Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Диплом / Розділ_1_ТЕО

.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
57.86 Кб
Скачать

1. Техніко-економічне обгрунтування проекту

Економічна ефективність – основний критерій якості функціонування автоматизованого об’єкта.

Цільова функція автоматизованих систем управління – отримання максимального значення технологічної складової прибутку за рахунок досягнення основних техніко-економічних показників виробництва на рівні або вище їх нормованих значень.

Цільова функція досягається за рахунок зниження питомих затрат палива, електроенергії; підвищення продуктивності об’єкту – покращення використання потужності обладнання; організація праці, визначення раціонального рівня автоматизації, забезпечення необхідної надійності систем управління та технологічного обладнання.

Під економічною ефективністю заходів розуміють отримання трудових, матеріальних і грошових ресурсів в результаті їх впровадження. Ефективність може бути виражена, як у грошовій формі, яка прямо впливає на підвищення рентабельності виробництва, так і в іншій формі (при неможливості підрахувати економію в грошах). Для характеристики економічної ефективності заходів визначають наступні основні показники:

  • капітальні витрати;

  • інвестиційні кошти;

  • собівартість продукції або робіт;

  • економію від зниження собівартості;

  • суму додаткового прибутку;

  • термін окупності капітальних витрат;

  • теперішня вартість;

  • чиста теперішня вартість;

- індекс доходності.

Впровадження автоматизованої системи управління дає змогу підвищити продуктивність, зменшити втрати енергоресурсів і цим покращити техніко-економічні показники. Автоматизація забезпечує такі зміни:

- підвищення продуктивності технологічного устаткування;

- зменшення витрати допоміжних матеріалів;

- зменшення витрати палива та електроенергії;

- покращення умов праці та організації виробництва;

- підвищення надійності протікання виробничого процесу.

В даному проекті запропонована система автоматизації котлоагрегату ТЕЦ цукрового заводу.

Процесс отримання пари є одним з основних при виробництві цукру. Пара використовується майже на всіх етапах виробництва, тому ТЕЦ повинна забезпечити безперервну та безперебійну подачу пари на завод.

В проекті передбачено використання сучасних точних засобів автоматизації. Система виконана на базі мікропроцесорного контролера TSX Micro. На контролері реалізовано процес регулювання по по всім необхідним параметрам котлоагрегата:

- регулювання рівня в барабані котла. Цей регулятор унеможливлює аварійне збільшення чи зниження рівня тому він є надзвичайно важливим.

- Регулювання теплового навантаження. Цей регулятор регулює подачу газу на котел, що дасть змогу правильно регулювати витрату палива в залежності від навантаження і не спалювати зайвого палива без необхідності.

- Регулювання співвідношення газ/повітря. Один з найважливіших показників який впливає на економічність. Регулятор підтримує точне співвідношення і тому газ спалюється в повній мірі.

- Регулювання розрідження в топці котла. Якщо не буде підтримуватись необхідний рівень розрідження то в топці буде накопичуватись газ і може трапитись вибух.

Використання всіх цих регуляторів дасть змогу підвищити ККД котла з 89% до 91% за рахунок використання сучасних точних засобів автоматизації та мікропроцесорного контролера TSX Micro. А також за рахунок точного підтримання співвідношення газ/повітря, що забезпечується використанням частотного перетворювача.

Соседние файлы в папке Диплом