Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

АСУЗ-Р L05_Передавальні пристрої

.pdf
Скачиваний:
69
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
927.44 Кб
Скачать

При змішаному включенні двох (або декількох) варикапів у контур ЧМГ один варикап включається в контур автогенератора паралельно, а інший - послідовно. Завдяки цьому межі зміни величини діапазону частот стають меншими (рис.26,б).

Один з варіантів частотного модулятора зі змішаним включенням варикапів, реалізованих у малопотужних радіостанціях метрового діапазону, представлений на рис.26,а. Особливістю цієї схеми є послідовне включення варикапа не в ємнісну, а в індуктивну гілку контуру автогенератора.

Отже, всім розглянутим схемам властивий загальний недолік - мінливість девіації частоти автогенератора при зміні несучої. Причина цього явища криється у необхідності перестроювання автогенератора. Найкращим способом забезпечення сталості девіації частоти fдев є застосування непестроюваного

( f const )

модулюємого по

частоті

автогенератора.

Отримання

інтервалу робочих

частот

fмакс... fмiн

можна

здійснити

за

допомогою

інтерполяційної схеми, поданої

на рис. 27. (Слайд 19)

Рис.27. Отримання інтервалу робочих частот fмін…fмакс за допомогою інтерполяційної схеми

Саме так здійснюється формування сигналів ЧМ в діапазоні частот у збудниках ВО-64 (ВО-71) і «Лазурь».

Як було показано, при прямих способах ЧМ одержання модульованих коливань шляхом включення варикапів у контур генератора у значному ступені знижує стабільність частоти генерованих коливань. Якщо в контур ЧМГ додатково будуть включені варикапи для електронного перестроювання генератора, то стабільність частоти понизиться ще більше.

Тому в ЧМГ повинні бути вжиті заходи для стабілізації параметрів як самого автогенератора, так і частотного модулятора. До них відносяться всі заходи параметричної стабілізації (особливо стабілізація напруги джерела зсуву для варикапів). (Слайд20)

Рис. 28. Схема з кільцем автоматичного підстроювання частоти модулюємого генератора по частоті більш високостабільного гене-

ратора

У деяких схемах з метою підвищення стабільності частоти передбачається кільце автоматичного підстроювання частоти модулюємого генератора по частоті більш високостабільного генератора (рис. 28).

Вплив дестабілізуючих факторів на частоту ЧМГ може бути у значному ступені ослаблений, якщо як коливальна система модулюючого генератора застосувати кварцовий резонатор. Одна зі схем ЧМГ малопотужної радіостанції P-148 подана на рис.29.

21

Зміна частоти коливань здійснюється за допомогою двох варикапів, включених послідовно.

Недолік кварцових ЧМГ полягає в тому, що в них керування частотою

кварцового

автогенератора забезпечується в дуже вузьких межах,

звичайно

f

10 3 .

f

 

 

Для одержання необхідної девіації доводиться проектувати на робочу частоту f

При fдев 4...7 кГц кварцовий ЧМГ

порядку (10...15) МГц. (Слайд20)

рис 29. (Слайд20)

частоти кварцовий автогенератор

fдев .

10 3

повинен працювати на частотах

Рис.29. Схема ЧМГ малопотужної радіостанції P-148

У схемі звичайно передбачається індуктивність ( L14 ) для розширення інтервалу зміни частоти генератора й коректування номінальної

частоти резонатора.

Для

одержання

fдев в деякому

діапазоні

частот fмiн... fмакс

використовується

схема

На рис.30 представлено схему кварцового ЧМГ радіостанції P-159.

Найкращу стабільність середньої (несучої) частоти частотно-модульованого коливання забезпечують схеми, у яких реалізуються непрямі способи формування ЧМ коливань.

При непрямих способах формування ЧМ сигнаів використовується принципова можливість одержання сигналів ЧМ за допомогою фазових модуляторів. Керування фазою коливань здійснюється в каскадах, що йдуть за автогенератором. Тому фазовий модулятор на відміну від частотного не погіршує стабільність середньої частоти ФМ (ЧМ) коливання.

Висновки: В даній лекції ми ознайомились з призначенням, можливостями, задачами і технічними характеристиками передавачів радіостанцій ОРС ДСНС. Наступні заняття будуть призначені вивченню конкретних зразків передавачів радіостанцій і прийомів роботи з ними.

Питання для повторення:

1. Поясніть, як класифікують радіопередавачі.

2. Поясніть вимоги до радіопередавачів.

3. Поясніть призначення модулятора.

4. Поясніть призначення елементів на узагальненій схемі радіопередавача. 5. Поясніть показники якості радіопередавачів.

6. Поясніть функції радіопередавачів.

7. Поясніть методику розрахунку дальності УКХ-радіозв'язку.

22

Рис.30. Схема кварцового ЧМГ радіостанції P-159

23