Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК. Укр. мов. ПС. (ФЗН).doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
589.31 Кб
Скачать

71

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Українська мова (за професійним спрямуванням)

Навчально-методичний комплекс

до вивчення дисципліни

для студентів усіх спеціальностей

заочної форми навчання

Затверджено

на засіданні кафедри

українознавства

протокол № 16

від 23.05.2006

Всі цитати, цифровий

та фактичний матеріал,

бібліографічні відомості

перевірені. Написання

одиниць відповідає

стандартам.

Підпис(и) автора(ів) ___________________________

____________________________________________

____________________________________________

23 травня_____ 2006 р.

Київ – НУХТ 2006

Українська мова (за професійним спрямуванням): Навчально-методичний комплекс до вивчення дисципліни для студентів усіх спеціальностей заочної форми навчання // Уклад.: Л.І.Галузинська, Н.В.Науменко. – К.: НУХТ, 2006. – 54 с.

Укладачі: Л.І.Галузинська

Н.В.Науменко

Відповідальний за випуск В.О. Колосюк, канд. іст. наук, доцент.

Загальні положення

Предметом вивчення дисципліни “Українська мова (за професійним спрямуванням)” є мова фахової галузі, представлена двома функціональними стилями: науковим та офіційно-діловим, а також вимоги до складання й оформлення наукових текстів і ділових документів.

Мова – явище суспільне, вона живе, розвивається й функціонує в суспільстві, оскільки є засобом спілкування людей. Форма існування мови – мовлення, тобто різноманітне використання мови людьми в усіх сферах громадського й особистого життя.

Нині, в період активної розбудови української державності, до майбутніх фахівців ставляться високі вимоги, які полягають не лише в досконалому знанні фаху, а й у високому рівні володіння українською мовою, вільному користуванню нею в усіх галузях, особливо – в науковій та офіційно-діловій.

Уміння спілкуватися мовою професії сприяє швидкому засвоєнню спеціальних дисциплін, підвищує ефективність праці, допомагає орієнтуватися у професійній діяльності та ділових контактах.

Програма курсу складається з таких лекційних тем: “Українська літературна мова, Їїї норми та стилі”, “Науковий та офіційно-діловий стилі української літературної мови”, “Лексичні норми сучасної української мови у професійному спілкуванні”, “Морфологічні норми сучасної української мови у професійному спілкуванні”, “Синтаксичні норми сучасної української мови у професійному спілкуванні”, “Культура усного професійного спілкування” та практичних занять: “Найтиповіші наукові тексти”, “Складання ділових паперів”.

Мета дисципліни – ознайомити студентів із нормами сучасної української мови в професійному спілкуванні, підвищити загальну та мовну культуру майбутніх спеціалістів харчової промисловості, сформувати практичні навички професійного усного й писемного спілкування, а також виховувати студентів як носіїв української мови.

Завдання дисципліни – допомогти студентам опанувати лексичні, орфоепічні, граматичні й стилістичні норми сучасної української мови, сформувати в них базовий рівень володіння професійною мовою для засвоєння матеріалу галузевих дисциплін, а також навчити їх основ наукової роботи та ведення ділової документації.

Робота над культурою мови студентів проводиться в аспекті підвищення загальномовної культури майбутніх фахівців. Основна увага на заняттях зосереджується на різних видах практичної діяльності (робота зі словниками, довідниками, виконання вправ, індивідуальних письмових завдань), що має на меті збагатити словник студентів загальнонауковою та вузькоспеціальною термінологією, навчити вільно орієнтуватися в мові професійного спілкування, правильно добирати мовні засоби залежно від стилю мовлення. Належну увагу приділено також правилам вимови та правопису ключових слів майбутньої спеціальності, що сприяє підвищенню загальномовної й фахової мовної культури студентів.

У результаті вивчення й засвоєння основних положень дисципліни “Українська мова (за професійним спрямуванням)” студент повинен:

Знати:

  • етапи розвитку української літературної мови, становлення фахової термінології;

  • державний стандарт на оформлення ділових документів;

  • вимоги до композиції наукових робіт;

  • лексичні норми української мови у професійному спілкуванні;

  • морфологічні норми української мови у професійному спілкуванні;

  • синтаксичні норми української мови у професійному спілкуванні;

  • стилістичні норми української мови у професійному спілкуванні;

  • терміни, професіоналізми та фразеологію майбутнього фаху;

  • етикет професійного спілкування.

Уміти:

  • володіти нормами літературної мови;

  • володіти культурою діалогу та полілогу;

  • користуватися всіма її засобами незалежно від умов спілкування, мети й змісту мовлення;

  • користуватися фаховими монографічними, навчальними та довідковими виданнями, різними видами словників;

  • вести самостійні наукові дослідження в галузі мови професійного спілкування;

  • складати різні ділові документи;

  • перекладати тексти українською мовою, використовуючи термінологічні, перекладні й електроні словники;

  • готуватися та брати участь у публічному виступі наукового та ділового змісту;

  • дотримуватися етикету професійного спілкування.

Навчальним планом передбачено вивчення дисципліни студентами заочної форми навчання всіх спеціальностей в обсязі 54 години. Форма контролю – залік (для спеціальностей Екологія, Біотехнологія біологічно активних речовин, Промислова біотехнологія – іспит).

Методичні вказівки не є абсолютно імперативним документом. Вони передбачають їх творче використання викладачами та студентами у своїй практичній діяльності.