Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Диплом / Розділ_6_ЦО

.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
101.89 Кб
Скачать

6. Цивільна оборона

Організація оповіщення виробничого персоналу на

цукровому заводі за сигналами ЦО

Вступ

Останнім часом спостерігається тенденція до росту виникнення надзвичайних ситуацій(НС) в яких присутні людські жертви. Тому важливо правильно організувати дії людей у випадку НС – по заздалегідь розробленому плану дій. І хоча на цукровому заводі використовується мала кількість небезпечних для життя людини речовин, а навколо відсутні будь-які об’єкти, на яких присутні фактори підвищеної небезпеки, все ж актуальність питання оповіщення завжди значна, адже НС бувають різного характеру (аварії, катастрофи, стихійні лиха). Потрібно вчасно задіяти максимальну кількість ресурсів для сповіщення виробничого персоналу та ліквідації наслідків НС. Для забезпечення ефективного оповіщення необхідно розробити систему дій, яка б враховувала також визначення першопричини, степеня небезпечності, реєстрацію події, подання необхідної інформації відповідальним особам.

6.1. Вимоги щодо організації оповіщення населення в надзвичайних ситуаціях

При виникненні НС повинна виконуватись одна з головних задач ЦО – оперативне оповіщення населення про виникнення або загрозу виникнення надзвичайної ситуації, своєчасне достовірне інформування про обстановку, яка складається та заходи, що вживаються для запобігання надзвичайних ситуацій та подолання її наслідків.

Для ефективного захисту населення важливе значення має організація оповіщення в системі пунктів керування ЦО. Сигналами оповіщення органів

керування ЦО є: «Повітряна тривога», «Відбій повітряної тривоги», «Хімічна небезпека (ХН)», «Радіаційна небезпека (РН)». Оповіщення органів керування про загрозу повітряного нападу здійснюється від частин військ ППО. Сигнали «Хімічна тривога» і «Радіаційна небезпека» керівництво ЦО отримує від штабу оперативного напрямку. Крім того, рішення про оголошення сигналів «ХТ» і «РН» на території міста, області може прийняти начальник ЦО області за даними прогнозу радіаційної, хімічної, бактеріологічної обстановки.

Сигнали ЦО «ХТ» і «РН» передаються установленим порядком тільки для органів керування ЦО, які у разі отримання цих сигналів також установленим порядком доводять обстановку до населення. Відповідальність за організацію і здійснення своєчасного оповіщення населення покладено на відповідні територіальні органи керування з НС та цивільного захисту (районні, міські та обласні органи керування та відділи ЦО).

З метою скорочення часу доведення термінової інформації до виробничого персоналу, який перебуває на потенційно небезпечних об’єктах і в безпосередній близькості від них, оповіщення покладається на начальників цивільної оборони цих об’єктів через локальні системи оповіщення, ними оповіщається і населення, що проживає поблизу цих об’єктів.

Основним способом оповіщення виробничого персоналу і населення в надзвичайних ситуаціях мирного часу вважається передавання мовної інформації з використанням телефонної мережі, радіо- та телебачення.

Для привернення уваги виробничого персоналу і населення перед передаванням мовної інформації вмикають сирени, виробничі гудки та інші сигнальні засоби, що означає подавання попереджувального сигналу «Увага всім», за яким населення повинно ввімкнути радіо, радіотрансляційні і телевізійні приймачі для прослуховування екстреного повідомлення. Негайно приводяться в готовність радіотрансляційні вузли, вмикаються мережі зовнішньої звукофікації.

Існують різні варіанти текстових повідомлень і дії населення в мирний та воєнний час в таких ситуаціях:

1) у мирний час:

  • аварія на атомній електростанції;

  • аварія на хімічно небезпечних об’єктах;

  • можливий землетрус;

  • загроза повені;

  • штормове попередження;

2) у воєнний час:

  • повітряна тривога;

  • відміна повітряної тривоги;

  • загроза хімічного зараження;

  • загроза радіоактивного зараження.

Система оповіщення повинна враховувати розміри території підприємства, всі сигнали і розпорядження цивільної оборони повинні бути почуті на будь-якій його ділянці. В місцях підвищеного шуму доцільно установлювати додаткові сигнальні пристрої (світлосигнальні табло, дзвінки гучного бою, сирени та ін.).

Надійність функціонування видів зв’язку забезпечується їх дублюванням, а також за рахунок завчасного укриття вузлів зв’язку (комутаторів) у захисних спорудах. Для дублювання сигналів доцільно законсервувати і в разі необхідності використовувати в системі оповіщення заводські гудки. Крім того, як дублюючий зв'язок призначаються відповідні особи – розсильні (90 основних службових осіб), а для зв’язку з вищим керівництвом – система телефонного і радіозв’язку.

6.2. Організація оповіщення виробничого персоналу цукрового заводу

У випадку виникнення аварії на території заводу чергові робочі-техніки відділення, оповіщають про виникнення аварії чергового диспетчера (начальника зміни охорони) та чергову зміну відомчої охорони заводу по прямому радіозв’язку, установленому безпосередньо на робочому місці машиніста.

Черговий диспетчер після доповіді Голові правління заводу з його дозволу дає наказ провести оповіщення персоналу заводу та населення умовним сигналом

увімкнення сирени С-40 – 5 разів, з тривалістю звучання 10сек, з інтервалом 10сек. Після завершення передачі інформації та оповіщення сиреною робітники фільтраційного відділення виконують свої обов’язки у відповідності з Інструкції та Плану ліквідації аварійних ситуацій.

Черговий диспетчер з допомогою анемометра визначає напрям та силу вітру, за допомогою барометра – анероїда визначають стан приземного шару повітря (ступінь вертикальної стійкості повітря (СВСП) оповіщає та доповідає про те, що сталося згідно схеми оповіщення(схема 6.1):

  • викликає до місця виникнення надзвичайної ситуації аварійно-рятувальну групу;

  • доповідає про результати проведеної розвідки місця аварії голові правління заводу, головному інженеру та начальнику штабу ЦО;

  • по гучномовцю проводить оповіщення робітників заводу згідно затвердженого тексту (нагадує про правильне застосування ЗІЗ та порядок евакуації робітників заводу не задіяних у виробництві та проведення аварійно-рятувальних робіт, у вказаний район);

  • отримавши інформацію про аварію від старшого чергового технічного працівника черговий диспетчер має право приймати рішення щодо оповіщення робітників, службовців, керівного складу заводу та з їх згоди доповідати в Управління по НС та ЦЗ населення районної державної адміністрації, оперативному черговому Відділу внутрішніх справ району та області, оповіщати керівників підприємств, закладів та організацій, території яких попадають в зону можливого техногенного або стихійного лиха.

Рис. 6.1. Схема оповіщення на цукровому заводі

1..9 – порядок оповіщення

Оповіщення проводиться згідно затвердженої Схеми оповіщення на «Табло Диспетчера» за допомогою присутніх на заводі засобів зв’язку:

  • сирени С-40, С-28 (старший зміни відділення, начальник цеху розливу);

  • гучномовець (диспетчер, секретар приймальної);

  • прямий зв'язок з Головним управлінням по НС обласного центру (начальник штабу ЦО, диспетчер);

  • телефонний зв'язок внутрішній (керівники структурних підрозділів);

  • телефонний зв'язок міський (голова правління заводу, начальник штабу цивільної оборони);

  • радіотелефонний зв'язок (охорона, черговий диспетчер, відділ збуту);

  • мобільні телефони (керівники та командно-керівний склад ЦЗ заводу);

Наявний зв'язок забезпечує взаємодію аварійно-рятувальної групи із структурними підрозділами заводу, керівного складу з підрозділами та організаціями міста та району.

Для оповіщення населення, яке знаходиться поблизу ХНО, за рішенням Управління по НС та ЦЗН, органів міської та районної державних адміністрацій можуть застосовуватися рухомі підрозділи служби охорони громадського порядку з гучномовцями. Порядок дій та сигнали оповіщення рухомих підрозділів встановлюються органами, які їх надають.

Строки збору посадових осіб на території заводу у випадку НС згідно схеми оповіщення:

  • склад штабу ліквідації НС: в робочий час – 15хв, в неробочий час та вихідні дні – 1год 30хв;

  • членів комісії з питань техногенно-екологічної безпеки: в робочий час – 15хв, в неробочий час та вихідні дні – 1год 30хв;

  • керівників структурних підрозділів посадових осіб: в робочий час – 15хв, в неробочий час та вихідні дні – 1год 30хв;

  • особовий склад аварійно-рятувальної групи: в робочий час – 15хв, в неробочий час та вихідні дні – 1год 30хв.

Дії керівника цивільної оборони заводу – Голови правління заводу після отримання інформації(доповіді) про загрозу або виникнення НС:

  • прийняти доповідь чергового диспетчера та замісника ЦЗН – головного інженера, про виникнення НС;

  • віддати попередні розпорядження на проведення рятувальних та інших невідкладних робіт;

  • доповісти начальнику Головного управління з питань НС міста, по прямому телефону та начальнику Управління з питань НС району, районного, обласного центрів, а у випадку великомасштабної надзвичайної ситуації і м. Києва про ситуацію, що склалася в результаті НС, про прийняті рішення та заходи, що проводяться, в разі необхідності зробити запит на залучення аварійно-рятувальних сил району та міста;

  • здійснювати керівництво в проведенні робіт по ліквідації наслідків НС та ходом евакуації персоналу заводу в безпечну зону.

Висновок

Дана схема відповідає державним стандартам і забезпечує ефективні організовані дії при виникненні НС: вчасний виклик аварійно-рятувальної групи на місце аварії, оповіщення робітників, службовців, керівного складу заводу, при потребі й оповіщення населення, а також враховує застосування всіх можливих засобів зв’язку що прискорить процес оповіщення.