Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_NPD_Prit.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.07.2019
Размер:
61.95 Кб
Скачать

Затверджую

Начальник ГУ МНС України

в Луганській області

полковник служби цивільного захисту

І.В.Гундар

« ___ » ________________ 2011 року

ЗВІТ

за підсумками проходження навчальної практики

на посаді державного інспектора з пожежного нагляду

Первомайського МВ ГУ МНС України в Луганській області

курсантом групи ПБ-08-434

факультету пожежної безпеки

Національного університету цивільного захисту України

рядовим служби цивільного захисту

Чередніченком Олександром Сергійовичем

м. Луганськ

Проходження навчальної практики на посаді

Державного інспектора з пожежного нагляду

Первомайського мв гу мнс України

В Луганській області

Я, Чередніченко Олександр Сергійович доводжу до Вашого відома, що під час проходження навчальної практики на посаді інспектора ДПН в місті Первомайськ вивчив оперативно-тактичну характеристику району, аналіз пожеж та напрямки профілактичної роботи, а саме те, що Первомайський район має загальну площу 54 га, кількість населення 43,1 тис. чол., кількість об’єктів, у тому числі 1-ї групи 233; 2-ї групи 280; 3-ї групи 203, кількість потенційно небезпечних об’єктів 56, у тому числі підвищеної небезпеки 6, будинків підвищеної поверховості немає.

Вивчив пожежно-економічну характеристику району. Первомайський район Луганської області є міським. На території району немає жодних сільськогосподарських та фермерських господарств.

Вивчив організацію діловодства, планування та звітності частини за напрямками державного пожежного нагляду, а саме: відповідно до наказу МНС України №59 від 06.02.2006 “Про затвердження інструкції з організації роботи органів державного пожежного нагляду” діяльність органів ДПН здійснюється відповідно до планів, які розробляються урядовим, територіальними та місцевими органами ДПН. В Первомайському МВ ГУ МНС України в Луганській області план робот сектору НПД складається на квартал, а кожен інспектор складає план на місяць.

Вивчив організацію впровадження, експлуатації та контролю за технічним обслуговуванням установок АПЗ і перевірку працездатності. На території Первомайського району знаходяться 360 установок АПЗ.

Вивчив порядок проведення адміністративної практики, запобіжних заходів, обліку та розслідування пожеж. При виявленні порушень правил ПБ складаються відповідні документи та приймаються відповідні дії та попереджувальні заходи. Складаються протоколи та акти.

Вивчив порядок видачі дозволу на початок роботи структурам підприємницької діяльності, орендним підприємствам та іншим підприємствам.

Вивчив порядок взаємодії ДПН з ДПД, ПТК об’єктів району. Пожежно-технічна комісія (ПТК) утворюється на підприємствах де працюють більше ніж 25 осіб. Основними задачами ПТК є: виявляти порушення правил пожежної безпеки та доповідати про це керівництву. Один раз на квартал проходить засідання комісії. Добровільна пожежна дружина (ДПД) створюється на підприємствах, де працюють більше ніж 50 осіб. Основною задачею ДПД є: прийняти первинні міри для локалізації та ліквідації пожежі до прибуття підрозділів МНС. Кожен з членів ДПД обов’язково повинен бути застрахований.

Ознайомився з особливостями розподілу функціональних обов’язків між інспекторським складом частини. За кожним інспектором закріплюються спеціальні обов’язки, наприклад: пожежі, адміністративна практика, дізнання, пожежна автоматика, ліцензування, агітація. Також закріплюються певні ділянки району.

Ознайомився з рішеннями, що прийняті місцевими органами самоврядування з питань пожежної безпеки. Рішення міської ради про наведення протипожежного режиму в населених пунктах у весінньо-літній період. Наказом визначаються відповідальні за дотримання цього протипожежного режиму, прибирання територій, встановлюються заходи щодо дотримання правил пожежної безпеки.

Ознайомився з аналізом пожеж за минулий та поточний роки, порядком складання аналізу за декілька років та використанням його в практичній діяльності. Аналіз пожеж складається кожного місяця. Аналізом визначаються райони, в яких найбільш часто виникають пожежі та категорії населення, що найбільш часто стають суб’єктами трагедій (літні люди, п’яниці та особи, які ведуть аморальний образ життя та мають звичку палити в ліжку на підпитку). Ведеться співпраця зі службами соціального захисту населення, депутатами міської ради, які проводять бесіди на протипожежну тематику серед населення. Аналіз ведеться щомісячно.

Ознайомився з графіком обстежень об’єктів, формування щомісячних і щоденних планів роботи інспекторського складу, організації контролю за виконанням графіку ПТО.

Ознайомився із взаємодією органів ДПН з іншими наглядовими органами (енергонаглядом, комітетом з охорони праці, санітарно-епідеміологічним наглядом). Ведеться взаємодія органів ДПН з органами прокуратури, санітарно-епідеміологічним наглядом, комітетом з охорони праці, енергонаглядом з метою організації дотримання законності, інформаційна допомога один одному.

Вивчив досвід з підготовки інформації про протипожежний стан об’єктів району для надання до місцевих органів самоврядування, до адміністрації об’єкта, терміни їх надання та прийняття за ними рішень. Проводиться обстеження об’єктів. За підсумками подається інформація до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про дотримання на цих об’єктах протипожежного режиму. Також ця інформація надається до ГУ МНС України в області.

Вивчив порядок організації та проведення нормативно-технічної роботи в підрозділах. Всі об’єкти новобудов та будівель, що перебувають в процесі реконструкції підлягають обліку. Облік новобудов ведеться в журналі новобудов, які беруться на облік з моменту видачі постанови.

Вивчив організацію проведення дізнань про пожежі. Згідно статті №97 КПК.

Вивчив порядок організації та порядок перевірки районних відомчих організацій. Проводяться перевірки відомчих організацій та об’єктів, що належать до цих організацій з дотримання протипожежного режиму та правил пожежної безпеки, а також керівництва відомчих організацій з ведення документації з пожежної безпеки (наказ про встановлення суворого протипожежного режиму на території відомчих об’єктів, список членів ДПД, табелі бойового розрахунку членів ДПД). На території Первомайського району знаходяться 30 відомчих організацій. Один раз на п’ять років проводяться перевірки відомчої пожежної охорони.

Вивчив розподіл функціональних обов’язків серед інспекторського складу ДПН Первомайського МВ ГУ МНС України в Луганській області.

Вивчив порядок взаємодії органів ДПН МНС України з підрозділами та службами МВС з розслідуванням пожеж.

Вивчив форми та методи протипожежної пропаганди, які найбільш ефективно застосовуються в підрозділі.

Вивчив форми та методи роботи з дружинами юних пожежних та ДПД.

Вивчив порядок розгляду листів, скарг і заяв громадян із питань пожежної безпеки.

Вивчив організацію роботи з впровадженням, експлуатації та контролю за технічним станом установок пожежної автоматики, роботи за додержанням ліцензійних умов щодо проектування, монтажу та обслуговуванню пожежної автоматики.

Вивчив порядок планування роботи, визначення термінів проведення планових та позапланових перевірок об’єктів, господарств, населених пунктів, житла. Діяльність органів держпожнагляду здійснюється відповідно

до планів які розробляються місцевим органом держпожнагляду. Плани роботи повинні складатися на основі аналізу обстановки з пожежами, стану пожежної безпеки об’єктів, сезонних пожежно-профілактичних заходів, а також з урахуванням рішень органів законодавчої та виконавчої влади.

Пожежна профілактика – це комплекс організаційних та технічних заходів, спрямованих на забезпечення пожежної безпеки людей, а також створення умов для успішного її гасіння. Мета пожежної профілактики – підвищення діяльності всіх суб’єктів держави, від яких залежить рівень пожежної безпеки.

Державний пожежний нагляд – це спеціальний вид наглядової діяльності, який здійснюється уповноваженим на це державним органом у сфері пожежної безпеки, в межах своєї компетенції, повноважень та проявляється у систематичному контролі і припиненні порушень вимог пожежної безпеки посадовими особами та громадянами.

Нормативно-правова база:

1. Закон України “Про пожежну безпеку” від 17.12.1993 р., ст.7.

2. “Положення про ДПО” затверджено постановою КМУ від 26.07.1994 р. №508.

3. Наказ МНС України від 06.02.2006 р. №59 “Про затвердження інструкції по організації роботи органів ДПН”.

4. Постанова КМУ від 11.04.2002 р. Наказ №500 “Про затвердження положення державного департаменту пожежної безпеки”.

Запобіжні заходи – заходи, направлені на забезпечення пожежної безпеки шляхом припинення чи заборони роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації будівель, споруд, окремих приміщень, опалювальних приладів, дільниць електричної мережі, проведення пожежонебезпечних робіт та дії виданих дозволів на право проведення таких робіт, випуску та реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту, випуску і застосування проектів, проведення будівельно-монтажних робіт.

Засоби протипожежного захисту – технічні засоби, призначені для запобігання, локалізації та ліквідації пожеж, захисту людей, матеріальних цінностей та довкілля від впливу небезпечних факторів пожежі. До засобів протипожежного захисту належать: установки пожежної сигналізації та пожежогасіння, системи оповіщення людей про пожежу і керування евакуацією, системи протидимного захисту, системи централізованого пожежного спостереження, первинні засоби пожежогасіння, блискавкозахист, вогнезахист конструкцій, протипожежні перешкоди та системи протипожежного водопостачання.

Об‘єкт з масовим перебуванням людей – це будинки дитячих дошкільних та навчальних закладів, лікувальних закладів із стаціонаром, культових будинків та споруд, будинків для людей похилого віку та інвалідів, санаторіїв і закладів відпочинку, культурно-просвітніх та видовищних закладів, критих спортивних споруд, готелів, мотелів, кемпінгів, ринки, а також інші аналогічні за призначенням об’єкти з постійним або тимчасовим перебуванням людей з кількістю 50 осіб та більше.

Припис держпожнагляду на усунення порушень вимог пожежної безпеки обов‘язковий для виконання у визначені строки письмове розпорядження уповноваженої посадової особи органу держпожнагляду відповідним керівникам (власникам), посадовим особам об‘єктів та громадянам щодо усунення порушень вимог пожежної безпеки.

У разі порушення правил пожежної безпеки, що створює за­грозу виникнення пожежі або перешкоджає її гасінню та евакуації людей, у випадках випуску пожежонебезпечної продукції, систем і засобів протипожежного захисту з відхиленням від стандартів чи технічних умов або у разі їх відсутності, а також у разі виявлення порушень протипожежних вимог, передбачених стандартами, нормами і правилами, під час проектування (вибірково), будівництва, реконструкції, розширення чи технічного переоснащення, капітального ремонту підприємств, будівель, споруд та інших об'єктів.

Ознайомився з наглядовими справами на об’єкти, установи та організації, порядком їх формування, ведення, зберігання та списання. На кожен об’єкт заводиться окрема наглядова справа у якій зберігається документи та матеріали листування з питань пожежної безпеки, в тому числі матеріали перевірок та експертиз протипожежного стану орендованих будівель та приміщень, які розміщені на об’єкті, а також копії дозволів на їх оренду та інші документи, що характеризують стан протипожежного захисту об’єкта. Наглядові справи зберігаються 5 років, а потім здаються в архів.

Ознайомився з досвідом організації нагляду за протипожежним станом орендних підприємств, кооперативів, власних господарств. Інспекторський склад проводить планові та позапланові перевірки, складає приписи за невиконання пунктів яких притягає до відповідальності у вигляді штрафів, а за порушення протипожежного режиму призупиняє діяльність організацій.

Ознайомився з системою заходів щодо забезпечення пожежної безпеки місць з масовим перебуванням людей. Проводяться планові та позапланові перевірки. Практичне відпрацювання планів евакуації. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2001 року № 150 “Про затвердження Порядку видачі органами державного пожежного нагляду дозволу на початок роботи підприємств та оренду приміщень” (із змінами) у разі невиконання умов забезпечення пожежної безпеки, зазначених у дозволі на початок роботи підприємств та оренду приміщень, органи держпожнагляду мають право скасовувати дані дозволи. Позапланові перевірки у випадках, зазначених в абзаці шостому цього пункту, можуть проводитись тільки за вмотивованим рішенням органу держпожнагляду. Планові перевірки проводяться з метою здійснення обстеження щодо відповідності об’єктів вимогам нормативно-правових актів та контролю за виконанням встановлених чинним законодавством вимог пожежної безпеки. Позапланові перевірки проводяться з метою здійснення контролю за виконанням приписів. Позапланові перевірки органами держпожнагляду проводяться також у разі: надходження доручень Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, МНС та рішень місцевих органів виконавчої влади стосовно посилення протипожежного захисту об’єктів та населених пунктів.

За планом роботи керівника практики взяв участь у контрольних перевірках об’єктів зі складанням адміністративних документів за невиконання приписів органів ДПН, порушення правил пожежної безпеки та по­станов про застосування запобіжних заходів. Перевірки проводяться тільки на підставі припису на право перевірки начальника органу ДПН, яке реєструється в спеціальному журналі даного органу. Припис на право перевірки керівника органу ДПН або його копія, завірене печаткою, пред’являється державними інспекторами, який здійснює перевірку, керівнику об’єкта або уповноваженій особі, одночасно зі службовим посвідченням учасників перевірки.

Взяв участь у перевірці боєздатності ДПД Первомайського машинобудівельного заводу (ПМЗ). В своїй роботі ДПД керується вимогами наказу МНС України від 11.02.2004 р. №70 “Про затвердження Положення про добровільні пожежні дружини(команди)” та “Типового положення про пожежно-технічну комісію”.

Взяв участь у розробці текстів бесіди і проведенні навчання населення правилам пожежної безпеки.

Взяв участь у пожежно-технічному обстеженні інших об’єктів за планом керівника стажування (промислові об’єкти, навчальні заклади, лікувальні заклади, новобудови, дитячі дошкільні заклади, житлові будинки підвищеної поверховості, видовищних закладів).

Підготував матеріали на притягнення порушників правил пожежної безпеки до адміністративної відповідальності та склав постанови про застосування запобіжних заходів за підсумками контрольного пожежно-технічного обстеження.

Підготував матеріал до друкованих або стінних видань району.

Взяв участь в обговоренні підсумків проведення обстеження на підприємстві.

Взяв участь у розслідуванні обставин пожеж.

Взяв участь у перевірці працездатності установок пожежної автоматики з розробкою необхідних документів.

Взяв участь в організації роботи з впровадження, експлуатації та контролю за технічним станом установок пожежної автоматики, роботи за додержанням ліцензійних умов щодо проектування, монтажу та обслуговування пожежної автоматики.

Вивчив стан роботи проведення протипожежної пропаганди та агітації, порядок організації та проведення навчання населення, робітників та керівників об’єктів правилам пожежної безпеки України відповідно до Закону України “Про пожежну безпеку”, форми взаємодії з громадськими протипожежними формуваннями. Інспекторський склад сектору з питань НПД проводить заняття з депутатами міської ради, а депутати проводять бесіди з громадянами та керівниками підприємств. Ознайомився з формами взаємодії підрозділу з органами влади та самоврядування, документами щодо забезпечення протипожежного захисту об’єктів району, прийнятими місцевою райдержадміністрацією. Інспекторський склад постійно подає інформаційні листи до райдержадмістрації щодо поліпшення стану пожежної безпеки в районі.

курсант Національного університету

цивільного захисту України

рядовий служби цивільного захисту О.С. Чередніченко

«___» _______________ 2011 року

Начальник Первомайського МВ

ГУ МНС України в Луганській області

майор служби цивільного захисту В.В. Кліменок

«___» _________________ 2011 року