Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_razdel_diploma_OP_files / Заняття 4.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
69.05 Кб
Скачать

Вимоги до рівнів емв та і.В.

Значення напруженості електромагнітних полів на робочих місцях з ВДТ мають відповідати нормативним значенням (ГДР N 3206-85, ГДР N 4131-86, СН N 5802-91, ГОСТ 12.1.006-84 Электромагнитные поля радиочастот. Допустимые уровни на робочих местах и требования к проведению контроля) (табл. 17.4) та ДСанПіН 3.3.2-007-98.

Рівні і.в. нормуються НРБУ-97 і не повинні перевищувати 7,74*10-12 А/кг (100 мкР/год).

Захист часом передбачає обмеження тривалості перебування людини у робочій зоні, якщо інтенсивність випромінювання перевищує встановлені норми 5 В/м і застосовується там, де немає змоги знизити її до гранично допустимих значень. Використовується тільки для випромінювань у діапазоні 3108…31011 Гц, а також для електростатичного та електричного полів частотою 50 Гц. Допустима тривалість перебування людини в зоні дії ЕМП залежить від інтенсивності випромінювання.

Захист відстаню застосовують, коли неможливо зменшити інтенсивність випромінювання іншими заходами, у тому числі й скороченням тривалості перебування людини в небезпечній зоні. В даному разі збільшують відстань між джерелом випромінювання та обслуговуючим персоналом. Цей вид захисту базується на швидкому зменшенні інтенсивності поля при віддаленні джерела випромінювання.

Зменшення параметрів випромінювання безпосередньо в джерелі досягається використанням узгоджених навантажень і поглиначів потужності. Поглиначі потужності послаблюють інтенсивність випромінювання до 60 дБ (106 разів) і більше. Це коаксіальні або хвилеводні лінії, що частково заповнені поглинальними матеріалами, в яких енергія випромінювання перетворюється в теплову.

Рівень потужності можна зменшити за допомогою атенюаторів (ослаблювачів, зменшувачів). Промислові атенюатори ослабляють до 120 дБ випромінювання потужністю 0,1…100 Вт і довжиною хвилі 410-3…310–1 м.

Екранування джерела або робочого місця – спосіб найефективніший і найчастіше використовується. Форми і розміри екранів різноманітні й мають відповідати умовам використання. Ефективність екранування характеризується ступенем ослаблення ЕМП. Вона виражається відношенням значень величин Е, Н, S у даній точці до значень Е0, Н0, S0, у тій самій точці за наявності екрана. На практиці ослаблення Розрізняють екрани, що поглинають випромінювання, і що відзеркалюють їх. Захисна дія відзеркалювальних екранів зумовлена тим, що електромагнітне поле наводить у масі екрана вихровий струм, магнітне поле якого має протилежний первинному полю напрямок. Сумарне поле швидко зменшується в екрані й проникає на незначну глибину.

На відстані, що дорівнює довжині хвилі, електромагнітне поле у провідному середовищі майже повністю затухає, тому для ефективного екранування товщина стінки екрана має дорівнювати довжині хвилі в металі. Глибина проникнення ЕМП високих і надвисоких частот дуже мала, наприклад, для міді вона становить десяті й соті частки міліметра. Тому товщину екрана вибирають залежно від конструктивних потреб. Часто для екранування використовують металеві сітки, що дають можливість оглядати і спостерігати за екрановими пристроями, вентиляцією і освітленням екранованого простору.

Сітчасті екрани мають гіршу екранувальну властивість порівняно з суцільними. Їх використовують коли треба ослабити густину потоку потужності на 20…30 дБ (100…1000 раз). Усі екрани мають бути заземлені. Між окремими листами екрана або сітки має забезпечуватися надійний електричний контакт.

Засоби захисту (екрани, кожухи тощо) з радіопоглинальних матеріалів виконують у вигляді тонких гумових килимків, гнучких або жорстких листів поролону чи волокнистого дерева, просоченого відповідними речовинами, феромагнітних пластин.

Варто зауважити, що екрануючі пристрої, які призначені для захисту від електричних полів промислової частоти і вибираються залежно від механічної міцності, можуть бути малоефективними при дії магнітного поля. При частоті 50 Гц електромагнітна хвиля проникає в мідний екран на декілька сантиметрів. Тому екран навіть з феромагнітного матеріалу повинен мати товщину стінки не менше ніж 4 мм.

Раціональне розміщення пристроїв у робочому приміщенні. Електромагнітна енергія, що випромінюється окремими елементами електричних пристроїв і радіотехнічної апаратури, коли немає екранів (при налагодженні, регулюванні, випробуванні), поширюється у приміщенні, віддзеркалюється від стін і перекриттів, частково проходить крізь них і дещо розсіюється в них. Внаслідок утворення стоячих хвиль у приміщенні можуть створюватися зони з підвищеною густиною електромагнітних випромінювань. У зв’язку з цим роботи рекомендується проводити в кутових приміщеннях першого та останнього поверхів будівель.

Для захисту персоналу від випромінювання потужними джерелами електромагнітних випромінювань за межами приміщень треба раціонально планувати територію радіоцентру, розміщувати служби за межами антенного поля, встановлювати безпечні маршрути переміщення людей, екранувати окремі будівлі та ділянки територій.

Виділення зон. Зони випромінювання виділяються на основі інструментальних вимірювань інтенсивності випромінювання для кожного конкретного випадку розміщення апаратури. Пристрої огороджують або межу зони відмічають яскравими фарбами на підлозі приміщень. Сигнальні кольори і знаки безпеки передбачено нормативними актами.

Для захисту від електричних полів повітряних ліній електропередач треба вибирати оптимальні геометричні параметри їх. Збільшувати висоту підвішування фазних проводів ЛЕП, зменшувати відстань між ними, що знизить напруженість поля біля ЛЕП у 1,6…1,8 раза.

Використання засобів індивідуального захисту. Під час налагоджувальних робіт і відпрацювання апаратури, оператору треба обов’язково бути в зоні електромагнітних випромінювань значної густини потоку потужності. В таких випадках слід користуватися засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), до яких належать комбінезони і халати з металізованої тканини. Вони захищають людину за принципом сітчастого екрана.

Для захисту очей від ЕМВ призначені захисні окуляри з металізованими скельцями типу ЗП5-80. Поверхня одношарового скла, що повернута до ока, покрита прозорою плівкою двоокису олова, яка послаблює електромагнітну енергію до 30 дБ при світлопропусканні не менше ніж 75 %.

Соседние файлы в папке metodichka_razdel_diploma_OP_files