Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЗОПГ / Лекція4_АУТПnew.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
195.58 Кб
Скачать

Опг аутп Лекція , 4.

1. Роботи з підвищеною небезпекою

Небезпечні роботи на галузевих об’єктах проводять за письмовим дозволом адміністрації, тобто нарядів-допусків.

Відповідальність за дотримання безпечних умов праці на об’єкті покладається:

за технічний стан машин, інструментів, устаткування – на особу, що відповідає за їх безпечну експлуатацію.

за проведення навчання і інструктаж з безпеки праці - на службу охорони праці та керівників структурних підрозділів.

за дотримання вимог безпеки праці при виконанні робіт – на керівників, що здійснюють ці роботи.

При проектуванні, будівництві та експлуатації інженерних мереж та споруд на них значна увага повинна приділятись питанням охороні праці. Особи, що приймаються на роботу, пов’язану з безпосереднім обслуговуванням, ремонтом, випробуванням і налагодженням роботи споруд, комунікацій, устаткування, обов’язково проходять медичне обстеження на відповідність стану їхнього здоров’я вимогам до даної професії, а потім періодичні огляди згідно з Інструкцією по проведенню обов’язкових попередніх і періодичних медичних оглядів, затвердженою Міністерством охорони здоров’я України.

До призначення на самостійну роботу чи у разі переведення на іншу роботу (посаду) робітники зобов’язані пройти: спеціальну фахову підготовку; інструктаж на робочому місці; перевірку знань, виробничих і посадових інструкцій, правил з охорони праці. Для працівників, що обслуговують електроустановки, обов’язкове знання Правил технічної експлуатації електроустановок і Правил техніки безпеки при експлуатації електроустановок.

Роботи, що виконуються при будівництві мереж та більшості споруд, відносяться до робіт з підвищеною небезпекою. Тому вони виконуються за нарядом-допуском. Наряд - це письмове розпорядження на виконання роботи, яке визначає місце, час початку та закінчення роботи, умови її безпечного проведення, склад бригади і осіб, відповідальних за безпечну організацію і виконання роботи. Наряд на роботу виписується в двох примірника.

Наряд-допуск повинен бути виданий інженерно-технічним працівникам з числа осіб, що уповноважені на це наказом керівника організації галузевого об’єкта. Наряд-допуск оформляється у 2-х екземплярах (1-й знаходиться у особи, що видала наряд, 2-й у відповідального керівника робіт) і надається на термін, необхідний для виконання заданого об’єму робіт. У випадку зміни умов виконання робіт наряд-допуск анулюється і відновлення робіт дозволяється тільки після видачі нового наряду-допуску. Забороняється видавати наряди-допуски на робочі місця, що перебувають у незадовільному або аварійному стані, крім нарядів на ремонтно-відновлювальні роботи які повинні виконуватись за спецпроектом, затвердженим головним інженером. Термін дії наряду - одна доба з моменту видачі. У разі якщо робота, визначена нарядом, не закінчена у вказаний термін, виписується новий наряд. Якщо роботи на об'єкті проводяться кількома бригадами або в кілька змін, кожній бригаді окремо виписується наряд.

Закриті наряди зберігаються протягом трьох місяців, після чого можуть бути знищені. Якщо під час виконання робіт за нарядом мали місце аварії і травми, то ці наряди слід зберігати в архіві підприємства разом з матеріалами розслідування.

Працівники, які забезпечують безпечну організацію і виконання робіт: керівник, який видає наряд; безпосередній керівник робіт; члени бригади. Керівник, який видає наряд, визначає обсяги роботи і визначає: заходи з підготовки безпечного виконання робіт. Право видачі нарядів на виконання робіт надається посадовій особі із числа інженерно-технічних працівників, виконробів, майстрів. Безпосередній керівник робіт призначається керівником, який видає наряд, із числа бригадирів відповідної спеціалізації або найбільш досвідчених членів бригади, який має кваліфікаційний розряд не нижче п'ятого.

Список працівників, які можуть призначатись безпосередніми керівниками робіт, затверджується наказом. Працівники, які можуть призначатись безпосередніми керівниками робіт, повинні пройти навчання і перевірку знань. При проведенні разових небезпечних робіт керівником робіт проводиться з виконавцями цільовий інструктаж, який фіксується у наряді-допуску. Цей інструктаж проводиться у формі перевірки знань у вигляді усного опитування. Уразі незадовільних знань допуск до роботи не надається. Повторна перевірка знань не дозволяється.

Безпосередній керівник робіт організовує: проведення необхідного інструктажу з питань охорони праці на робочому місці; правильність підготовки робочого місця; забезпечення заходів безпеки, необхідних для виконання робіт. Він організовує виконання вимог безпеки і додержання дисципліни членами його бригади, слідкує за справністю інструменту та іншого оснащення.

Керівник, який видає наряд, повинен визначити, якими засобами індивідуального та колективного захисту, контрольно-вимірювальними приладами і огородженнями повинна бути забезпечена робоча бригада.

Безпосередній керівник робіт, який прибув на місце роботи, вказаної в наряді, знайомить робітників з характером роботи, наміченою технологією виконання робіт і проводить інструктаж з питань охорони праці під розпис кожного члена бригади, а також перевіряє виконання технічних заходів з підготовки робочого місця. Керівник робіт зобов’язаний до початку робіт оглянути робочі місця, перевірити стан обладнання, і, впевнившись в безпечності умов, допустити працюючих до виконання робіт.

Керівник робіт повинен мати креслення усіх мереж і споруд по місцевості, вулицях і проїздах із прив'язкою їх до будинків, залізничних колій і опорних пунктів. На кресленнях повинні бути зазначені всі технічні дані (матеріал і розміри трубопроводів, колодязів і камер, глибина закладання, категорії ґрунтів тощо). Крім того, повинні бути дані про загазованість споруд, засмічення їх, виникнення просадних явищ ґрунту тощо. Ці дані повинні систематично вивчатися та аналізуватися і доводитися до відома осіб, що проводять роботи.

Для забезпечення нагляду за членами бригади щодо їх безпеки керівник робіт повинен весь час перебувати на місці проведення робіт. Після повного закінчення роботи робоче місце приводиться в порядок і безпосередній керівник робіт робить відмітку в наряді про час закінчення роботи. Безпосередній керівник робіт здає керівнику, який видав наряд, оформлений наряд для перевірки.

Соседние файлы в папке ЦЗОПГ