЗП повинні вивішуватися попереджувальні написи про заборону куріння і застосування відкритого вогню. Територія повинна бути очищена від сторонніх предметів і горючих матеріалів. Проїзди і проходи повинні бути вільними. Усі транспортні засоби, які заїжджають на територію повинні бути обладнані іскрогасником на вихлопній трубі. Зберігання обтиральних горючих матеріалів та інших матеріалів в основному приміщенні ГРП не дозволяється. Із зовнішнього боку будівлі ГРП або на огорожі ГРУ на видному місці необхідно встановити попереджувальні написи - "Вогненебезпечно. Газ".

Соседние файлы в папке ЦЗОПГ