Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_razdel_diploma_OP_files / методичкаОПдиплом.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
55.44 Кб
Скачать

Загальні положення

Підсумкова державна атестація спеціалістів, магістрів, а також бакалаврів мають на меті захист випускної кваліфікаційної роботи (дипломної роботи, дипломного проекту, магістерської роботи). Вимоги до змісту та структури випускної кваліфікаційної роботи передбачають виконання розділу "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" випускної роботи. Він повинен бути невід’ємно і логічно пов’язаний з тематикою випускної роботи, яку виконують випускники під керівництвом консультантів з охорони праці та цивільного захисту (наказ МОН, МНС та Держгірпромнагляду від 21.10.2010 р. № 969/922/216).

Характеризуючи і оцінюючи організацію та умови охорони праці дипломник повинен запропонувати рекомендації по вдосконаленню стану охорони праці на підприємстві (об’єкті, організації), за яким виконується дипломна робота. В частині дипломної роботи (проекту) з цивільного захисту незалежно від теми, що розглядається, повинні бути запропоновані заходи щодо забезпечення необхідної стійкості функціонування елементу об’єкту, який підлягає дослідженню, з врахуванням сучасних вимог.

Розділ “Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях” підписують викладачі-консультанти. Без цих підписів на титульних листах випускна кваліфікаційна робота не допускається до захисту. Під час захисту випускної кваліфікаційної роботи в докладі студент повинен перелічити питання, які були розв’язані у розділі “Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях”.

І. Вимоги до розділу «охорона праці та безпека в надзвичайних ситауціях» в дипломному проекті

    1. Мета і завдання дипломного проектування

Мета виконання розділу дипломного проекту «Охорон праці та безпека в надзвичайних ситуаціях»:

- систематизація, закріплення і розширення теоретичних та практичних знань з питань охорони праці та цивільного захисту у процесі вирішення конкретних інженерних завдань;

- формування у студентів навичок самостійного аналізу стану охорони праці в заданих виробничих умовах, аналізу впливу вражаючих факторів на виробничий персонал, будівлі, комунально-енергетичні мережі, технологічне обладнання; виконання інженерних розрахунків з охорони праці та цивільного захисту; робота з науково-технічною і нормативною літературою, проектною документацією і сучасною обчислювальною технікою;

- перевірка підготовленості студентів до самостійної роботи із забезпечення безпечних і здорових умов праці на робочих місцях у приміщеннях як виробничої, так і невиробничої сфери; перевірка підготовленості з питань організації та здійснення заходів цивільного захисту на об’єктах, що аналізуються, уміння проектувати або реконструювати об’єкти з врахуванням вимог інженерно-технічних заходів з цивільного захисту.

У розділі "Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях" повинні бути проаналізовані умови праці, виявлені причини травматизму і профзахворюваності, можливі небезпечні й шкідливі виробничі фактори (НШВФ), які присутні на об’єкті проектування. Крім цього в розділі повинні бути представлені інженерні рішення, що забезпечують здорові та безпечні умови праці на об’єкті проектування. У зміст розділу також включають обґрунтування прийнятих проектних рішень, наводять економічну і соціальну ефективність заходів з охорони праці, які рекомендує дипломант. В частині розділу з цивільного захисту повинні бути виявлені всі вражаючі фактори, що здійснюють вплив як на виробничий персонал, так і на будівлі, обладнання тощо. На підставі проведеного аналізу повинні бути запропоновані нові розробки обладнання, засобів контролю, сигналізації, автоматизованих систем управління, телеметрії, а також автоматизованої системи локалізації аварійних ситуацій. Обґрунтування та розробка заходів повинна проводитися на підставі існуючих законодавчих та нормативно-правових актів, а також державних стандартів України з охорони праці та цивільного захисту.

Соседние файлы в папке metodichka_razdel_diploma_OP_files